пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Професійна рисоварка

профессиональная рисоварка

Рисоварка – незамінний атрибут ресторану східної кухні. У ній рис не підгоряє, зберігає свої корисні властивості та виходить смачним та розсипчастим. Із такого рису легко сформувати суші, роли або приготувати гарнір для інших страв.

Конструкція

Рисоварка – пристрій для приготування рису. Рисоварки є корпусом з внутрішньою чашею і вбудованими в дно і стінки нагрівальними елементами (ТЕНами). На рівні кришки знаходиться ще один ТЕН - кільцевий. Таке розташування ТЕН забезпечує рівномірний прогрів всього продукту під час приготування і після нього. Працюючи в режимі підігріву приготовленої страви, рисоварка повністю зберігає її смак та аромат, а також поживні речовини. Крім того, рисоварки самі по собі мають властивості термосу - готовий рис у закритій ємності навіть без підігріву довго залишається теплим.

Корпус, дно та кришка професійних рисоварок виготовляються з харчової нержавіючої сталі (у деяких моделей корпус пластиковий). Внутрішня поверхня їхньої чаші має антипригарне тефлонове покриття, що захищає рис від пригорання. Для помішування рису передбачено спеціальну рифлену ложечку, яка зазвичай йде в комплекті з рисоваркою.

Прості моделі рисоварок мають механічне керування, яке здійснюється за допомогою поворотного вимикача. Більш досконалі рисоварки управляються електронікою, з використанням кнопок на РК-дисплеї та автоматичного таймера. У багатьох є вбудовані програми для різних режимів приготування рису.

Професійні рисоварки

Побутові vs професійні рисоварки

Багато компаній-виробників рисоварок пропонують як моделі для побутового використання, так і для застосування на професійній кухні. Професійне обладнання відрізняється від побутового об'ємом, потужністю та кількістю порцій, що готується за один раз, а також функціональністю. У професійній рисоварці за один раз можна приготувати до 60 порцій рису, а в побутовій – від 2 до 10. Потужність професійних моделей сягає 1,5 – 2 кВт, а побутових – у середньому становить 0,65 – 0,86 кВт. Об'єм чаші у побутових та професійних рисоварок відрізняється у кілька разів. Так, якщо у рисоварки Bartscher 150.523 він дорівнює 1 літру, то у потужнішої моделі CUCKOO CR-3021 – вже 5, 4 літрів. Для захисту від перепадів напруги мережі професійні рисоварки оснащені стабілізатором напруги.

Принцип роботи

Усі рисоварки дуже прості в експлуатації. У чашу засипається промитий рис і заливається вода так, щоб вона була на 1-2 см вище за рівень зерен. Один цикл приготування повного завантаження чаші займає 30 хвилин. У складніших моделей ближче до кінця цього циклу чаша піднімається і відокремлюється від нагрівального елемента, тому рис не підгоряє і не розварюється.

Багато професійних моделей передбачений режим підігріву. Рисоварка автоматично перемикається в нього після приготування. У цьому режимі повністю зберігаються всі властивості готової страви, її смак та аромат. По суті, рисоварка виступає у ролі своєрідного марміту, що зберігає продукт готовим до негайного вживання. Ця функція рисоварок дуже важлива у деяких випадках, наприклад, у невеликих кафе, де страви з рису замовляють нерегулярно. Рис може зберігатися у рисоварці до 10-12 годин.

Особливості приготування рису в рисоварці

У процесі приготування рису термостат підтримує в чаші ту саму температуру, не дозволяючи воді закипіти. Тому рис поступово вбирає воду і виходить розсипчастим і м'яким. Суші, роли та гарніри для других страв з такого рису виходять акуратними та мають апетитний зовнішній вигляд. Якщо готувати рис без допомоги рисоварки, поверхня зерна деформується та виділяє багато клейковини. Такий рис погано піддається формуванню, яке смак не відповідає стандартам. Він не підходить і для гарніру.

У рисоварці можна готувати каші, наприклад, гречану, вівсяну або пшеничну, а деякі моделі з розширеною функціональністю дозволяють гасити рибу, м'ясо або овочі. Залежно від об'єму чаші та потужності рисоварки, кількість порцій, яку вона здатна приготувати за один раз, варіюється від 2 до 60.

Вибір рисоварки

рисоварка Якщо Ви хочете купити рисоварку, слід орієнтуватися насамперед на виробників, які вже встигли добре себе зарекомендувати. Серед них – такі відомі компанії, як CUCKOO (Куку, Південна Корея), Bartscher (Барчер, Німеччина) та Sirman (Сірман, Італія). Південнокорейська компанія CUCKOO є світовим лідером у виробництві професійних рисоварок. Фахівці цієї компанії створили нову технологію нанесення антипригарного покриття, тому рисоварки CUCKOO мають високу надійність і якість.

Компанія Sirman щорічно вкладає великі кошти у вдосконалення своєї продукції та розширення модельних лінійок обладнання. Рисоварки від Sirman мають оптимальне співвідношення ціни, якості, надійності та функціональності. Німецька компанія Bartscher пропонує широкий ряд різних рисоварок - від найпростіших моделей з механічним управлінням до складніших з розширеною функціональністю. В асортименті обладнання цієї компанії можна вибрати рисоварку для ресторану, кафе чи бару.

Табл. Найбільш популярні моделі рисоварок

Модель рисоварки

Вироб-
дитель

Країна

Матеріал
корпуси

Потужність, кВт

Кількість порцій
за один раз

Місткість, л

Функція піддер-
жанія в горя-
чим стані

вага, кг

Рисоварка Sirman SR-UH36N

Sirman

Італія

нерж.сталь

1, 4 (приготування)
0, 14 (підігрів)

20

3, 6

є

8

Рисоварка Bartscher 150.523

Bartscher

Німеччина

нерж.сталь

0, 4

1-4

1

ні

1,08

Рисоварка CUCKOO CR-3021

CUCKOO

Південна Корея

нерж.сталь

1, 45 (приготування)
0, 16 (підігрів)

20-60

5, 4

є

8

Рисоварка Bartscher A150.513

Bartscher

Німеччина

нерж.сталь

1, 95

25-50

8

є

11

Рисоварка CUCKOO SR-2211S

CUCKOO

Південна Корея

нерж.сталь

1, 2 (приготування)
0, 14 (підігрів)

20-40

4

є

8

Рисоварка CUCKOO CR-1051

CUCKOO

Південна Корея

пластик

0, 65 (приготування)
0, 0 63 (підігрів)

9-18

1, 8

є

4

Рисоварка Bartscher 150.521

Bartscher

Німеччина

пластик

0, 7 (приготування)
Немає даних (підігрів)

2-10

1, 8

є

2,8

Рисоварка Bartscher 150.520

Bartscher

Німеччина

нерж.сталь

0, 7 (приготування)
немає даних (підігрів)

2-10

1, 8

є

2,8

Огляд підготовлений компанією "Система 4"