пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Як вибрати обладнання для шаурми

Шаурма, або шаверма, — популярна страва швидкого приготування, ситна, поживна та смачна. Для однієї порції потрібно 5–10 хвилин, її вартість невелика, тому бізнес із приготування такої їжі гарантовано приносить прибуток. Рецепт шаурми нескладний та універсальний, туди можна додавати будь-які інгредієнти. Вона однаково смачна з м'ясом, рибним фаршем чи котлетою, овочами. Різні приправи посилюють смакові якості.

Зробити процес приготування шаурми швидким, ефективним та економічним дозволить обладнання. Це спеціалізовані апарати, які окупаються за кілька місяців після придбання. Щоб страва вийшла смачною, потрібно забезпечити гарне прожарювання м'яса, зберегти його соковитим та ароматним. Необхідна також правильна обробка овочів та інших інгредієнтів.

Призначення обладнання для шаурми

В силу великої популярності цієї страви спеціальне обладнання для її приготування вважається універсальним. У пошуках потрібної ніші для вигідного бізнесу варто розглянути варіант відкриття точки шаурми. Це може бути домашня кухня з видачею продуктів на винос, невелике кафе чи кіоск. Скрізь потрібні спеціалізовані апарати.

Обладнання для шаурми в асортименті купують невеликі точки. Це бістро, кіоски, кафе та ресторани східної кухні, фастфуду. Затребуване воно і на професійній кухні. М'ясо, приготовлене на грилі, є популярним інгредієнтом для багатьох страв.

Таким чином, призначення апарату для приготування шаурми дуже широке. Ця техніка затребувана завдяки простоті експлуатації, швидкому та легкому збиранню, безпроблемному очищенню.

Обладнання забезпечує нормальне прожарювання м'яса. Так виходить смачна, соковита та ароматна основа для майбутньої страви. Щоб змішати його з іншими інгредієнтами, шматочки акуратно зрізають. Шаурма зазвичай робиться на очах у покупця. Завдяки спеціальній техніці процес привертає увагу – він виглядає естетично, професійно, посилює апетит.

До начинки додають соус – він буває пікантним чи негострим, посилює смак. Такого ефекту не можна досягти при запіканні чи приготуванні на сковороді. Все тому, що на них м'ясо періодично пригорає, стає надто сухим або, навпаки, жирним. Від його смаку залежить якість усієї страви.

Пристрій апарату для приготування шаурми

Техніка для готування шаурми є обладнанням, що складається з рожна і розташованого поруч нагрівального елемента. Обертовий апарат має циліндричну форму. Він крутиться біля нагрівальної деталі, розташовуючись на такій відстані до неї, щоб м'ясо не пересмажувалося та не було сирим. Для цього продукт готують до нанизування на рожен.

Обладнання для шаурми купують першим серед інших пристроїв. У різних моделей конструкція типова, майже нічим не відрізняється. Вона складається з шафи з нержавіючої сталі, знімних шампурів з фіксаторами для нанизування м'яса, нагрівального елемента. Обов'язково присутні розсікачі та спеціальний піддон для стікання жиру.

Форма корпусу та ТЕНи зроблені так, що їх геометричні параметри майже ідентичні формі м'ясної заготівлі. За рахунок цього виходить повноцінне, стабільне фокусування тепла. Така конструкція збільшує температуру смаження, забезпечує швидке приготування шаурми з відмінними смаковими якостями.

Принцип роботи пристрою полягає в тому, що м'ясо готується у власному соку. Не потрібно використовувати жир чи олію. У шармі можна використовувати курятину, яловичину, телятину, свинину – будь-який продукт пройде повноцінну обробку. Після обсмажування він отримає хрустку скоринку. За рахунок обробки розжареним повітрям та відсутності зіткнення з гарячими поверхнями зберігаються всі поживні якості.

Потужність нагрівання легко змінити за допомогою перемикача. Для розколювання шматочків готового м'яса призначений вертикальний металевий ніж. Він виглядає, як довгий шампур із лезом, заточеним із різьбленням, спеціально для такого застосування. У сфері громадського харчування популярні ножі з електроприводом.

