пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Як вибрати льодогенератор для бару та ресторану

Як вибрати льодогенератор для бару та ресторану

Льодогенератор - прилад, затребуваний у кафе та ресторанах. Призначений для приготування та подальшого зберігання харчового льоду різних форм та розмірів. Активно використовується влітку, коли актуальними стають прохолодні напої. У більшості закладів громадського харчування застосовується цілий рік. Без нього не можна приготувати безалкогольний чи алкогольний коктейль, лимонад, морозиво. Такі напої замовляють будь-якої пори року.

Льодогенератор відноситься до професійного холодильного обладнання. Без нього не обходяться у ресторанах та кафе, де готують прохолодні напої, а також у магазинах із охолодженими товарами. Прості промислові холодильники не можуть готувати кригу в такому обсязі, в якому потрібно.

Принципи роботи льодогенератора

У конструкції приладу є різна — залежно від типу і моделі — кількість випарників і холодильна установка. Примітно, що пристрій потрібний не тільки для виробництва льоду у закладах громадського харчування. Його використовують на підприємствах із виготовлення напівфабрикатів, переробки риби, випікання хліба.

Для промисловості купують барабанні, для торгівлі, кафе та ресторанів – шнекові льодогенератори. Принцип роботи такого обладнання дуже простий. Коли машина вмикається, відбувається запуск насоса, що подає до колектора необхідну кількість води. Коли рідина потрапляє у форсунки, вона розпорошується по зовнішніх стінках барабана, що працює. За рахунок цього на них утворюється тонкий шар льоду.

Готову скоринку зрізають спеціальними тонкими ножами. Рідина, що залишилася, збирається в спеціальному резервуарі, а потім направляється на повторну переробку. Після того, як зібралося достатньо льоду, він потрапляє в спеціальний бункер. Це остання стадія створення та отримання готового продукту.

Види льодогенераторів за формою льоду, що виробляється.

Велике значення має форма одержуваних крижинок. Вони використовуються не тільки для охолодження, за допомогою яких також прикрашають напої. Цей критерій вважається одним із найважливіших при виборі відповідного обладнання. Залежно від форми одержуваного льоду льодогенератори поділяються на три види.

Шарувата форма

До цього типу належать циліндри, кубики, піраміди, пальчики. Принцип їхньої освіти особливий. Питна вода після потрапляння в накопичувальний резервуар напилюється на випарник. Там лід поступово наростає, утворюючи шари різних розмірів та форм. Після того, як ємність для охолодження заповнена, на лід впливає гаряча пара від холодоагенту. Так, він починає танути, і готовий продукт виявляється у ємності для зберігання.

Кубиковый лед

Гранульна форма

Принцип роботи такого льодогенератора заснований на тому, що вода заливається у внутрішню частину циліндра випарника. Внутрішні стінки охолоджує холодоагент – на них намерзає лід. Після утворення його зіскребають за допомогою шнека, що працює за рахунок електродвигуна. Потім продукт підпресовують у верхній частині циліндра. Там же він проходить дозаморожування, розколюється і перекидається в резервуар через спеціальне вікно.

Выкладка рыбы на ледГранулы в коктейле

Луската форма

Таке обладнання виробляє лід, який виглядає як маленькі плоскі шматки або лусочки. Продукт намерзає на охолоджуваному циліндрі, що обертається, вертикального типу. Він періодично змочується водою, що заморожується. Лід зрізається спеціальними ножами, що ковзають по замерзлій поверхні.

Кожна форма затребувана у певній сфері. Кубики потрібні в барах та ресторанах, де готують прохолодні напої. Лускатий і гранульований використовують в оформленні прилавків з м'ясною, рибною нарізкою - наприклад, шведських столів.

Види льодогенераторів за типом охолодження

За цим показником льодогенератори ділять на два типи - з водяним та повітряним охолодженням . Вони різняться за принципом роботи. Перший тип установок дає готовий лід дуже швидко. Для стабільного функціонування такого пристрою потрібна постійна подача води. Ставити прилади з водяним охолодженням можна впритул до стіни.

Ці пристрої потребують професійного підключення до каналізації та водопроводу. При використанні необхідно постійно відстежувати показники тиску в трубопроводі. Льодогенератори з водяним охолодженням економічні, вони споживають мало електрики.

У моделях із повітряним охолодженням на процес виробництва льоду впливає температура повітря. Чим вона вища, тим менше буде готового продукту. Тому таке обладнання використовується тільки там, де температура не перевищує 32 градуси – при цьому його продуктивність прописується при 21 °С.

Встановлювати льодогенератор з повітряним охолодженням потрібно так, щоб між ним та стіною залишався зазор. Це необхідно, щоб дати повітря вільно циркулювати.

Поради щодо вибору льодогенератора

Всі типи пристроїв практичні та зручні для застосування, але підбираються за конкретними умовами. Так, льодогенератори з водяним охолодженням підходять для експлуатації у спекотних регіонах, наприклад, у Криму — там, де хороше, стабільне водопостачання. Вони мають такі переваги:

  • стабільна робота, незалежно від показників вологості та температури;
  • економія електрики;
  • можливість встановлення в невеликому приміщенні;
  • низька шумність під час роботи.

Водяний льодогенератор витрачає багато води. У цьому плані економніші за повітряні. Вони простіші в обслуговуванні, а водяні фільтри в них не потрібно міняти дуже часто.

Ще один важливий критерій вибору – спосіб встановлення. Льодогенератори бувають підлогові та настільні. Перші підходять для великих ресторанів, де легко організувати підключення до водопостачання та каналізації. Другі компактні, тому краще підходять для невеликих закладів, наприклад, барів.

У каталогах виробників зустрічаються різні потужності пристрою. Продуктивність підбирається, виходячи з відвідуваності та масштабності закладу. Мають значення обсяг замовлень, кількість прилавків.