пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Проблеми з пивом: багато піни, мало піни, сторонній присмак

Чому піниться пиво?

Коли наливатися пиво в келих, вуглекислота намагається вийти з нього, але молекули білка утворюють тонкі плівки, які затримують вуглекислоту, через що й утворюється піна.

Бар або ресторан з пивом на розлив буде забезпечувати ваших гостей та клієнтів гарним пивом та прибутком лише доки обладнання для продажу пива буде в повному порядку та працездатним. У деяких випадках доводиться бачити, що пиво з крана занадто сильно піниться або навпаки, майже повністю позбавлене піни та бульбашок. Розливне пиво може мати дивний запах або смак. Постараємося розібрати, що може викликати подібні проблеми, які їх ймовірні причини і які рішення можуть допомогти.

Розлив пива

Основні проблеми з пивом

  1. Надмірно пінисте пиво
  2. Пиво без піни або з малою піною
  3. Сторонні запахи чи присмаки

пиво піниться

Надмірно пінисте пиво

Зазвичай розливне пиво на виході з крана трохи піниться. Піна сама по собі – гарна річ. Вона розкриває та посилює смак і аромат пива, створюючи неповторний букет, який хорошому пиву властивий має так само, як і хорошому вину. Але коли пиво занадто піниться піна заповнює занадто великий обсяг келиха, не даючи налити достатньо рідини. Нижче наведено основні моменти, на які слід звернути увагу для досягнення оптимальної пінності, та відповідні рішення.

  • Підтримуйте потрібну температуру . Переконайтеся, що ваш охолоджувач для кега підтримує його температуру в межах близько 2-4°С, а лінії розливу пива мають належну температуру для кожного сорту пива.
  • Встановіть правильний тиск . Якщо в кезі тиск надлишковий, це може призвести до підвищеної піністості. Надлишок газу можна випустити за допомогою регулятора, зменшивши тиск. У постачальників пива можна дізнатися, яке значення тиску є оптимальним для того чи іншого сорту.
  • Наливайте правильно . Відкрийте кран швидко, щоб дозволити пиву текти вільно і швидко наповнити келих. Переконайтеся, що келих утримується під кутом – це допоможе запобігти передчасному формуванню пінної шапки. Ніколи не занурюйте краном у пиво – це порушує вимоги санітарії та є поганим способом контролювати нарощування піни.
  • Вчасно замінюйте старе обладнання . Якщо компоненти обладнання для розливу пива старіють і зношуються, воно не в змозі правильно розливати пиво без надмірного виділення піни. Замінюйте лінії для розливу пива, крани та інші комплектуючі відразу ж, як тільки вони починають викликати проблеми.

Устаткування охолодження пива


Пиво без піни або з малою піною

Більшість людей бачили, що відбувається, коли пляшка газованої води залишається відкритою надто довго – газування «видихається». Бульбашки з'являються набагато рідше, розмір їх менший, смак стає менш свіжим і кількість піни зменшується. Те саме стосується й пива. Якщо піна на свіженалітому пиві швидко зникає, це зазвичай відбувається з кількох причин – зберіганні при неправильній температурі, наявності на склі склянки сторонніх речовин, неправильному тиску на виході з крана і занадто повільному наливанні. Щоб уникнути передчасного зникнення піни на пиві, дотримуйтесь кількох правил.

  • Зберігайте пиво за правильної температури . Як і у випадку із зайво пінистим пивом, температура зберігання може бути однією з причин проблеми. Як правило, пиво повинне зберігатися при температурі нижче 4-5°С.
  • Використовуйте лише чисті склянки . Якщо ваш посуд не зовсім чистий, це може вплинути на пиво. Залишки таких речовин, як миючі засоби (якщо келихи милися в посудомийній машині) або жирів, таких як масло або молоко, можуть викликати швидке зникнення піни. Використовуйте чисте, холодне скло барне, яке використовується виключно для пива.
  • Регулюйте тиск за потреби . Зникнення пивної піни може бути пов'язане з низьким тиском газу. Якщо пиво виходить із роздавального крана повільно, перевірте налаштування тиску газу. Місткість, в якій пиво змішується з вуглекислим газом, завжди повинна бути в порядку – тільки за цієї умови пиво може нормально виходити з роздавального крана.
  • Повністю відкривайте кран . Відкривайте кран швидко, щоб пиво могло витікати без затримок. Якщо бармен наливає пиво надто повільно, це може зменшити утворення піни.

Устаткування для миття келихів


Сторонні запахи чи присмаки

Якщо пиво пахне незвично або має дивний смак, щось не гаразд із вашим обладнанням. Щоб уникнути цих проблем, слід виконувати нескладні вимоги.

  • Тримайте всю систему розливу пива в чистоті . Після того, як кег випорожнено, всю систему розливу пива слід промити. Робите це регулярно. Роздавальний кран слід промивати за допомогою гарячої води та щітки принаймні раз на тиждень. Часто докладну інформацію про чищення обладнання для розливу пива, у тому числі додаткові відомості та інструкції щодо очищення системи, можна отримати у його постачальників.
  • Вчасно заміняйте старе пиво . Якщо пиво не продавати, воно може зберігатись у кезі лише певний час. Завжди перевіряйте термін придатності пива на кезі. Не піддавайтеся спокусі продати пиво, термін придатності якого закінчився – завжди купуйте нову партію.

Досвідчений бармен знає, що виконання всіх цих умов у вузді є життєво важливим для того, щоб відвідувачі завжди були задоволені якістю пива. Вибрати пивні келихи та обладнання для пива, яке забезпечить найкращу якість для вашого бару, ви можете у відповідних розділах нашого сайту:

Вам також знадобляться аксесуари для пива

Поднос для пива с отверстиями

Піднос для пива

Лопатка для снятия пивной пены

Лопатка для зняття піни