пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Як вибрати планетарний міксер

Планетарний міксер – кухонний пристрій, який використовується для замішування тіста, збивання вершків, білків або крему. Особливістю такого пристрою є автономність. Поки міксер виконує завдання, ви можете займатися іншими справами. Завдяки роботі пристрою можна не тільки спростити процес випікання, а й прискорити його.

Пристрій планетарного міксера

Конструктивні особливості агрегату:

  • стаціонарний корпус із відкидною верхньою частиною;
  • насадки для виконання різних завдань;
  • електричний мотор, що забезпечує обертання приводу та насадок;
  • панель керування;
  • робоча чаша, що встановлюється на нижній майданчик.

Завдяки особливій траєкторії обертання та формі змішувального пристрою забезпечується якісне збивання продукту.

Види та особливості пристроїв

У продажу можна зустріти такі види міксерів:

  1. Промислові. Оптимальний вибір для кондитерських та пекарень. Промислові моделі характеризуються великими габаритами і чудово справляються із завданнями з виготовлення випічки. У деяких машинах обсяг чаші може становити до 140 кг – такі пристрої часто використовуються на хлібозаводах, для домашнього застосування вони не підходять.
  2. Напівпрофесійні. Призначені для приготування обмежених партій тесту. Оптимальний вибір для невеликих закладів громадського харчування, кафетеріїв, невеликих готелів тощо. Напівпрофесійні кухонні прилади оснащуються чашами ємністю до 10 літрів. Такий апарат дозволяє за 15-20 хвилин зробити тісто будь-якого складу. Залежно від технічних характеристик конкретної моделі, для підключення може знадобитися потужніша розетка.
  3. Побутові. Призначені для домашнього вживання. У побутових моделях об'єм чаші може бути трохи більше 5 літрів. Такий міксер повинен вписуватися в загальний дизайн інтер'єру кухні, тому виробники намагаються надавати своїм моделям стильного вигляду. Побутовий планетарний міксер – простий у використанні та багатофункціональний пристрій, роботі з яким може навчитися кожна людина. У комплектацію таких тістомісів входять насадки для роботи з різними типами продуктів.

Пристрій може оснащуватись таймером, який не тільки подає сигнал, але й зупиняє його роботу. Вибір типу машини здійснюється залежно від призначення.

Переваги та недоліки

Для планетарних пристроїв характерні такі переваги:

  1. Універсальність. Кухонний прилад може приготувати тісто будь-якої консистенції, причому зробить це значно якісніше, ніж блендер. Віночок міксера робить складні рухи, завдяки чому може захоплювати всі куточки тесту в ємності, виключаючи неперемішані грудки.
  2. Автономність. Пристрій працює самостійно, без участі людини. Стаціонарні моделі не потрібно тримати в руці, відповідно ви можете займатися своїми справами, поки міксер місить тісто.
  3. Зручність. Металева ємність без проблем витягується, якщо виникне необхідність підігріву, наприклад, при приготуванні крему. Пристрій працює практично безшумно навіть на високій швидкості.
  4. Багатофункціональність. Просунуті моделі мають низку додаткових функціональних можливостей.
  5. Безпека. За дотримання техніки безпеки ймовірність отримання травм виключається. Вбудований механізм захисту запобігає виходу з ладу апарату внаслідок перепадів напруги.

Основним недоліком обладнання є висока вартість. Але це обумовлено безліччю переваг та функціональних можливостей.

Критерії вибору пристрою

Одним із основних критеріїв вибору є потужність. Можна виділити три категорії пристроїв:

  1. Малопотужні. У середньому споживають близько 180–500 Вт. Це оптимальний варіант для приготування йогуртів, кремів, дитячого харчування та інших малов'язких продуктів. Якщо є насадка, міксер можна використовувати для збивання коктейлів. Малопотужні моделі не підходять для роботи із густими сумішами.
  2. Середньопотужні. Такі апарати обладнуються електродвигунами, що споживають 500-900 Вт. Середньопотужні міксери якісно заважають будь-яку суміш, якщо йдеться про відносно невеликі обсяги. Такі моделі підходять для домашнього вживання.
  3. Високопотужні. Оптимальний варіант, якщо з необхідністю замішування тесту ви стикаєтесь регулярно. Електродвигуни високопотужних пристроїв споживають у середньому 1000-2700 Вт. Такі моделі характеризуються більшими розмірами, але швидко змішують будь-які продукти.

