пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Кухонне начиння – необхідні дрібниці

Кухонне начиння потрібне на будь-якій професійній кухні. Вона використовується під час приготування будь-яких страв для змішування, варіння, подрібнення продуктів та суттєво полегшує роботу кухаря.

Види кухонного начиння

Залежно від призначення все кухонне начиння можна розділити на кілька великих груп:

  • ручний інструмент, до якого належать і ножі;
  • вимірювальний інструмент, у тому числі кухонні ваги;
  • наплитний посуд;
  • посуд для смаження;
  • контейнери для зберігання та подачі страв;

Звичайно, ці предмети не можна порівнювати з більш складним технологічним обладнанням, яке коштує дорожче, але вони важливі для якісного приготування страв. Навіть найменший інструмент може означати дуже багато.

Ручний інструмент та ножі

Ручний інструмент (механічний інструмент) дозволяє прискорити процес приготування різних страв та підвищити продуктивність праці персоналу на кухні. Наприклад, невеликий ручний слайсер швидко наріже цілу цибулину та помідор, а французький віночок допоможе збити рідке тісто для млинців та оладок.
До ручного інструменту відносяться кухарські ложки, віночки, лопатки для харчових продуктів, кухарські вилки, сита, друшляки та кухарські ножі.

Кухарські ложки

Кухарські ложки зазвичай виготовляються з нержавіючої сталі. Довжина кухарських ложок лежить в межах від 38 до 50 см. Черпак ложки, як правило, має еліптичну форму і може бути суцільним, з прорізами або отворами. Ручки кухарських ложок роблять із пластмаси, стійкою до впливів високих температур, або міцної нержавіючої сталі. На кінці ручки завжди є отвір, щоб вішати ложку на гачок.
Поварські ложки можуть мати різну форму та розмір. Великі кухарські ложки часто використовують як ополоник для роздачі перших страв. Черпак такої ложки зазвичай круглий, з прорізами або суцільною, а ручка з прорізами у верхній частині та підставкою у нижній. Це дозволяє зручно утримувати ложку в руці і захищає від її зісковзування в каструлю.

Віночки

Віночки потрібні для ручного перемішування різних продуктів - від картопляного пюре до збитих вершків. Їх, як і кухарські ложки, теж роблять із нержавіючої сталі. Вибрати віночок варто з урахуванням щільності або густоти продукту, що перемішується, причому віночки можуть бути різними - для помішування страв і для насичення їх киснем. Легкі і рідкі продукти, наприклад, вершки, збивають прутковими або кулястими віночками з тонкого дроту, а звичайні віночки кухонні або французькі віночки, як їх іноді називають, краще підійдуть для густіших продуктів - картопляного пюре, рідкого тіста і т.д. Для соусів є спеціальні соусні віночки із плоскою петлею. Вона дозволяє ретельно зіскоблювати продукт зі стінок ємності.

Лопатки для харчових продуктів

Лопатки для харчових продуктів відносяться до найбільш поширеного кухонного начиння. Вони складаються з металевої пластини (суцільної, з прорізами або отворами), яка кріпиться до дерев'яної або пластмасової ручки за допомогою заклепок. Лопатка для продуктів може використовуватися під час приготування на грилі, сковороді, деку тощо.
Існує кілька різновидів лопаток, призначених для різних страв:

  • лопатка для млинців. Потрібна для перевертання млинців.
  • сервірувальна лопатка. Її часто застосовують для подачі до столу шматочків піци.
  • лопатка скребок. Зазвичай використовується видалення їжі зі стінок каструль чи харчових контейнерів.
  • пряма лопатка (мастихін) для нанесення глазурі на торти.
  • лопатка для бутербродів. Виглядає як укорочена пряма лопатка.
  • скребок. Його часто використовують у пекарнях для зіскоблювання тіста з дощок або для його розрізання. Має широку металеву пластину із заокругленими краями та дерев'яною ручкою.
  • спеціальні лопатки для зіскоблювання. Знаходять застосування у посудомийних цехах.

Щипці

Щипці використовуються в основному на лінії роздачі та на ділянках попередньої обробки та оброблення продуктів. Вони бувають пружними, з однією або двома плоскими пружинами. Довжина щипків зазвичай становить від 25 до 40 см. Залежно від призначення та конструкції виділяють щипці з гребінчастими губками, щипці з плоскими губками та щипці з плоскими ручками, щипці для салату, щипці для кондитерських виробів, щипці для цукру та щипці для спаг.

Кухарські вилки

Інший не менш важливий інструмент – кухарські вилки. Вони, як правило, із двома зубцями. До кухарських вилок відносять також виделки для м'яса, виделки для спагетті та виделки для пасти.

Сита та друшляки

Для відділення твердих продуктів від рідини потрібні різноманітні сита та друшляки. Сито зазвичай виготовляється з дрібної дротяної сітки або листового металу з отворами. Чаша сита може бути дрібною або глибокою, з одношаровою або двошаровою дротяною сіткою.
Залежно від форми та призначення сита ділять на:

  • конусоподібне сито для проціджування різних рідин (бульйонів, супів, соусів тощо). Сітка цього сита дрібна, а розмір самого конуса становить від 20 см у глибину та 20 см у діаметрі до 30 см у глибину та 30 см у діаметрі.
  • конічне сито. Воно виготовляється з тоншого дроту, ніж конусоподібне.
  • сито-решета для просіювання борошна та інших інгредієнтів.
  • харчовий млин - різновид сита з приводною ручкою. Зазвичай харчові млина використовують для приготування пюре, а невеликі моделі млинів – для помелу спецій.

Друшляк зазвичай виготовляють з алюмінію або нержавіючої сталі. Місткість друшляків – від 2, 8 до 15 літрів. Є кілька варіантів виконання друшляків - друшляк для супів, друшляк для котлів, конічний друшляк і т.д.

Матеріал підготовлений фахівцями компанії "Система 4"