пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Індукційна плита: переваги та недоліки

індукційна плита

Індукційні плити можна з упевненістю назвати технологічним проривом у галузі кухонного обладнання. Це диво техніки приховує чималі вигоди для тих, хто йде в ногу з прогресом: від значної економії електроенергії до небувалого прискорення процесу приготування та розігріву їжі.

Індукційні плити разом з інтересом, що підвищується з кожним роком, також обросли за час свого існування дивовижними міфами і легендами. Однак, не піддається сумніву той факт, що індукційні плити відносяться до кухонного обладнання, що спрощує роботу кухарів та підвищує рівень комфорту робочого процесу на кухні.

На сьогоднішній день перевагами цієї технології користуються вже не лише професіонали, а й багато європейських споживачів на домашніх кухнях. На відміну від Європи, де індукційні плити вже кілька років займають істотну частку ринку кухонних плит, в Україні нова технологія ще тільки почала завойовувати ринок. Давайте розберемося, в чому відмінність індукційних плит від їхніх попередників?

індукційна плита

Принцип роботи

‚Зовнішньо індукційна плита мало чим відрізняється від звичайної електричної. Однак при включенні можна переконатися, що поверхня конфорок залишається холодною навіть під час приготування їжі. Справа в тому, що функцію нагрівального елемента перебирає індукційна котушка, розташована під склокерамічною поверхнею. Завдяки тому, що нагрівання відбувається не за рахунок передачі теплової енергії, а як наслідок впливу індукційного струму на днище посуду, досягається максимальна ефективність використання електроенергії та мінімізація втрати тепла.

Експериментально доведено, що ККД індукційних плит становить приблизно 90%, тоді як резистивні нагрівальні елементи електричних плит утримують цей показник лише на рівні до 70%, а газові плити – близько 40%.

Крім того, індукційна конфорка включається лише за умови, якщо на ній стоїть посуд з магнітним дном та певним діаметром – як правило, має бути зайнято не менше половини площі конфорки. Цей ефект дозволяє не тільки значно заощадити на оплаті електроенергії, але й унеможливлює виникнення опіків від зіткнення з плитою. Завдяки тому, що конфорка практично не нагрівається ви забудете про запах гару і кропітке чищення частинок їжі, що пригоріли.

Історія винаходу

індукційна плита

Про явище електромагнітної індукції багато хто пам'ятає ще зі шкільних уроків. Відкрите в 1831 англійським фізиком Майклом Фарадеєм, своє практичне застосування воно отримало далеко не відразу. Пройшли десятиліття, перш ніж виробництво трансформаторів та електродвигунів стало невід'ємною частиною життя людини, заклавши фундамент існування сучасного світу електрики.

Застосування принципу роботи трансформатора для створення індукційної кухонної плити було вперше запропоновано великим німецьким виробником AEG у 1987 році. Однак перші роки технологія не користувалася популярністю через високу вартість продукції та настороженість покупців. Першими нову технологію гідно оцінили професійні кулінари та ресторатори, що пред'являють високі стандарти до швидкості приготування їжі без втрати якості, а також економності роботи дорогого обладнання.

Тоді вартість індукційних панелей була в кілька разів вищою, ніж витрати на придбання традиційних склокерамічних плит. Тим не менш, купівля нового приладу того коштувала, навіть незважаючи на те, що тоді ще при виробництві варильної індукційної поверхні використовувалася звичайна склокераміка. З того часу індукційні плити зазнали значних удосконалень і перетворень, позбавившись початкових недоліків. На сьогоднішній день їхня вартість трохи відрізняється від звичайних склокерамічних плит, завдяки чому побачити таку плиту навіть на домашній кухні вже не така велика рідкість.

Міфи

Факти

Індукція шкідлива для здоров'я

Доведено, що рівень напруги магнітного поля індукційної котушки в 91 раз менший, ніж у звичайного фена для сушіння волосся.
22 мкТл у індукції проти 2000 мкТл у фена!

Індукційна варильна поверхня нагрівається також, як традиційна склокерамічна плита

Переконатись, що це не так ви можете самі. Достатньо покласти на увімкнену конфорку шматочок льоду.

Будь-який металевий предмет, потрапивши на індукційну конфорку, нагріватиметься

Існує мінімальний розмір контакту металевої поверхні з конфоркою, щоб запустити в роботу. Зазвичай він не менше половини діаметра поверхні конфорки.

Індукцію протипоказано встановлювати поряд з іншими приладами, що мають металеві поверхні

Це зовсім так. Деякі виробники передбачають можливість впливу магнітного поля індукції інші предмети шляхом використання спеціальної магнітної ізоляції. При покупці потрібно уточнити чи є такий "тепловідвід" у моделі, що вас цікавить.

Всі індукційні плити дуже дорогі

На сьогоднішній день вже з'явилося чимало бюджетних моделей, доступних для кожного

На таких плитах увесь старий посуд не придатний для приготування їжі

1. Визначити наявність феромагнітних властивостей можна піднісши магніт до поверхні дна, якщо притягується – значить посуд придатний.

2. Для ефективного використання необхідно, щоб посуд мав абсолютно плоске дно завтовшки 2-6 мм і діаметром не менше 8 см.

3. Існує можливість використання спеціальних дисків-адаптерів, що дозволяють готувати та розігрівати їжу в ємностях з будь-яких матеріалів, включаючи алюміній, мідь, кераміку, термостійке скло та інші.

Табл. Міфи та факти про індукційні плити

Переваги індукційних плит:

індукційна плита - економія. Завдяки автоматичному відключенню конфорок ефективність споживання плитою електроенергії доповнюється ще й зменшенням витрат на роботу вентиляційної системи.

- Швидкість нагріву. Приготування починається миттєво, а за наявності у функціоналі плити спеціального датчика температури заданий температурний режим посуду підтримується точніше, ніж на інших видах плит.

- Безпека. Охолодження не займає багато часу, тому що сама конфорка гріється тільки від посуду, що стоїть на ній.

- Простота збирання. Частки їжі і краплі рідини, що впали на плиту, не пригорають і легко витираються ганчіркою.

- сприятливі умови роботи. З індукційною плитою у приміщенні кухні буде не так жарко, як з електричною чи газовою. До того ж, можна забути про запах гару, так як конфорки залишаються холодними і шматочки їжі, що випадково впали на них, не утворюють індукційна плита диму.

Купуючи індукційну плиту, потрібно бути готовим до наступних нюансів:

- Монтаж індукційної плити необхідно проводити вкрай акуратно, так як склокераміка, з якої виготовляється варильна панель, це досить крихкий матеріал;

- перед покупкою необхідно уточнити, чи подбав виробник про магнітну ізоляцію плити, так як деякі моделі здатні викликати перебої в роботі техніки, що поруч стоїть, виробленої з металу. Якщо захист не передбачено, перед підключенням плити необхідно пересунути пристрої відповідним чином;

- певні вимоги до посуду - можливо, вам доведеться придбати спеціальні адаптери, щоб використовувати посуд без індукційна плита феромагнітних властивостей;

- під час роботи деяких індукційних плит потужність нагріву розподіляється між усіма конфорками, що означає неможливість досягти максимальної потужності при включенні всіх конфорок;

- можливе високе навантаження на електричне проведення, тому виробники індукційних електричних плит не рекомендують їх використовувати без стабілізатора напруги;

- вартість індукційних моделей дещо вища за вартість традиційних електричних плит, хоча в останні роки це вже не така істотна різниця. Тим більше, економічність експлуатації швидко окупає різницю в витратах на покупку.