Як вибрати професійну овочерізку
Професійне обладнання для нарізки овочів: у чому переваги, на що звернути увагу при виборі
У сфері громадського харчування, чи це невелика пересувна точка або ресторан, важливим є співвідношення пропускної спроможності та якості продукції. Ви повинні встигати обслуговувати ту кількість клієнтів, яка звертається, і подавати їм їжу вчасно, не переживаючи про смакові особливості та відповідність технології приготування. Коли людина чекає довго, то вона йде. Якщо упустити якийсь етап, не доповісти певний продукт, то клієнт більше не прийде і всім розповість, що готують тут погано.
Чимала частина рецептів, чи це простіша їжа або щось із області високої кухні, містить овочі. А їх треба подрібнювати на великі чи дрібні фракції, соломкою. Від цього залежить смак, швидкість приготування, естетичність готової страви. Цілком природно, що підготувати такі обсяги вручну неможливо. Звичайна техніка, призначена для домашньої кухні, не впорається. Тут у роботу і вступає професійна овочерізка.
Її головною особливістю варто назвати підвищену пропускну здатність з можливістю обробляти навіть великі капустяні качани цілком.
Принцип роботи овочерізки
Все обладнання такого формату, незалежно від розміру, працює за одним принципом. Овочі заздалегідь очищаються вручну або на спеціальному устаткуванні, а потім завантажуються в спеціальний бункер овочерізки, яку готують під подрібнення певного типу (змінюють одну насадку на іншу, щоб за допомогою ножів можна було досягти конкретного результату).
У роботі задіюється потужний двигун, що приводить в рух нарізний диск, а той за допомогою насадки в прискореному темпі подрібнює продукти, що подаються на фракції потрібної форми. Це дає можливість обробляти не лише овочі, а й сир, шоколад, причому дуже безпечно. Такий принцип і будова системи виключають очевидні небезпеки навіть для тих, хто зовсім не знайомий з професійною технікою.
Типи промислових овочерізок
Всі товари цього типу поділяються на три групи за потужністю. Це:
- малі;
- середні;
- великі.
До першої категорії відносять моделі, що обробляють від 40 до 60 кг на годину. Вони без проблем витримують практично безперебійну роботу, створені для бістро, кафе та ресторанів, де прохідність сягає 100 осіб за зміну. Швидкість дисків складає 1500 обертів на хвилину. Підходять до роботи з овочами, твердим сиром, фруктами. Відрізняються пластиковою робочою частиною з міцних полімерів.
Друга категорія пропонує пропускну здатність 80–250 кг/год. Ця техніка найбільш популярна через найкраще співвідношення такого показника, доступну ціну та наявність великої кількості насадок для зміни. Устаткування представлене двофазними моделями, але є і трифазні, які без проблем підключаються до мережі з напругою 380 вольт. Ця категорія відрізняється підвищеною стійкістю до навантаження, безперебійністю роботи. Техніка користується попитом у закладах, де рівень відвідуваності до 500 осіб за зміну.
Вона має 0,5–0,6 кВт потужності, можливість регулювання швидкості оборотів з показником від 375 об./хв. Це допомагає адаптувати техніку для обробки сирих та варених продуктів, підготовки картоплі під смаження у фритюрниці. Вона досить компактна, не займає багато місця.
Третя категорія обробляє від 300 до 700 кг продуктів, що з пропускною здатністю до 3 тисяч осіб. Таке обладнання ставлять на кухнях-фабриках, комбінатах, великих ресторанах і закладах, орієнтованих на салати, здорову їжу. Є моделі, які пропонують великий завантажувальний бункер, куди можна без проблем помістити цілі овочі. Їх попередньо не доведеться різати.
Нерідко всі ці варіанти поділяють і за розмірами отворів для подачі продукції. Вони можуть бути більшими чи малими. Перші бувають круглими або напівкруглими, призначені для основних видів овочів. Від розміру залежить кількість завантажень, їхня швидкість. Другі виконані у вигляді трубки, дають можливість безпечно відправляти в бункер довгасті коренеплоди (наприклад, морква).
Як вибрати професійну овочерізку
Якщо ви хочете максимально правильно підійти до питання підбору, зверніть увагу на наступні пункти. Завжди починайте з продуктивності. Ця особливість вимірюється кілограмами на годину. Але навіть у межах однієї моделі вона може бути різною з урахуванням продукту. Картоплю нарізати складніше, а ось м'який гарбуз чи огірок не створять жодного навантаження.
Впливає на це і насадка, адже рішення з зазором у два міліметри йде більше часу на роботу, ніж у того, де він становить сім міліметрів. Також треба пам'ятати, що подача під тиском зверху не прискорює процес, навпаки, збиває оберти двигуна. Це впливає пропускну здатність. Завжди закладайте такі нюанси у формулу співвідношення вироблення обладнання та ваших запитів з урахуванням певного потоку людей.
Купуйте товари, які виготовлені з нержавіючої сталі або алюмінію. Вони стійкі, довговічні, легкі, корозії не піддаються. Крім того, виключено процес окислення, що негативно впливає на смак продуктів. При контакті з поверхнею заліза він сильно змінюється, причому не на краще.
Не забувайте і про комплектацію, адже вона впливає на багатозадачність. Вивчіть набір дисків та ножів, оцініть, наскільки він вам підходить, а також перевірте наявність:
- можливості розбирання всіх вузлів;
- захисту рук від лез та перегріву;
- опції "Товщина різання".
Обов'язково поцікавтеся потужністю. Варіанти із значним двигуном взагалі доведеться підключати до мережі на 380 вольт, а це три фази, про заклад яких на об'єкт потрібно потурбуватися заздалегідь.
Правила експлуатації професійних овочерізок
Щоб обладнання прослужило якнайдовше, вам варто тримати його в чистоті і не давати надмірного навантаження. Не закладайте більше, ніж зазначено. Виконуйте інструкції, в яких чітко описано, який елемент можна мити в посудомийній машині, а який краще очистити вручну. Завжди робіть миття ножів спеціальною щіткою, що йде в комплекті.
У разі пошкодження насадок або штовхачів, у яких іноді відбувається розшарування матеріалів, їх необхідно замінити. Ці елементи, якщо їх вчасно не змінити, можуть ще більше пошкодити обладнання, що дорого коштує, призвести до серйозних поломок, що вимагають звернення до сервісних центрів.