Купуючи пристрій, необхідно звернути увагу на кількість швидкостей. Залежно від страви інтенсивність обертання насадки може відрізнятися. Наприклад, для замішування дріжджового тесту апарат повинен працювати на невеликих обертах, а приготування коктейлів – на високих. При збиванні білків прискорення має бути поступовим. Для домашнього використання краще вибрати 2-4-швидкісний міксер. Якщо ви шукаєте пристрій для професійної кухні, рекомендується віддати перевагу 6-7-швидкісним моделям з функцією плавного регулювання частоти обертання.

Якими додатковими опціями може оснащуватися техніка:

  • плавний запуск, що дозволяє не допустити випадкового розбризкування;
  • турборежим, завдяки якому агрегат розвиває максимальну швидкість;
  • імпульсний режим, що дозволяє швидко роздробити злиплі грудки.

Чим нижча швидкість агрегату, тим краще він підходить для збивання в'язкої суміші. Також при виборі приладу слід орієнтуватися на матеріал, з якого виготовлена ​​чаша. Тут потрібно враховувати власні переваги та особливості кожного варіанта.

Для виготовлення чаші можна використовувати:

  1. Пластик. Найдоступніший, але найменш практичний варіант. Пластикові вироби швидко зношуються та дряпаються. Матеріал досить крихкий, тому за високого навантаження чаша може розколотися. Пластикові вироби поступово змінюють колір. Якщо матеріал низької якості, то він може мати неприємний запах, який передається продуктам.
  2. Скло. Один із найпрактичніших матеріалів, але потребує акуратного поводження. При падінні скляна чаша може розбитися. Відмінні гігієнічні якості, простота догляду – основні переваги матеріалу. Скло не вбирає запахи і не дряпається.
  3. Нержавіюча сталь. Матеріал непрозорий, проте має чудові гігієнічні характеристики. Сталева чаша швидко миється та характеризується довговічністю – таку ємність неможливо розбити, згодом вона не зношується.

Об'єм робочої чаші підбирається з урахуванням передбачуваної кількості їжі, що регулярно готується. Пам'ятайте, що ємність повинна бути заповнена не більше ніж на 2/3, інакше при збиванні суміш почне вихлюпуватися. Якщо міксер купується для домашнього використання, вибирайте чашу із запасом на випадок свят.

Особливості вибору ємності:

  1. До 3 літрів. Універсальний варіант для маленької родини. Чаша невелика, тому проблем із зберіганням пристрою не виникне.
  2. 3-4 літри. Оптимальний варіант для тих, хто часто готує пироги та різну випічку.
  3. Від 5 л. Такий міксер підійде для невеликого закладу чи великої родини. При покупці пристрою з ємністю понад 5 літрів необхідно переконатися в достатній потужності двигуна.

Одним із основних елементів будь-якого міксера є насадка. Саме від неї залежить те, із якими продуктами може працювати апарат.

Стандартний набір насадок:

  • віночок – використовується для збивання яєць, мусів, суфле;
  • гак – призначений для розмішування в'язкого дріжджового тіста;
  • лопатка - підходить для готування глазурі та начинок.

Комплектація пристрою може включати інші насадки, відповідно, може відрізнятися і кількість гнізд для їх установки.

Для домашнього використання 1-2 цілком достатньо. У комплектацію професійних моделей входить щонайменше 3-4 насадок.

Що стосується панелі управління, вона може бути:

  1. Механічні. Включає кнопки і регулятори. Механічні панелі перевірені часом.
  2. Сенсорний. Стильний та сучасний варіант, що не вимагає особливого входу. Сенсорна панель протирається вологою ганчіркою. Основним недоліком є ​​можливість раптового виходу з експлуатації електроніки.

Незалежно від типу, панель управління має бути зручною. Також при виборі слід звернути увагу до матеріалу корпусу. Металеві пристрої більш практичні та довговічні. Моделі у пластиковому корпусі коштують дешевше, але не такі надійні.

На наявність шлюбу може вказувати нещільне прилягання кришки корпусу, наявність зазору. Можливо, насадка чіпляється за чашу, це також ускладнить роботу пристрою. Перемикач режимів роботи не повинен заїдати. Такі дефекти можна виявити лише досвідченим шляхом. Усіх цих проблем можна уникнути, купуючи міксер у перевіреного постачальника.