Завдяки вакуумній упаковці підтримуються якості продуктів харчування та напівфабрикатів досить тривалий час. Вироби зберігають свій вигляд та початкові характеристики в 3-5 разів довше, ніж незапакована продукція. Промисловий вакуумний пакувальник - незамінний девайс для будь-якої професійної кухні.
Види вакуумних пристроїв
Усі пакувальники можна розділити на дві групи – безкамерні та камерні. Перші застосовуються переважно у побуті та на невеликих промислових кухнях. Пакет з їжею розміщується зовні, а повітря виводиться із зворотного боку. Після завершення циклу пакет нагрівається, внаслідок чого відбувається склеювання поліетилену.
Зовнішні пристрої не можна використовувати для пакування рідин, хоча невеликий обсяг маринаду все ж таки допускається. Якщо ви часто використовуєте пакувальник, зверніть увагу на камерні моделі. Безкамерні пристрої підходять для запечатування м'ясних виробів та продуктів із густою консистенцією.
При виборі девайса потрібно заздалегідь зрозуміти, чи є необхідність запакування їжі у вакуумні каністри. Функція "Пульс" необхідна для роботи з делікатними та маринованими продуктами. У будь-якому разі моделі безкамерного типу не розраховані на високі навантаження, хоча за вартістю вони доступніші.
Щодо камерних пристроїв, їх принцип дії такий:
- поліетиленовий пакет розміщується в робочій камері, встановленій усередині;
- після включення девайса повітря відкачується з камери, що дозволяє розподілити тиск зсередини та зовні;
- залишки повітря забираються з пакета;
- поліетилен нагрівається, за рахунок чого упаковка запечатується.
Оптимальний варіант для закладів громадського харчування, які використовують апарат щодня. Такі пристрої витримують високі навантаження та можуть використовуватися для запаковування рідин. Камерні моделі – відмінний вибір для м'ясопереробних підприємств та торгових точок, що застосовують технологію су-вид. Обмеження щодо використання відсутні.
При покупці пристрою необхідно орієнтуватися на його призначення. Наприклад, якщо планується упаковка великих продуктів у великі пакети, знадобиться ширша смуга, що запечатує. Якщо на торговій точці працюють з великими обсягами, можливо, є сенс купити модель з кількома смугами, що запечатують.
Особливості вакууматорів
Є два основні типи вакууматорів:
- Ручні. Дозволяють налаштовувати час запечатування та відкачування повітря за допомогою функції таймера. Ручні моделі передбачають контроль над обсягом повітря, що викачується. Крім того, у таких пристроях є можливість регулювання результатів відповідно до запиту кухаря для різних продуктів.
- Автоматичні. Передбачають можливість лише встановлення часу запечатування. Видалення повітря здійснюється в автоматичному режимі. Такі прилади самостійно регулюють тривалість вакуумування.
Функція газації в камерних пристроях передбачає можливість видалення кисню з подальшою заміною сумішшю з азоту і вуглекислого газу. Завдяки цьому виключається можливість псування продуктів харчування при тривалому зберіганні. Корисна функція для пакування різних м'ясних виробів.
Пристрій може передбачати функцію пульсації. Залежно від виробника та моделі, вона може називатися «Пульс», «Пульсуючий режим». При активації цієї функції повітря виходитиме невеликими поштовхами, завдяки чому забезпечується максимальне збереження цілісності виробу. Цей режим підходить для крихких продуктів, зокрема кексів та десертів.
Без використання функції повітря відкачуватиметься з пакета протягом певного часу. Через це м'які вироби, наприклад, тістечка з кремом, можуть деформуватися. Імпульсний режим дозволяє керувати вручну обладнанням. Ця функція буде корисною при маринуванні, оскільки завдяки їй рідина залишиться всередині пакета.
Запаююча струна – опція, що нагріває поліетиленовий пакет за допомогою двох дротів. Функція спрацьовує після завершення вакуумного циклу. Самі дроти покриваються спеціальним захисним матеріалом, наприклад, тефлоном. У деяких безкамерних моделях передбачено функцію зберігання рулону або розрізання пакета. З її допомогою рулон встановлюється так, щоб користувач міг відмотати стільки, скільки йому знадобиться, після чого відрізати поліетилен. Корисна функція для закладів та торгових точок, у яких використовується безліч пакетів різних розмірів.
