Гастрономічні пили призначені для розпилювання кісток, заморожених м'ясних брикетів, великих блокових шматків м'яса, а також оброблення риби та рибних напівфабрикатів.
Гастрономічна пилка
Гастрономічна пилка (пила для м'яса, косторізка, bandsaw for meat, meat saw, bandsaw for fish) - пристрій для розпилювання/розділу м'ясної та рибної сировини, у тому числі замороженої. Гастрономічні пилки широко використовуються на м'ясокомбінатах, супермаркетах, м'ясних магазинах, м'ясних та ковбасних цехах, цехах при магазинах кулінарії та великих підприємствах громадського харчування.
Мал. Fimar SE 1830A 3ph
Конструкція та принцип роботи гастрономічних пилок
Конструкція гастрономічних пилок включає робочий стіл, різальне полотно, обмежувач, штовхач, станину та панель управління з кнопками «пуск» і «стоп». Токатель захищає руки оператора від пошкоджень під час проштовхування продукту під ріжуче полотно, а обмежувач регулює товщину шматків, що нарізаються.
Продукт поміщають на робочий стіл та встановлюють необхідну товщину нарізки обмежувачем. Потім пилку включають натисканням кнопки "пуск". Після цього продукт, що нарізається, притискають до обмежувача і проштовхують під ріжуче полотно за допомогою штовхача, відпилюючи шматок заданої товщини. Цю операцію повторюють до того часу, поки весь продукт не буде нарізаний.
Види гастрономічних пилок
Усі гастрономічні пилки поділяються на дві великі групи - дискові та стрічкові.
Дискова пилка є невеликим обробним інструментом, робочим органом якого є дисковий ніж.
Мал. Дискова пила
Як правило, дискові пили використовуються для оброблення свинячих та яловичих туш, а також тушок птахів (свіжих та заморожених). Вони здатні обробляти як підвішені туші, так і на поверхні, що лежать. Основною перевагою дискових пилок є їх мобільність.
Стрічкові пили призначені для розпилу свіжого, охолодженого або замороженого м'яса, у тому числі в заморожених брикетах, та м'яса з кістками. Такі пили зазвичай застосовуються на м'ясопереробних комбінатах, великих продуктових магазинах, гіпермаркетах і супермаркетах, на кухнях великих закладів громадського харчування.
Мал. Стрічкова пила Sirman
Конструкція стрічкової плити включає стільницю, закріплену на станині. Усередині неї знаходяться два ролики, які натягують нескінченне ріжуче полотно (замкнене в кільце) і наводять його в рух. Під час роботи пили ріжуче полотно рухається перпендикулярно до станини, розрізаючи м'ясо.
Мал. Робота стрічкової пилки
Варіанти виконання
Стрічкові гастрономічні пилки випускаються у двох варіантах виконання – напольному та настільному. Пили для підлоги використовують для розпилювання великих м'ясних або рибних продуктів на м'ясопереробних підприємствах, м'ясних і рибних цехах, тобто. там, де м'ясо переробляється у великих кількостях.
Настільні плити мають менші розміри в порівнянні з підлоговими. Вони, як і випливає з їхньої назви, зазвичай встановлюються на виробничих столах.
Мал. Стрічкова пилка на професійній кухні
Переваги гастрономічних пилок
- гастрономічна пилка швидко та ефективно обробляє/розпилює м'ясо, рибу та птицю.
- пили ріжуть м'ясо без дроблення кісток. У товщі м'яса не залишається дрібних гострих уламків кістки.
- пилки можуть розрізати на шматки заморожений пласт м'яса, що неможливо зробити вручну.
- акуратно нарізане м'ясо/риба привертає увагу покупців у супермаркетах та м'ясних магазинах.
- пила спрощує відокремлення найцінніших частин туші від менш цінних.
- конструкція пилок дозволяє легко проводити санітарно-гігієнічну обробку та змінювати лезо.
- робота з пилкою не вимагає особливих навичок, а сам процес розпилювання не становить особливих труднощів.
Вибір пили
Основною характеристикою пилки є її потужність. Потужність гастрономічних пилок може становити від 0, 75 кВт до 1, 8 кВт і вище. Чим вище потужність пили, тим більше «складні» продукти, наприклад, тверді шматки замороженого м'яса, вона може обробляти.
Вибираючи дискову пилку, зверніть увагу на наявність зручної ручки та механізму автоматичного гальмування.
Рекомендації щодо експлуатації пил для м'яса
Перед початком роботи з пилкою слід уважно ознайомитись з інструкцією з експлуатації, зокрема правилами техніки безпеки. Гастрономічна пилка відноситься до травмонебезпечного обладнання, тому при роботі з пилкою необхідно бути дуже обережним.
Усі стрічкові пилки мають бути оснащені захисною системою екстреного відключення.
Табл. Найбільш популярні моделі гастрономічних пилок
Модель | Виробник/Країна виробництва | Напруга, В | |
Fama (Фама, Італія) | 380 | ||
Fimar (Фімар, Італія) | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
Hobart (Німеччина) | 380 | ||
JEJU (Тайвань) | |||
Mateka (Туреччина) | 380 | ||
SAP (Італія) | |||
КТ (Фінляндія) | |||
Sybo (Китай) | |||
Sirman (Сірман, Італія) | 220 | 220 | |
380 | |||
220 | |||
380 | |||
380 | |||
Огляд підготовлений фахівцями компанії "Система 4"