пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Винні кімнати

Винні кімнати Букет вина і насолода, що отримується від нього, залежать не тільки від його вихідної якості, але і від умов зберігання і температури при споживанні. Якісне вино є джерелом натхнення та гарного настрою, якщо воно правильно зберігалося і використовується при оптимальній для цього сорту температурі.

Секрети тривалого зберігання вин відомі з давнини, понад 8000 років. Найстаріше вино, яке зберігалося близько 2000 років, знайшли в печері китайські археологи. У підвалах старовинних замків вино зберігало свій колір та смак десятиліттями, а іноді й сторіччями. Навіть вино із середнього цінового діапазону стає кращим після зберігання в правильних умовах протягом 10-18 місяців. Найкраще вино зберігається в дерев'яній бочці за постійної температури погреба.

Погріб і в наш час залишається найкращим місцем для зберігання вин. Винний льох служить чудовим місцем для проведення дегустацій. Він створює особливу атмосферу причетності до якогось таїнства, сприяє більш тонкому відчуттю аромату та смаку вина та отримання особливої ​​насолоди.

Найбільш компактний льох у вигляді ями діаметром 2,5 м зі спіральними сходами в центрі вміщує до 1600 пляшок по ходу сходів. Міні-підвал з прямими сходами вміщує до 700 пляшок. Місткість винних кімнат складає до 4000 пляшок. Місткість винних льохів, кімнат та шаф вимірюють кількістю стандартних пляшок 0,7 л типу «Бордо» (вузька пляшка з високими боками). Погріб у підвалі є невід'ємною частиною будинку і при зміні місця проживання Вам доведеться все створювати наново. Але це не єдиний недолік льоху. Його значно складніше збудувати, ніж винну кімнату.

Перевага льоху

Перевага льоху перед винною кімнатою в тому, що для охолодження вимагає менше електроенергії, а в багатьох випадках він зовсім не потребує охолодження. Якщо температура в льоху може підвищуватися вище рекомендованих значень, необхідна холодильна установка та контроль температури та вологості.

Говорячи про винний льох у будинку, часто мають на увазі не підвал, а винну кімнату. Винні кімнати будують у приватних будинках та квартирах (у тому числі у пентхаузах), офісах керівників підприємств, барах та ресторанах, готелях та великих магазинах. У престижних ресторанах та спеціалізованих магазинах вони потрібні, щоб не зіпсувати гарне вино неправильним зберіганням. Їх використовують для зберігання та дегустації вин, а також як кімнати відпочинку. Перевага винної кімнати перед підвалом у тому, що для неї можна використовувати будь-яке приміщення з гарною теплоізоляцією.

винне обладнання

У європейських країнах заможні громадяни вважають обов'язковим мати у своєму будинку винний льох чи винну кімнату. Найбільш забезпечені громадяни на додаток до винного льоху чи кімнати будують сирні та сигарні кімнати. Наявність винного льоху або спеціальної кімнати характеризує соціальне становище господаря та свідчить про його фінансові можливості та естетичні уподобання. Винні льохи та кімнати з дегустаційними залами є у приватних колекціонерів, власників виноградників та оптовиків марочних вин. Винні підвали та кімнати найбільш потрібні для зберігання величезних кількостей колекційних вин.

Зберігання вина

Необхідні умови зберігання вин у винній кімнаті забезпечують винне та кліматичне обладнання з дистанційним керуванням. Кліматичне обладнання винних кімнат має бути спеціальним. Його не можна замінити на звичайний кімнатний кондиціонер. Це може бути винний кондиціонер або кліматичні двері із вбудованою системою охолодження.

Кліматичні двері та винні кондиціонери захищають приміщення від появи плісняви ​​та сторонніх запахів. Температуру та вологість повітря у приміщенні контролюють за допомогою дистанційного пульта управління. Про відключення електроенергії сигналізує контрольна лампочка.

винний льох Винну кімнату можна зробити своїми руками або замовити фахівцям. Збірні конструкції винних кімнат, наприклад французької компанії Vinosafe збираються з окремих модулів. Кожен додатковий модуль збільшує місткість винної кімнати на 300-320 пляшок. При висоті близько 2 м та ширині близько 1,5 м довжина винної кімнати може становити від 1,5 до 7 м, а місткість від 680 до 3450 пляшок. Збільшити місткість винної кімнати, наростити та розширити стелажі допомагають модульні стійки.

