пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Апарати для приготування цукрової вати: історія, принцип роботи та виробники

аппарат для сладкой ваты

Цукрова або солодка вата - улюблені ласощі і дітей, і дорослих. Приготувати її можна за допомогою спеціального апарату для цукрової вати.

Конструкція та принцип роботи

Цукрова вата (cotton candy, candyfloss, fairy floss) – це солодкий кулінарний продукт, який готують із цукру. Історія цих ласощів налічує вже кілька століть. Вперше воно з'явилося в 16 столітті в Італії, і було доступне лише нечисленному колу багатих людей. На той час вату готували вручну, розтоплюючи цукор у каструлі та намотуючи солодку «пряжу» на виделки. Ситуація змінилася наприкінці 19 століття, коли американські виробники льодяників Джон Вартон та Вільям Моррісон винайшли перший апарат для приготування цукрової вати. З того часу солодка вата встигла стати невід'ємним атрибутом будь-якого свята. Її часто можна купити на пляжі, ярмарку, парку атракціонів або в цирку.

Апарат для приготування цукрової вати складається з корпусу, двигуна, чаші, електричних нагрівальних елементів (ТЕНів), панелі керування та розподільчої головки, куди засипається цукор. У комплекті з апаратом може йти мірна ложка для цукру, пластикові або дерев'яні палички для намотування вати, а також купол, що захищає готовий продукт від попадання пилу та мошок. Купол також знижує викиди окремих ниток цукрової вати, що летять, за межі чаші.

Готувати цукрову вату у такому апараті досить просто. Цукор засипають у спеціальний резервуар із підігрівом у розподільчій головці. Після включення апарата він починає плавитися, а головка обертатися. За рахунок відцентрової сили, що виникає при її обертанні, цукор, що плавиться, розпорошується через отвори в головці і набуває вигляду тонких липких ниток - волокон. Оператор "збирає" ці волокна, намотуючи їх на спеціальну паличку. Незабаром на ній утворюється куля із цукрових волокон із солодким запахом.

Переваги апаратів для солодкої вати

  • приготування однієї порції солодкої вати займає трохи більше кількох хвилин.
  • на одну порцію цукрової вати витрачається трохи більше двох чайних ложок цукрового піску, та якщо з одного кілограма цукру виходить до 200 порцій.
  • для виробництва солодкої вати не потрібна спеціальна сировина - підходить абсолютно будь-який цукровий пісок (рафінований, очеретяний, буряковий).
  • якщо в цукор додаються харчові барвники чи добавки, цукрова вата одержує як певний колір, а й смак. Найбільш популярні рожевий, жовтий, блакитний кольори, а також яблучний, м'ятний, вишневий та апельсиновий аромати.
  • цукрову вату можна продавати цілий рік.

Види апаратів для цукрової вати

Апарати для приготування солодкої вати можуть мати різну продуктивність – до 5 кг/год та від 5 до 10 кг/год. Устаткування з вищою продуктивністю коштує дорожче. Його має сенс купувати, якщо планується продавати цукрову вату цілий рік, у місцях з гарною прохідністю та вдалим розташуванням. Якщо продаж цукрової вати буде сезонним бізнесом, наприклад, у курортних містах та селищах, краще купити апарат для виробництва солодкої вати меншої потужності. Є й апарати для побутового застосування чи проведення майстер-класів із дітьми. За продуктивністю вони значно поступаються професійним моделям.

Виробники та бренди

Нині в Україні можна купити апарат для виробництва цукрової вати і закордонного, і українського виробництва. Серед зарубіжних виробників лідерство впевнено тримають американська компанія Gold Medal, а також китайські компанії EWT INOX та FlameMax. Їхнє обладнання вже встигло себе зарекомендувати як надійну техніку. Трохи поступається ним за загальною кількістю представлених моделей київське підприємство КІЙ-В – лише три апарати з невисокою продуктивністю, серед яких найбільш популярні такі моделі, як КІЙ-В УСВ-1 та КІЙ-В УСВ-4 . Російське ТОВ «НВО Тверьторгмаш» поки пропонує всього два апарати для виробництва солодкої вати - ТТМ FOCUS-M та ТТМ TWISTER .

Табл. Найбільш популярні апарати для виробництва солодкої вати

Модель

Виробник

Країна виробника

Матеріал уловлювача

Продуктивність, кг/год

EWT INOX SWC-E52

EWT INOX

Китай

алюміній

до 5

Flamemax SWC-E52R

FlameMax

Китай

алюміній

до 5

Flamemax SWC-E73

FlameMax

Китай

алюміній

до 5

Breeze

Gold Medal

США

алюміній

до 5

Floss Boss

Gold Medal

США

пластик

до 5

Tornado

Gold Medal

США

алюміній

5-10

Econo Floss

Gold Medal

США

алюміній

до 5

КИЙ-В УСВ-1

КИЙ-В

Україна

нерж. сталь

1 - 2

КИЙ-У УСВ-4

КИЙ-В

Україна

нерж. сталь

до 5

ТТМ FOCUS-M

Тверьторгмаш

Росія

пластик

до 5

ТТМ TWISTER

Тверьторгмаш

Росія

пластик

до 5

З процесом приготування цукрової вати Ви можете ознайомитись, подивившись це відео:

Огляд підготовлений компанією «Система 4»