Лускатий лід – це сухий лід, що складається з 1-3 міліметрових лускатих пластинок з температурою від -6 до -12°C. З вмістом залишкової води менше 2% він дуже сухий і є холодною формою льоду. Знижений вміст вологості дозволяє лусочкам не злипатися і не утворювати грудок, а за рахунок великої зовнішньої поверхні охолоджує швидко та рівномірно.
Ідеально підходить для виробничих процесів, для демонстрації риби (товщина луски 3мм) та морепродуктів, м'ясних (товщина лусочок 1,5мм) напівфабрикатів, овочів та фруктів, а також викладки бутильованих ємностей у морозильних ваннах та вітринах та транспортування продуктів, що швидко псуються. Продукти, поміщені в такий лід, легко з ними змішуються, а відсутність гострих країв у лусочок виключає псування їхнього товарного вила.
Основна характеристика льоду це запобігання морозному опіку при показі або виробництві свіжої риби. Крім цього лід використовують на м'ясопереробних підприємствах для запобігання нагріванню фаршу в процесі приготування та в хлібопекарській промисловості для охолодження тіста.
При гарній ізоляції лід довго залишається пухким та розсипчастим. Додавання лускатого льоду замість необхідної кількості води дозволяє зберігати у продукті необхідну температуру. Луска лід може замінити при цьому сіль або інші хімікати, будучи при цьому натуральним і екологічно чистим продуктом.
Пластівці дуже холодні, зі значною витримкою Вони використовуються в роздрібній торгівлі, Ho.Re.Ca., wellness, включає харчову промисловість, виробництво і показ свіжої риби, транспортування органів до медичних закладів і має потенціал для використання у фармацевтичній промисловості та наукових лабораторіях в цілому.
Застосування лускатого льоду
Застосовується лускатий лід у харчовій, хімічній та фармацевтичній промисловостях:
- додають у куттер замість води, або разом із водою для охолодження фаршу. У цьому усувається небезпека перегріву фаршу, наслідком якої є руйнація білка;
- у хлібопекарській промисловості додають у заміс для охолодження тіста;
- на підприємствах з видобутку та переробки риби та морепродуктів, продукти охолоджують до надходження у продаж;
- на підприємствах торгівлі та харчування застосовують для оформлення вітрин та прилавків: з рибою, фруктами та делікатесною продукцією;
- у хімічній та фармацевтичній промисловості для охолодження процесів.
Принцип виробництва льоду:
Під час роботи льодогенератора насос подає воду в колектор. Вода з теплоізорованої ванни подається насосом через форсунки і потім розпорошується на зовнішню частину випарника барабанного (циліндричного) типу, що вертикально обертається, на поверхні якого утворюється товстий шар льоду.
З міцним корпусом барабана, виконаним із нержавіючої сталі, що дозволяє працювати протягом усього життя. Сухі та дуже холодні лусочки льоду утворюються на верхньому шарі випарника та зрізаються в стружку лускатого льоду. Випарник охолоджується холодоагентом, що знаходиться в міжстінному просторі.
На певній відстані від зовнішньої поверхні циліндричної конструкції розташовані ножі, що зрізають шар за шаром лід при досягненні ним заданої товщини. Надлишок води збирається у ванну і надходить на рециркуляцію, а переохолоджений лід викидається у бункер.
Італійська фірма BREMA є одним із провідних виробників льодогенераторів у Європі. Дане обладнання відповідає світовим стандартам якості та гігієнічним вимогам. Льодогенератори серії Muster Brema Muster 250A виробляють лускатий лід з температурою 5 -10 ° C. Моделі Muster 350 та Muster 800 вимагають додаткового оснащення бункерами – накопичувачами для льоду.
Одними з провідних представників з виробництва лускатого льоду є такі компанії як Brema, NTF ( NTF SPLIT 3300 CO2 ), Hoshizaki ( Hoshizaki FM-1800ALKE-N-SB ).
Широка сфера застосування лускатого льоду - це торгівля та оформлення "шведського" столу в кафе, ресторанах, готелях, на фуршетах. При продажі готових продуктів на лотках, салатів, паштетів, риби, лід допомагає їх гідно уявити та законсервувати.
"Око теж купує" - говорить німецьке прислів'я, що може краще уявити свіжість і смак продукту, ніж блискучий білий лусчастий лід.
На лід викладають фрукти, напої, гастрономічну нарізку. Однак, таке застосування лускатого льоду можливе лише за його кристальної чистоти. Тому виробники обладнання постійно думають про те, як зробити виробництво льоду максимально гігієнічним.
Особливості у виборі лускатого льоду.
- Висока здатність до охолодження - температура льоду -7°C:
- швидке охолодження продукту;
- повільний процес танення для тривалої свіжості.
- Сухо виморожений лід:
- суха поверхня, майже без талої води;
- хороша збереження, просте використання;
- привабливий зовнішній вигляд.
- Незначна вага (щільність 0,42 кг/дм³):
- до 30% легше за інші сорти льоду;
- завдяки цьому менша потреба льоду для прилавок та оптимізовані транспортні витрати.
- Тонкі пластинки льоду (1 - 2 мм):
- дуже гарне покриття продукту;
- велика зовнішня поверхня теплообміну;
- незначний механічний опір, завдяки цьому легкість у підмішуванні та щадний вплив на продукт та інструменти (куттерні ножі, гаки тістомісів).
- Низькі витрати на виготовлення:
- високий ККД;
- вся вода перетворюється на кригу, без втрати води.
- Санітарно-гігієнічно бездоганний лід:
- оптимальна якість льоду для застосування у харчовій галузі;
- опціональне гігієнічне обладнання: повністю автоматизована запатентована система самоочищення, УФ-стерилізація води, що подається.
- Надійна техніка, що практично не вимагає техобслуговування:
- низькі витрати на експлуатацію та техобслуговування;
- без додаткових витрат на підготовку води, наприклад, пом'якшення, фільтрація і т.д.