Переваги вакуумних пристроїв
Основні переваги вакуумних апаратів:
- економічність та доступна ціна;
- ефективний захист продуктів харчування від вологи та бруду;
- можливість заморожування виробів на тривалий термін;
- збільшення терміну придатності товарів: за рахунок відсутності кисню у мікроорганізмів немає середовища для розмноження;
- збереження корисних мікроелементів та вітамінів;
- захист їжі від зародження бактерій
Основною перевагою вакуумних апаратів є збереження початкових якостей та зовнішнього вигляду продуктів. Завдяки прозорій упаковці ви завжди зможете одразу оцінити вміст. Щоб зберегти якості харчових продуктів, необхідно дотримуватись правил зберігання, зокрема температурного режиму. Більш конкретні результати залежить від типу продукту. У будь-якому випадку необхідно берегти упаковку від зовнішніх впливів та пошкоджень. Їжа повинна зберігатися в холодильнику або іншому сухому та захищеному від ультрафіолету місці.
Витратні матеріали та аксесуари для вакуумування
Основним витратним матеріалом є пакети. Вони класифікуються за призначенням, розмірами та стилем.
Для пакетів марки Lava характерні такі переваги:
- відсутність у складі бісфенолу A;
- можливість використання для готування по су-вид.
Пакети можуть використовуватись для заморожування, варіння. Вони зберігають свою цілісність та якості при розігріві в мікрохвильових печах. При виборі витратних матеріалів для вакуумного пакувальника слід враховувати опис виробів та перелік обмежень для певних видів. Як правило, пакети застосовуються безпосередньо для камерних або безкамерних пристроїв.
Вироби для камерних апаратів класифікуються на дві категорії:
- Стандартні. Спочатку заварюються з трьох сторін, а четверта запечатується наприкінці, після приміщення продукту всередину.
- З блискавкою. Особливість такої упаковки полягає в тому, що пакет можна відкривати та закривати необмежену кількість разів.
Вироби для безкамерних моделей також поділяються на дві категорії. Структурована упаковка призначена для зберігання будь-яких продуктів харчування. Завдяки рифленій структурі можна повністю відкачати кисень. Для високобар'єрних виробів характерні всі особливості структурованих пакетів, але вони щільніші за рахунок додаткового осередкового шару.
Якщо є необхідність маринування та зберігання рідин, наприклад, супів, зверніть увагу на такі аксесуари, як контейнери. Для їх використання слід переконатися, що апарат передбачає відповідні порт та шланг. За допомогою їх резервуар повинен підключатися до агрегату. Захист від проколів забезпечить ущільнювач. Його застосування є доцільним на об'єктах, де є ризик проткнути упаковку. Ущільнювач поміщається у потенційно небезпечне місце для додаткового захисту перед початком вакуумування.

Су-вид та його особливості
Дана технологія є процесом готування завакуумованих продуктів у ємності з гарячою водою. Основні особливості су-вид:
- Відмінні показники за невеликих витрат на навчання співробітників. Для приготування їжі використовується водяна баня. Готування здійснюється певний час, після чого продукти витягуються та перевіряються. Якщо є потреба, вони готуються. Кухар повинен контролювати температуру рідини та час готування.
- Завдяки використанню низьких температур мінімізується можливість пересушування або перетравлення. Крім того, знижується ризик втрати ваги продукту.
- Збереження всіх природних аспектів. При готуванні можна не використовувати солі, спеції та олії.
- Продукти харчування зберігають свої поживні якості, текстуру та аромат.
- У робочій ємності гаряча вода циркулює відповідно це дозволяє рівномірно нагрівати продукти. Той самий м'ясний стейк вийде однорідним як усередині, і по краях.
Технологія су-вид відрізняється простотою. Наявність пакувальника та термостата циркулятора дозволить вашому кафе чи ресторану робити справжні кулінарні шедеври. Вакуумізація доступна кожному. Пакувальник простий у використанні і не потребує особливого догляду. Фахівці ТОВ «Систем Фо Груп» допоможуть вибрати вакууматор, ґрунтуючись на вимогах та фінансових можливостях клієнта.