Як вибрати апарат для виробництва цукрової вати
Солодка вата - улюблені ласощі дорослих та дітей. Цей популярний десерт отримують шляхом розтоплення цукру та перетворення його на тонкі нитки. Таку назву він отримав, бо зовні виглядає як гора звичайної медичної вати. Багатьом подобаються цукровий смак та повітряна консистенція, завдяки якій цей об'ємний десерт просто тане у роті. Щоб готувати цей частування, потрібен спеціальний апарат.
Обладнання для солодкої вати є актуальним при проведенні масових заходів, дитячих свят. Воно постійно користується попитом у парках, дитячих зонах відпочинку як на вулиці, так і в приміщенні. Сучасні виробники пропонують моделі для домашнього використання чи вуличної торгівлі. Останні відрізняються більшою продуктивністю та довговічністю.
Як працює апарат для приготування солодкої вати
Устаткування складається з кількох частин. Головним елементом конструкції є електродвигун. У кожному апараті є нагрівальний елемент або ТЕН, головка і чаша для видачі готового продукту. Принцип роботи пристрою дуже простий. Щоб запустити пристрій, його потрібно включити в мережу. Електрика живить головку чи нагрівальний елемент.
Під такою дією нагрівається головка. Попередньо до неї додають цукор. Його насипають на центральний диск, відміряючи кількість спеціальною ложечкою. Підійде звичайний цукровий пісок, який продається у будь-якому магазині. Він плавиться під впливом високої температури. У процесі обертається головка, прикріплена до валу електромотора. Вона вже наповнена карамеллю.
Розплавляючись, цукор перетворюється на тонкі довгі нитки. У такому вигляді під впливом відцентрової сили апарат вичавлює його через тонкі отвори в стінках, розташовані з боків. Так, нитки стають ще тоншими і заплутуються між собою. Вони сильно липнуть, тому користувач збирає їх, намотуючи на паличку, найчастіше бамбукову.
Для отримання готового продукту оператор опускає паличку в чашу і кілька разів прокручує її навколо своєї осі, доки на ній не збереться достатня кількість солодкої вати. Так відбувається видача готового продукту. Нитки збирати нескладно, але з першого разу може не вийти. Потрібно спочатку провести кілька тренувальних приготувань.
Для отримання однієї порції знадобиться кілька хвилин. Після завершення роботи нагрівач вимикають. Сам апарат відключається самостійно через 30 секунд роботи на холостому ході.
Види апаратів для приготування цукрової вати
Кожен прагне не просто отримувати продукт високої якості, а мати його завжди у достатній кількості, залежно від призначення та потреби. Виходячи з технології розігріву цукру, все існуюче обладнання для приготування солодкої вати ділиться на три види — де цей процес здійснюють:
- спіраль. Найпоширеніший тип обладнання. Подібні нагрівальні елементи встановлюються у моделях, призначених для домашнього використання, що працюють рідко та непостійно. Спіраль чутлива до трясіння, тому потребує акуратного поводження;
- ТЕН. Такі пристрої більш стійкі, їм не такі страшні потряхування та інші негативні дії. ТЕН використовують у машинах, призначених для вуличної торгівлі та тих, що часто зустрічаються у торговельно-розважальних, дитячих центрах;
- газовий пальник. Такі пристрої застосовуються лише у вуличній торгівлі. Електродвигун працює за рахунок акумулятора такого ж, як і в автомобілях, вмонтованого в корпус. У самому апараті є газовий балон, пальник якого нагріває голівку та розплавляє цукор.
Моделі з газовим пальником найрентабельніші для використання на вулиці. Так як вони працюють не від електрики, автономний режим виходить тривалим. За рахунок відсутності необхідності підключення до розетки такі апарати легко розміщуються будь-де. Найчастіше вони зустрічаються на пляжах, парках, зонах відпочинку.
Існують і спрощені моделі без нагрівача. Це саморобні пристрої, які давно не випускаються. Зовні вони схожі на звичайні, також мають чашу для видачі та електричний мотор. Але на валу двигуна такого обладнання знаходиться не головка, а диск зі сталі.
При використанні таких машин цукор потрібно попередньо розплавляти на сковороді, а потім змішувати з оцтом. Останній запобігає застиганню суміші раніше часу. Після включення апарата обертається центральна пластина, а на неї тонким струменем ллється карамель. Вона перетворюється на нитки під впливом відцентрової сили.
Солодка вата на саморобному устаткуванні виходить не білою, а коричневою, тому що такий відтінок набуває цукру після плавлення. На смак десерт, приготовлений на саморобному апараті, теж відрізняється від тих, що роблять моделі з нагрівальними елементами.
Додаткові аксесуари апарату
Для отримання продукту високої якості та простішого, зручнішого виробничого процесу випускається ряд аксесуарів для автоматів з виготовлення цукрової вати. Так, щоб стабілізувати її приготування та видачу, використовують спеціальні сітки з власниками. Щоб уберегти продукти від контакту із зовнішнім середовищем, на чаші надягають спеціальні захисні кришки.
Для позбавлення запаху розплавленого цукру в приміщеннях встановлюють витяжки. Додатково використовують також фруктові добавки, щоб готувати вату з різними смаками – банана, малини, полуниці, ванілі. Для більшої зручності вуличної торгівлі купують візки. Нерідко вони продаються у комплексі з апаратом для попкорну.
Критерії вибору апарату для цукрової вати
Перше, з чим потрібно визначитися, – місце застосування обладнання. Для торгівлі на вулиці краще купувати моделі, виконані у вигляді візка . Їх легше перевозити з одного місця на інше. Якщо це стаціонарна точка, яка не переміщається, можна використовувати компактні настільні прилади.
До інших важливих характеристик пристроїв належать:
- матеріал, з якого виготовлена робоча головка. Щоб при частому нагріванні вона не деформувалася, краще взяти модель, де вона виготовлена з нержавіючої сталі;
- час, необхідне розігріву елементів до робочої температури. Стандартному апарату для цього потрібно близько 2 хвилин. Але буває, що потрібна велика швидкість. У продажу є моделі, здатні нагріватися лише за 30 секунд;
- об'єм чаші. Найзручніший - від 30 см;
- продуктивність. Вона визначається кількістю порцій, яку потрібно приготувати протягом години роботи устаткування.
Останній критерій залежить від потоку людей у місці, де встановлено апарат.
Має значення і час, протягом якого конкретна модель готує одну порцію. Професійним апаратам для цього потрібно близько 7-10 секунд. Якщо потік постійний, важливим є також заправний об'єм головки. У найпростіших дешевих пристроях цукор потрібно завантажувати постійно для кожної порції. Це потребує часу, тому дуже зручно при масовому виробництві.
Якщо потрібно постійно отримувати порції, краще взяти моделі, де одна головка розрахована на 400-700 грамів цукрового піску. Такі пристрої зручні ще й тим, що в них передбачений автоматичний контроль нагріву головки. Таким чином виключається псування продукту в результаті перегріву або пригоряння.
Основні правила експлуатації пристрою
Перед чищенням апарат обов'язково відключається від електрики. Щоб запобігти ймовірності замикання при обертанні головки, необхідно заземлення. Цукор додається лише тоді, коли двигун вимкнено. У більшості моделей прокручування головки зупиняється вручну, щоб уникнути вібрації. Цукровий пісок укладається акуратно так, щоб не відбулося переповнення.