Кава дуже популярна серед людей різного віку. Його поширення призвело до появи кав'ярень, закладів, де за допомогою професійного обладнання пропонують різні види напою. Від смаку, фортеці, різноманітності залежить успіх закладу. Так як більшість рецептів засновано на еспресо, завжди потрібні кавоварки для його приготування.
Це обладнання здатне витримувати високі навантаження. Воно випускається у кількох модифікаціях, але принцип роботи в усіх один. Спочатку вода нагрівається до 88-92 градусів. Потім через спресовану каву під тиском подається суміш із пари та води. Готовий напій виливається у чашку.
Обладнання для універсальних та спеціалізованих закладів випускається у широкому асортименті.
Суперавтоматичні професійні кавоварки для кафе
Це оптимальне рішення для бізнесу, здатне повністю замінити баріста. Такі пристрої працюють без втручання людини, всі процеси відбуваються автоматично. Машина-суперавтомат сама перемелює зерна, формує кавові таблетки, готує еспресо, розливає їх у чашки. Для приготування кавового напою достатньо натиснути на кнопку.
Якість продукту, що отримується з суперавтоматичної кавомашини, завжди незмінно висока. Існують моделі, оснащені декількома кавомолками, молочними системами з капучинаторами, дехто має бункери під гарячий шоколад. Бариста кав'ярні, де встановлено таке обладнання, досить регулярно чистити його. Це потрібно робити ретельно та акуратно, щодня.
Суперавтоматичні моделі особливо сприятливі для офісів, аеропортів, АЗС. Їхнє застосування не вимагає попереднього навчання персоналу. Такі апарати здатні очищатись самостійно, готувати різні види напоїв. Вони завжди відрізняються стильним дизайном.
Перед тим, як придбати суперавтомат, потрібно визначити його раціональність для конкретного закладу. Все залежить від обсягів приготування кави на місяць та максимального завантаження за кількістю відвідувачів. Якщо щодня доводиться робити багато різних якісних напоїв, стане в нагоді саме таке обладнання. Воно дозволить оптимізувати та спростити робочий процес.
Традиційні професійні кавомашини
Це обладнання готує каву за допомогою бариста. Зможе швидко і легко зробити кілька чашок. Кількість залежить від групності моделі. Звичайні професійні кавоварки бувають одно- і двогрупними, випускаються також трьох, рідше — чотиригрупні.
Найбільш потрібні двогрупні професійні кавомашини. Вони є високопродуктивними, тому відмінно підійдуть для кав'ярні, де завжди багато відвідувачів. Традиційне обладнання буває стаціонарним та заливним. У першому випадку вода до нього подається безпосередньо з водопроводу після підключення до нього. Заливні моделі беруть воду із спеціальної ємності. Її потрібно періодично наповнювати. Останні більше підходять для закладів, які розташовані в місцях без підключеного водопроводу.
Великою популярністю користуються професійні кавоварки ріжкового типу. З їх допомогою можна легко та швидко готувати різні види напоїв. Такі пристрої не мають вбудованої кавомолки. Для варіння бариста заповнює холдер вручну. Так можна змінювати зерна, чергувати різні смаки, експериментувати.
У сучасних моделях ріжкових кофемашин передбачені платформи для підігріву чашок. Латте та капучіно робляться за допомогою ручного або автоматичного капучинатора з температурним датчиком. Інформативний цифровий екран допомагає контролювати кількість порцій. Рожкове обладнання працює тільки з меленою кавою.
Професійні кавомолки
Вони бувають напівавтоматичними та автоматичними. Останній варіант найбільше підходить для закладів, де готують різні кавові напої та щодня буває багато відвідувачів. Головна зручність таких моделей у тому, що вони запускаються і вимикаються автоматично, видаючи потрібний об'єм меленої кави. Напівавтоматичними кавомолками управляє бариста, тому на них витрачається більше часу. Вони найчастіше купуються для домашнього використання.