Проектування винних кімнат

Проектуванням та будівництвом винних кімнат займаються спеціалізовані проектні організації. Вам можуть запропонувати винну кімнату за типовим проектом або за індивідуальним замовленням відповідно до Ваших фінансових можливостей та потреб. Винна кімната з типових модулів збирається як дитячий конструктор і обійдеться Вам удвічі дешевше за кімнату за індивідуальним замовленням. Фахівці розрахують розміри винної кімнати та загальну місткість, запропонують обладнання з урахуванням кількості пляшок та асортименту вин, які Вам потрібно зберігати, додаткові винні аксесуари та дизайн приміщення відповідно до Ваших вимог. Вони розроблять проект, виготовлять, змонтують та здадуть під ключ винну кімнату, що відповідає Вашим запитам.

Розміри винної кімнати визначаються кількістю пляшок, які необхідно зберігати. Крім того, потрібно враховувати, як багато і як часто Ви вживатимете вина. При обмежених розмірах житла і коли Ваші потреби задовольняються запасом у кілька десятків пляшок вина досить винної шафи. Якщо Ви постійно збільшуєте кількість колекційних вин для довготривалої витримки, Вам знадобиться винна кімната або підвал.

Винна кімната може бути призначена тільки для зберігання вин або одночасно для відпочинку, дегустації та прийому гостей, наприклад, 12 або 30 осіб. Якщо Вам потрібне спеціальне приміщення тільки для зберігання вин без місця для відпочинку та дегустації, то будуйте просту винну кімнату зі стелажами для пляшок. Якщо Ви плануєте прийоми гостей та дегустацію вин, замовляйте винну кімнату з максимальним комфортом.

Тільки для зберігання вин призначені прості винні кімнати з дерев'яними стелажами вздовж стін. Винні кімнати, в яких приймають гостей та поводять дегустацію вин, мають витончено оформлений інтер'єр із вбудованими у стіни шафами. Внутрішній дизайн може бути копією підвалу з шорсткими стінами.

Устаткування для вина

Двері винних шаф найчастіше виготовляють із масиву дерева (бук, дуб, ясен та ін.). Двері зі склопакетів застосовують для винних кімнат, поєднаних із дегустаційним залом. Для страхування від розкрадань двері можуть бути металевими із надійними замками. У винних кімнатах площею до 40 кв. застосовують двері з кліматичними установками, які регулюють температуру та вологість, вентилюють приміщення та очищають повітря від пилу та пахучих речовин. Винна кімната з кліматичними дверима коштуватиме дорожче, ніж із окремим кліматичним обладнанням, але естетично краще виглядає. Крім того, така кімната забезпечує виграш за місткістю порівняно з винною кімнатою однакових розмірів, але з окремою кліматичною установкою.

Стелажі для зберігання пляшок мають різні варіанти конструкцій. Стелажі можуть бути у стандартному та індивідуальному виконанні. Їх виготовляють із дерева, металу, вапняку чи каменю. Найбільшого поширення набули дерев'яні полиці з бука, вишні, секвої. Ширина полиці може бути розрахована на 1, 2 або 3 пляшки або зберігання пляшок у спеціальних ящиках.

Вапнякові стелажі є найкращим варіантом для льоху. У винній кімнаті стелажі із сірого вапняку створюють сприйняття справжнього льоху. Вапняк на відміну від дерева не пліснявіє з часом і краще згладжує коливання температури зберігання пляшок з вином.

Устаткування для приміщення винної кімнати повинно задовольняти всім основним вимогам фахівців з вин (виноделів та сомельє) та забезпечувати збереження властивого кожному сорту вина свого ягідного смаку. Воно має надійно захищати вино від тепла та холоду, сонячного світла та вібрацій, а також від впливу сторонніх запахів.

Збереження якості вин залежить від стабільності температури у приміщенні. Короткочасні відхилення від заданої температури зберігання не повинні перевищувати 5С. Такі умови гарантує хороша теплоізоляція із пінополіуретану (ППУ), яка при відключенні електроенергії зберігає температуру льоху протягом 2-3 днів.

Для забезпечення стабільних температур зберігання незалежно від зміни температури навколишнього середовища кліматична система приміщення повинна передбачати можливість охолодження та опалення. Найбільш рівномірний розподіл температур та вологості по всьому об'єму приміщення забезпечує інтенсивна вентиляція. Зменшенню коливань температури сприяють стелажі з вапняку та каменю.