Техніка для вуличних точок додатково комплектується захисним склом. Воно оберігає продукти від прямого контакту із брудом, пилом, опадами. Деякі моделі мають також рамки та шампура для шашликів – їх купують бажаючі розширити спеціалізацію своєї кухні.

Види апаратів для приготування шаурми

Всі агрегати класифікуються за видом енергії, що використовується для роботи. Залежно від цього показника вони діляться на газові та електричні. Для першого типу потрібен газопровід, його можна підключати до балона, наповненого зрідженим газом. Головним нагрівальним елементом у такій моделі є газовий пальник - зазвичай їх кілька. З її допомогою легко регулюється величина мов полум'я та інтенсивність горіння.

Електричний прилад для готування шаурми для роботи підключається до мережі 220 В. Споживає приблизно 3-15 кВт. Функції нагрівального елемента виконує ТЕН, що дає інфрачервоне випромінювання. Електричні установки ділять ще на два види – оснащені ручним або електроприводом. Останній при обертанні робить приблизно 2 обороти за хвилину. Так забезпечується рівномірне прожарювання без пригорання.

Характеристики пристрою для шаурми

Обидва різновиди — газові та електричні — потрібні серед представників дрібних і великих підприємств, де готують такі страви. Але кожен тип має свої особливості. Так, електричні агрегати найбільше підходять для закритих приміщень. Їхнє функціонування відбувається за рахунок нагрівання двох ТЕНів. Це елементи трубчастого типу, що обробляють м'ясо на рожні з двох сторін.

Електричні моделі відрізняються:

  • високою безпекою;
  • невеликим споживанням електрики;
  • естетичним зовнішнім виглядом;
  • зручністю очищення;
  • міцністю – для них завжди використовується тільки довговічна та стійка до корозії нержавіюча сталь.

Але для кухні швидкого приготування, де важливою є оперативність, такий варіант не дуже підходить. До досягнення робочої температури для смаження після включення триває близько 30-40 хвилин. Тому для таких закладів найоптимальнішим рішенням є газовий гриль.

Обладнання, що підключається до газопроводу або балона, відрізняється більшою потужністю. Моделі з інфрачервоними пальниками дуже швидко розігріваються, вже через 20 хвилин після включення вони вже готові до роботи.

Чистити такі агрегати набагато простіше, аніж електричні. Їхнім головним мінусом є небезпечність газу як джерела енергії. Крім того, потрібно витрачатися на купівлю балонів та стежити, щоб їх було достатньо.

На що звернути увагу при виборі обладнання для шаурми

Перед покупкою потрібно поцікавитися такими характеристиками:

  • джерело енергії. Якщо ваша кухня знаходиться в окремому приміщенні або на території торгового центру супермаркету, краще купити електричну модель. Вона проста у підключенні, її досить просто встановити та включити в розетку. Якщо ж торговий павільйон перебуватиме на вулиці, варто купити газовий варіант. Він не залежить від електроживлення та може працювати скрізь, де є місце для балона з газом;
  • обсяги м'яса. На великих промислових точках встановлюються агрегати, здатні приготувати одночасно близько 80 кг продукту для шаурми. У них встановлені пальники з високою потужністю, гідравлічні приводи для обертання рожна, вони мають великі корпуси. Моделі з ручками, розраховані на одночасну обробку до 30 кг, підійдуть для невеликої точки;
  • вартість теплового джерела. Електричне обладнання простіше в підключенні і менш вибагливо в експлуатації. Але навіть за невеликого споживання електрики його зміст обходиться недешево. У плані економічності вигідніші газові грилі. Вартість заправки балона набагато нижча, ніж щомісячна оплата електрики;
  • виробник. Має значення не бренд, а країна-виробник. За відгуками покупців, найкращими на ринку вважаються агрегати італійського та турецького виробництва. Вони добре підходять і для промислових цілей. Французькі та німецькі також гарні, але коштують набагато дорожче.

Важлива також можливість ремонтувати та міняти деталі. Багато покупців цікавляться комплектацією - як уже писалося вище, є комбіновані пристрої для шаурми та шашлику.