Чафіндіш - теплове обладнання, призначене для кейтерингу. Головною функцією є підтримка потрібної температури блюда. Додатково пристрій дозволяє створити привабливу, оригінальну презентацію їжі. Це універсальний прилад, що підходить для рідких та твердих продуктів. У його ємність з однаковим успіхом заливаються супи та соуси, накладаються каші, пюре, овочі, м'ясо та риба.
Завдяки своїй практичності та простоті чафіндіш дуже популярний у кейтерингу. Його купують власники кафе, їдалень, де практикується самообслуговування та відвідувачі самі накладають їжу. Пристрої користуються попитом і в дорогих ресторанах, будь-яких закладах громадського харчування. Без них не обходяться під час проведення виїзних заходів, корпоративів.
Пристрій та принцип роботи чафіндишу
Цей пристрій є своєрідною альтернативою жаровні. Підтримка тепла у ньому забезпечують пальники чи спеціальні нагрівальні елементи. У приладі встановлюється найкраща для конкретної страви температура - та, за підтримки якої вона надовго збереже привабливий вигляд і відмінний смак. Робочий діапазон широкий – від 20 до 85 градусів. У таких умовах їжа ніколи не пригоряє та не уварюється.
Принцип роботи чафіндишу з електронними нагрівальними елементами схожий на процес функціонування водяної або парової лазні. Такий пристрій можна використовувати скрізь, де можна підключення до електрики. Пристрій з пальниками мобільніший, тому частіше використовується при проведенні виїзних заходів у місцях без зручностей — наприклад, у лісі, на березі.
У другому випадку за підтримку потрібної температури відповідає сухий спирт, що виділяє теплову енергію при горінні, або гель спеціально призначений для таких цілей. Це нетоксичні, повністю безпечні речовини. Вони екологічні, не мають запаху, під час згоряння виділяють достатньо тепла для тривалого підігріву.
Корпус обладнання робиться із міцної, стійкої до корозії нержавіючої сталі. Зверху її іноді покривають хромованим напиленням.
Види чафіндишів
Залежно від типу нагрівального елемента, що забезпечує роботу пристрою, виділяють два види - електричний та оснащений пальником. Перший працює з допомогою природної конвекції. Його ж називають водяною лазнею. У комплектації електричного чафіндишу – спеціальна ємність для води. Головними перевагами є функціональність, продуктивність та компактні розміри. Є моделі, що працюють тільки на підігрів, випускаються і ті, де передбачена функція охолодження.
У чафіндишах з пальниками вони автономні та розташовуються на самому корпусі. Як уже писалося, це оптимальний варіант для виїзного заходу. Для інших цілей мало використовується. У закладах громадського харчування, ресторанах та готелях більше користуються попитом електричні моделі.
За формою розрізняють такі чафіндіші:
- прямокутні. Найпопулярніші, зазвичай подають основні страви. Є також довгасті моделі, призначені для гарнірів, закусок;
- круглі. Найбільш потрібні для подачі та презентації десертів, соусів. Існують і напівкруглі варіанти;
- марміти. Їх називають ще супницями. Вони призначені для рідких страв - не тільки для супів, але і для підлив, рагу;
- вбудовані. Встановлюються стаціонарно у стільниці.
Випускаються також квадратні чафіндіші під гарніри та закуски, але їх застосовують рідше за інших.
Чафіндіші випускаються з різними типами кришок:
- купольні або знімні. Знімаються повністю завдяки спеціальній ручці, розташованій у верхній частині. Деякі моделі мають тримачі для кришки;
- відкидні. Оптимальний варіант для фуршету – знімати чи відкидати її не потрібно. Існують односторонні та двосторонні типи. Вони відкриваються на 90 чи 180 градусів;
- навісні. Схожі на знімні, але при цьому їх не потрібно повністю знімати або тримати окремо. У деяких моделях є м'які або гідравлічні петлі. Повністю закривати необов'язково — достатньо відпустити, і кришка зачиниться сама.
Останнім часом з'являються інноваційні індукційні пристрої.
Переваги використання чафіндишу
Цей універсальний пристрій допоможе ефективно організувати будь-який фуршет чи повноцінний стіл хоч у приміщенні, хоч на природі. Чафіндіш підтримує задану температуру без розварювання та псування страви. Так, легко підлаштуватись під вимоги до конкретної їжі, щоб якомога довше зберегти її свіжою, красивою та ароматною.
Чафіндіш стане незамінним помічником на професійній кухні. Він не лише забезпечить презентабельний вигляд страви, а й дозволить заощадити час та зусилля персоналу. З його допомогою легко оптимізувати робочий процес, підвищити якість обслуговування.