холодильник для вина Повітря всередині приміщення має бути чистим і свіжим. Для забезпечення найбільш рівномірного розподілу температури та вологості по всьому об'єму приміщення застосовують вентилятори. Недостатня вентиляція повітря веде до утворення плісняви ​​та появи неприємного запаху. Запахи можуть проникати через пористу пробку та зіпсувати букет вина. Для видалення запахів використовують вугільні фільтри.

Вино повинно зберігатися в темному місці та бути захищеним від впливу ультрафіолетових променів. Ультрафіолетові промені можуть швидко викликати процес окислення та завдати непоправної шкоди вину. Сонячне світло впливає на колір вина, робить його менш насиченим та провокує надто швидке дозрівання. Висвітлення винної кімнати має бути розсіяним з автоматичним включенням при відчиненні дверей та вимкненням під час її закриття.

Вино повинно зберігатися у спокої, без переміщень, коливань та вібрацій. При постійній вібрації пляшок порушуються біохімічні у вині, що сприяє появі тонкого шару осаду. Гармонійне дозрівання вина можливе лише за відсутності будь-якого типу вібрацій. Нерухомість пляшок протягом усього терміну зберігання гарантує найкраще збереження смакових якостей марочних та колекційних вин.

Пляшки повинні зберігатися в горизонтальному положенні, щоб пробка завжди була повністю під вином і не розсихалася. Невеликої кількості кисню, що надходить у пляшку через пори в пробці, достатньо для того, щоб вино дихало і не прокисало. При вертикальному зберіганні пляшок пробка усихає та стискається. Між пробкою та шийкою утворюється зазор, через який у пляшку може надходити зайва кількість повітря. Вино швидше окислюватиметься і може відбуватися його випаровування. Горизонтальне зберігання пляшок у 2 та 3 ряди забезпечує розміщення максимальної кількості пляшок на мінімальній площі. Вертикальне положення пляшок застосовують у винних шафах для короткочасного зберігання та доведення вина до оптимальної температури споживання.

Додаткове винне обладнання потрібне для підготовки вин та напоїв перед подачею до столу, відкривання пляшок та сервірування столу.

Устаткування для вина Розливні винні шафи дозволяють зберігати розкриті пляшки вина в нейтральному газовому середовищі за температури подачі до столу. Вакуумні насоси дозволяють запобігти контакту вина з повітрям і збільшити термін його зберігання після відкриття пляшки. Звуковий сигнал попередить Вас про досягнення необхідного вакууму. Вакуумна пробка не дасть можливості бульбашкам з шампанського виходити назовні і до мінімуму скоротить контакт із повітрям. Вино можна буде зручно розливати, не побоюючись забруднити скатертину.

Різні вина мають свої сприятливі умови зберігання та рекомендовані температури споживання. Тепло знижує вміст алкоголю у вині. Температура зберігання вин повинна бути постійною в діапазоні від +8 до +15? Процес дозрівання вина прискорюється при температурі вище +14? С і сповільнюється при температурі нижче +10?

Відносна вологість повітря має підтримуватись на рівні від 50 % до 80 %. Якщо вологість повітря в приміщенні нижче, пробки будуть розсихатися і пропускатимуть зайве повітря, що призведе до погіршення якості вина. При більш високій вологості пробки можуть запліснівніти, а наклейки зіпсуватися. При зберіганні марочних та колекційних вин регульована вологість повітря становитиме 65-75 %.

Дотримання рекомендацій фахівців при зберіганні та подачі вин до столу забезпечує максимальне задоволення при їх споживанні. Оптимальна температура споживання забезпечує найбільш повне відчуття смаку та букету вина. Надто холодне вино не виявляє повністю свій букет, а в перегрітому вині відчувається лише алкоголь. Перегріте червоне вино та переохолоджене біле можуть зіпсувати настрій Вам та Вашим друзям.

Рекомендовані температури споживання червоних вин становлять +16 - +18 ˚С, а білих +8 - +10 ˚С. Густі вина можна подавати до столу за температури близько +20 ˚С.

Винні кімнати та винне обладнання набувають поширення в Україні в міру підвищення добробуту її мешканців. Винна кімната у приватному житлі свідчить про високий матеріальний достаток її власника.