Професійні автоматичні кавомолки купуються для ресторанів, барів, готелів. Вони широко потрібні і в деяких кав'ярнях, спеціалізованих магазинах, де продається кава. Це обладнання дозволяє вибрати ступінь помелу. У ньому можна приготувати дрібний порошок для еспресо або заварювання в турці або великий під френч-прес.
Випускаються та професійні кавомолки для промислових підприємств. Це високопродуктивні апарати без можливості вибору величини помелу. Обробляють до 1 кг кави на хвилину, у своїй усі частки виходять однакового розміру. Це оптимальний варіант для заводів та фабрик.
Головним робочим органом професійної кавомолки є жорна, що подрібнюють зерна. Вони поділяються на два види - конічні та паралельні. Перші під час роботи розрізають зерна на кілька дрібних частин, у результаті виходить сировина чудової якості. Паралельні жорна видають неоднорідну каву.
Продуктивність та довговічність кавомолки залежать від матеріалу її лез. Найнадійнішим і найміцнішим вважається титан. Якщо передбачається приготування напоїв із різних сортів кави, краще використовувати кілька моделей для перемелювання, оскільки тоді вся порція не буде витрачатися повністю. Існують кавомолки, укомплектовані дозаторами, призначені для приготування кавового напою або помелу в пачку.
Аксесуари професійного бариста
Для розвитку кав'ярні та виконання різних замовлень клієнтів будь-якому баристу потрібні аксесуари. Це інструменти, необхідні для якісної та зручної роботи. Вони створюють та підтримують імідж закладу.
До професійних аксесуарів належать:
- термометр для молока. Дозволить контролювати його температуру під час збивання. Знадобиться для приготування якісного капучіно або латте. Застосовується під час приготування пінки. Її оптимальна температура - 60-70 градусів. Тільки такому разі пінка має необхідну структуру;
- пітчер. Так називається ємність, в якій збивають молоко при приготуванні латте або капучіно. Виглядає, як глечик, зроблений із нержавіючої сталі. Найчастіше робиться з металу завдяки його високій теплопровідності. Професійні баристи частіше вибирають пітчери з товстими стінками. Вони нагріваються повільно, тому піна в них збивається довше;
- нок-бокс. Це інструмент для збирання відпрацьованої кави, простіше кажучи, непотрібних відходів. Виглядає, як ящик або коробка з дерев'яною поперечиною, зустрічаються також гумові варіанти. Варто вибирати нок-бокс з прокладками, що амортизують - так при вибиванні відпрацьованого кави-порошку холдер не пошкодиться;
- Темпер. Інструмент, призначений для формування кавової таблетки відповідної форми портафільтра. Це необхідно перед приготуванням еспресо. Складається з рукоятки та робочої поверхні. Матеріали – дерево, пластик, метал.
Професійні бариста також користуються молочниками, мірними ложечками, щітками, вагами для кави.
На що звернути увагу при виборі кавоварки для кафе
Будь-які характеристики обладнання визначаються режимом роботи та відвідуваністю закладу, для якого воно купується. Важливим критерієм є прохідність. Для обслуговування великого потоку краще купувати моделі на дві чашки із високою швидкістю приготування та продуктивністю. Якщо важливіша якість напою, знадобиться багатофункціональна модель з безліччю додаткових можливостей.
Для підприємств громадського харчування більше підходять промислові кавоварки, здатні готувати велику кількість напоїв.
Перед покупкою потрібно визначитися із завданнями, які має виконувати обладнання. Важливі такі показники:
- можливість підігріву чашок; наявність датчика температури. Завдяки цим опціям напої вийдуть якіснішими;
- виробник. Найкращими вважаються моделі від італійських брендів. Їхня оренда обходиться дорожче за інших, але напої виходять неперевершеної якості;
- одержувані напої. Чим більше їх різновидів, тим вищі шанси залучити відвідувачів.
Варто поцікавитись також можливістю регулювання помелу, дозування рідини та кави на одну порцію.