Тістоміс – електромеханічне професійне обладнання, призначене для замішування тіста автоматичним способом. Використовується для виготовлення кондитерських, хлібобулочних виробів. Застосування такого апарату на промислових харчових підприємствах дозволяє одержувати масу однорідної, рівномірної структури. З неї виходять продукти відмінної краси та високої якості.
Прилад для замішування тіста потрібен у пекарнях, піцеріях, кондитерських магазинах. З його допомогою процес приготування будь-яких виробів стає більш швидким та простим. Автоматизація знімає додаткове навантаження з персоналу, допомагає заощаджувати на робочій силі.
Принцип роботи тістомісу
Месильна машина підвищує продуктивність праці скрізь, де застосовується. Вона потрібна як у дрібних і великих пекарнях, так і на хлібозаводах, будь-яких закладах громадського харчування.
Перед початком замісу в діжу завантажують усі інгредієнти, необхідні для одержання тіста, — листкового, бісквітного чи будь-якого іншого. Потім достатньо натиснути кнопку «Пуск», щоб запустити апарат. Всі продукти поєднуються в заданому режимі. У процесі можна додавати інші необхідні інгредієнти без вимкнення.
Звичайний тістомісильний прилад має дві швидкості. Перша призначена для змішування, а друга надає тесту правильної структури. Деякі моделі мають третю швидкість чи реверс. За її допомогою робочий орган очищається від залишків продукту. Пристрої для дріжджового тіста мають додатковий елемент відсікач. Він додатково обробляє масу та знімає зайву напругу з вузла. Після завершення робочого режиму прилад вимикається сам або вручну.
Професійні машини здатні безперервно функціонувати. Їх легко використовувати протягом усієї зміни при частковому або повному завантаженні. Переваги застосування такого обладнання є очевидними, адже воно перемішує всі компоненти з потрібною інтенсивністю, щоб отримати ідеально однорідний склад. Саме такий має потрібні характеристики для найсмачніших і найкрасивіших хлібобулочних виробів.
Види тістомісильних машин для пекарні
За швидкістю перемішування інгредієнтів тістоміси ділять на такі різновиди:
- тихохідні. Роблять близько 24-50 оборотів на хвилину, є імітаторами ручної роботи. Затребувані в ситуаціях, коли потрібне дбайливе та обережне вимішування інгредієнтів. Таким способом одержують пружну, щільну масу;
- швидкохідні. Тут тістомісильний елемент обертається швидше, роблячи від 600 до 300 оборотів на хвилину. Такі машини роблять пластичне, в'язке тісто - його не можна отримати за повільного замісу;
- суперінтенсивні. Працюють на дуже великій швидкості, можуть досягати 740 оборотів/хв. При особливо інтенсивному замішуванні руйнуються частинки клейковини, які утворюють головний каркас тесту. Але оскільки машина продовжує працювати інтенсивно, незабаром утворюються нові зв'язки з допомогою молекул речовини;
- комбіновані. Працюють одразу на два режими — інтенсивний та повільний. Такі моделі відмінно підходять для швидкого виготовлення високоякісного тесту. На початкових етапах застосування місильний елемент комбінованого приладу обертається інтенсивно, в результаті частки борошна оперативно поглинають вологу. Після формування складу потрібної консистенції швидкість знижується.
Швидкохідні і суперінтенсивні моделі додатково підігрівають склад, що готується. Це відбувається за рахунок перетворення місильної енергії на теплову. Так утворюється каркас із клейковини. Далі запускається охолодження чи водяна сорочка. Так виключається подальше нагрівання - при подальшому збільшенні температури починає руйнуватися структура тесту.
У професійних тістомісах завантаження, перемішування та вивантаження інгредієнтів - автоматичні процеси. Є й машини періодичної дії, які працюють циклами по 10-30 хвилин.
По влаштуванню місильного елемента тістоміси бувають горизонтальними, спіральними, планетарними та вилковими. У першому випадку лопаті обертаються у різні боки. Після завершення вивантаження продуктів відбувається дуже просто, оскільки діжа рухається горизонталлю. Це оптимальний варіант для крутого бездрожжевого тіста. Використовується на підприємствах та цехах з виготовлення напівфабрикатів, на хлібозаводах, невеликих пекарнях.
У спіральних тістомісах встановлений спіралеподібний орган, що обертається разом з діжею. Такі варіанти хороші для житнього тіста, оскільки вони рівномірно та швидко перемішують інгредієнти.
Планетарні тістоміси мають стаціонарну діжу. Це універсальні багатофункціональні пристрої, призначені не тільки для тесту. Їх з таким самим успіхом використовують при приготуванні фаршу з м'яса чи риби, пюре. Вилучення продукту - ручне, просте завдяки обертальним рухам місильного елемента. Якщо діжа більше 30 л, у конструкції додатково передбачено реверс.
Універсальними тістомісами є також вилкові варіанти. Їх купують для підприємств, де готують випічку за класичними італійськими, французькими рецептами. Орган, що замішує, відповідно, виглядає, як вилка.
Характеристики промислових тістомісів
Усі пристрої мають набір властивостей, що мають значення при виборі:
- потужність. Від неї залежить продуктивність приладу, швидкість роботи, інтенсивність замісу тесту;
- обсяг діжі. Від цього показника також залежить продуктивність. Впливає і на потужність пристроїв. Мінімальний обсяг діжі для невеликого цеху з виробництва кондитерських виробів – 60 літрів;
- функціональність. Кожна модель може мати кілька робочих режимів і насадок. Потрібно також поцікавитись видами передачі зусилля на робочий інструмент, якістю матеріалу діжі.
У комплектації бувають віночки для збивання крему, лопатки та інші інструменти.
Як вибрати професійний тістоміс
Все залежить від виду виробництва і типу виробів, що випускаються. Для продукції з житнього борошна, наприклад, більше підходять тихохідні машини, адже якість такого тесту залежить від швидкості. Для дріжджового найкраще комбіновані варіанти. Якщо продукти виготовляються з безопарної маси, варто вибрати суперінтенсивний або швидкохідний пристрій.
Має значення і кількість продукції, що випускається. Якщо її завжди багато, підійде тістоміс, що працює безперервно. Важливими є також особливості конструкції приладу та його комплектація. Пекарні, наприклад, часто купують варіанти із додатковими насадками. Вони особливо добрі там, де готується різна випічка.