пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Професійний куттер: що це таке та як його вибрати?

Професійний куттер: що це таке та як його вибрати?

Що таке професійний куттер, як його правильно вибирати

Заклади громадського харчування, незалежно від розміру та рівня, потребують різнопланової обробки продуктів з метою створення страв різної складності. Великою популярністю користується подрібнення до однорідної маси. Це можливість створювати як заготівлі, так і паштети з готових інгредієнтів. Для таких цілей і купується кухонний процесор - професійний куттер.

Такий пристрій без проблем переробляє на дуже дрібний фарш рибу, м'ясо, птицю. Це допомагає готувати не лише якісь особливі делікатеси, а ще й ковбасу. Більшість моделей чудово справляється з овочами, горіхами, сирами, шоколадом, зеленню та багатьма іншими інгредієнтами. Рішення через свою будову та принцип роботи гранично універсальне. Жоден великий заклад без нього не обходиться.

Принцип роботи куттера

В основній чаші розташовується пара ножів у формі серпу. Вони рухаються за допомогою потужного двигуна, на якому закріплений проміжний механізм у вигляді спеціального валу. Після включення вони починають занурення і великій швидкості проводять нарізку до стану, у якому структура продукту стає пастоподібною, тягучою, без великих фракцій.

Таким чином, можна обробляти майже будь-які інгредієнти, крім сильно твердих. Втім, дехто задіє куттер, щоб подрібнювати лід, перетворювати його на своєрідний штучний сніг, який потім використовують у десертах. Таке застосування можливе, але зловживати не варто, адже це прискорює процес затуплення ножів. Для подібних цілей все ж таки краще купити окрему машину.

Характеристики та особливості професійного куттера

Якщо переходити до ключових особливостей обладнання, то велику роль відіграють розміри чаші. Цей параметр загалом становить 2,9–5,5 л. Якщо говорити про матеріали, то тут використовується нержавіюча сталь. Вона гігієнічна, не вбирає запахів, стійка до корозії, не призводить до окислення. Остання критично для смаку кінцевого продукту.

Далі необхідно звернути увагу на швидкість обертання ножів. У категорії переважають моделі зі значеннями обертів за хвилину:

  • 1 500 – м'яке та рівномірне перемелювання;
  • 3000 - найкраще рішення для фаршів, мусів, соусів.

Деякі варіанти оснащені кількома швидкісними режимами, які можуть запропонувати плавний перехід від одного до іншого за допомогою функції пульсації.

Розділяються товари з цієї категорії та за кількістю завантажувальних отворів. Тут їх одне чи два. Другий варіант підходить для випадків, коли будовою задумана подача різних продуктів через окремі канали, щоб спростити обробку. Наприклад, з урахуванням форми та діаметра одне може підходити для огірків, а інше – для горіхів, м'яса.

Що стосується матеріалів основної частини, то тут застосовують жаростійкі, міцні пластмаси, нержавіючу сталь. Кришка обов'язково робиться глуха. Вона виготовляється зі сталі або полікарбонату. Через останній добре видно, що відбувається всередині.

Типи промислових куттерів

Усі професійні процесори поділяються на підтипи за принципом роботи. Тут є:

  • класичні;
  • вакуумні;
  • з охолодженням;
  • бліксер.

Принцип дії першого ґрунтується на подрібненні без складних додаткових опцій. А ось у вакуумних моделях вже все працює таким чином, що продукти всередині чаші вкотре не контактують з повітрям, де можуть бути мікроорганізми. Герметичність – найкраща можливість збільшити тривалість зберігання, особливо коли йдеться про м'ясо. При функціонуванні включається спеціальний насос, що створює безповітряний простір. Нерідко застосовуються на кондитерському виробництві.

Бліксери поєднують у собі функції блендера, збивальної машини та подрібнювача. Це своєрідний кухонний комбайн, раніше задуманий як універсальний засіб для приготування їжі в будинках для людей похилого віку. Зараз вони зустрічаються на кухнях простих кафе, так і ресторанів високої кухні.

Що стосується моделей з охолодженням, то вони оснащені спеціальною системою, що запобігає нагріванню ріжучих елементів та підварюванню фаршу.

Переваги промислового куттера

Основною особливістю такого пристрою є універсальність, під якою передбачається реалізація різних процесів. За допомогою куттера можна дробити цукор та спеції, виготовляти сирні маси та соуси, збивати тісто. Крім того, закладено можливість приготування панірувальних сухарів, подрібнення м'яса та риби (навіть у замороженому вигляді або з хрящами).

Принадність у тому, що цей список набагато ширший, потрібно лише виявити винахідливість. Залишається тільки уважно вивчити особливості експлуатації саме вашої моделі та дотримуватися вказаних правил.

Як правильно вибрати професійний куттер

Перш ніж купити якусь модель, вам необхідно взяти загальну пропускну здатність, розрахувати кількість порцій подрібненого продукту, що застосовується у приготуванні щодня. На наступному етапі переходьте до переведення в літраж, дивіться показники чаші. Для закладу середнього обсягу ідеальним варіантом стануть куттери на 20 літрів, а для маленьких вистачить від 3 до 15 літрів.

Обов'язково звертайте увагу на кількість насадок, адже впливають на універсальність. Не забувайте переконатися, що ці елементи виконані з нержавіючої сталі або алюмінію, що гарантує довговічність, гігієнічність. Ножі повинні бути ув'язненими, але не сильно, інакше вони починають ламатися. Частинки металу залишаться у кінцевому продукті. Це може бути дуже небезпечним для здоров'я.

Правила експлуатації куттера

Перш ніж почати працювати, потрібно обов'язково перевірити, наскільки правильно та надійно з'єднані вузли. Не приступайте до розбирання обладнання, якщо воно включене до мережі. Після подрібнення ретельно промийте чашу та оцініть гостроту ножів. Якщо вони затупилися, то здійсніть заточення чи заміну. Якщо сталася поломка, то в жодному разі не намагайтеся її усувати самостійно. Перед вами складне харчове обладнання, ремонтом якого мають займатися у спеціальних сервісних центрах.

Ми можемо дати ще багато корисних порад, порекомендувати найбільш підходящі агрегати за вашими уподобаннями. Магазин System Four Group протягом багатьох років постачає професійну техніку для закладів громадського харчування. Наші менеджери дадуть відповіді на всі запитання, звертайтесь