пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Абсорбційні холодильні установки

Абсорбційні холодильні установки одержують енергію для роботи від джерела тепла і працюють безшумно. Вони є вигідною альтернативою там, де є надлишок дешевого чи безкоштовного тепла (наприклад, викиди гарячих газів турбін та промислових процесів, тепло сонячних колекторів), а також неприпустимий шум.

Тому в даний час поширення набули два типи абсорбційних холодильних машин: промислові установки або невеликі холодильники, які використовуються в барах ( фрігобари ), кабінетах або готельних номерах. Абсорбційні холодильники другого типу не розраховані на отримання дешевого тепла і працюють на електриці, причому споживають енергії більше, ніж компресійні холодильники аналогічної холодопродуктивності.

Абсорбційне охолодження використовується також у рекреаційних транспортних засобах, де вони працюють від тепла палива, що горить, і для кондиціонування будівель за наявності теплих викидів.

Холодильний цикл абсорбційних холодильних установок

В абсорбційних холодильних машинах холодоагент рухається холодильним контуром не за рахунок механічної роботи компресора, а за рахунок його розчинення (абсорбції) і поглинання розчином сорбенту під впливом тепла стороннього джерела.

Холодильні установки, що застосовуються в сегменті HoReCa, використовують три речовини: аміак, водень та воду. У стандартних атмосферних умовах аміак є газом з температурою кипіння -33 ° С, але в абсорбційному холодильнику він знаходиться в рідкому стані за рахунок стиснення.

На початку холодильного циклу скраплений аміак подається при кімнатній температурі у випарник, де він змішується у випарнику з воднем. Парціальний тиск водню використовується для регулювання загального тиску суміші, який, у свою чергу, регулює тиск пари і, отже, точки кипіння аміаку. Аміак кипить у випарнику, охолоджуючи його.

Холодильний агрегат абсорбційного холодильника

Холодильний агрегат побутового абсорбційного холодильника:

1 - теплообмінник; 2 - ємність для збору концентрованого розчину аміаку; 3 - ємність для збору "бідної" парогазової суміші аміаку з воднем; 4 - абсорбер; 5 - регенеративний газовий теплообмінник; 6 - дефлегматор; 7 - конденсатор; 8 - випарник; 9 - генератор; 10 - термосифон; 11 - регенератор; 12 - трубки слабкого розчину аміаку; 13 - паровідвідна трубка; 14 - ТЕН; 15-теплоізолюючий кожух

На наступних етапах холодильного циклу газоподібний аміак відокремиться від водню. Суміш газів надходить у абсорбер, у нижню частину вертикально розташованого ряду труб, у верхню частину яких надходить вода. Аміак розчиняється у воді, утворюючи суміш розчину аміаку та водню. Водень збирається у верхній частині абсорбера, а розчин аміаку – у нижній. На наступному етапі аміак відокремиться від води. Дистиляція, відокремлення парів аміаку, розчинного у воді, відбувається за рахунок стороннього тепла в генераторі. Частина води у вигляді пари та бульбашок захоплюється парами аміаку і відокремлюється на останньому етапі в сепараторі, що складається з кручених труб з невеликими перешкодами, що служать для того, щоб знищити бульбашки. Вода, що збирається в сепараторі, стікає назад у генератор, а чистий газоподібний аміак надходить у конденсатор-теплообмінник. У ньому гарячий газ аміаку охолоджується до кімнатної температури та конденсується в рідину, після чого холодильний цикл повторюється.

На відміну від компресійних установок

І компресійні, і абсорбційні холодильники використовують холодоагент з низькою температурою кипіння, що поглинає тепло при випаровуванні. Основна відмінність між цими двома типами полягає в способі зміни агрегатного стану хладагента з газоподібного в рідке. Для абсорбційних холодильних машин це абсорбція холодоагенту абсорбентом, для компресійних - конденсація та випаровування холодоагенту під впливом фізичного стиснення та розширення.

Переваги Недоліки
Безшумність Висока ціна
Довший (порівняно з компресійними установками) експлуатаційний термін Мала холодопродуктивність

Екологічна безпека - як холодоагент використовуються не фреони, а вода або аміак.

Високе споживання енергії (у малогабаритних холодильниках, які працюють на електриці)
Можливість утилізації тепла промислових викидів (для промислових установок) Необхідність джерела дешевого тепла (для промислових установок)

табл. Позитивні якості та недоліки абсорбційних холодильних установок у змаганні з компресійними

© "Система 4", Київ, 2012