пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Хліборізки – види, переваги, виробники

rollmatic

Хліборізки (хліборізальні машини, bread slicers, bread slicing machines) використовуються в кафе, ресторанах, фаст-фудах, пекарнях та їдальнях для швидкого та акуратного нарізування різних видів хліба порційними скибочками. Вони здатні нарізати практично будь-який хліб, навіть свіжоспечений, без роздавлювання та розламування, що практично неможливо зробити ножем, і скорочують до мінімуму кількість відходів при його нарізуванні.

Види хліборізок

Залежно від принципу роботи, всі професійні хліборізки діляться на кілька видів – слайсерні (з дисковим ножем), вертикальні, з рамною системою ножів та серпоподібними ножами. Найбільшого поширення набули машини зі слайсерним принципом роботи та машини вертикального різання для французьких батонів. Такі хліборізки застосовуються в закладах громадського харчування, де необхідно нарізати хліб у певних кількостях до певного часу, наприклад, у їдальнях, ресторанах, для банкетів та кейтерингу.

Хліборізальні машини слайсерного типу

Ці машини працюють за принципом слайсера, про що свідчить їхня назва. Батон, закріплений на каретці, що подає, потрапляє під дисковий ножі розрізається.

Вертикальні хліборізки

Вертикальні хліборізки популярніші, ніж машини слайсерного типу. Такі машини легко нарізають французькі батони, тоді як для інших хліборізок це складно. Крім того, вони мають високу продуктивність. Їхня продуктивність визначається не потужністю, як у інших хліборізок, а товщиною різу батона (від 5 см і вище). Нарізка тонкими шматками неможлива через конструктивні особливості апарату і характеристики самого батона, який може м'ятися і ламатися при цьому.
Подача продукту до ріжучого ножа здійснюється через бункер завантаження. Усередині бункера є планка, що розташовується по всій довжині однієї сторони. Вона щільно прилягає до завантаженого продукту, утримуючи батон у потрібному положенні. Після нарізування хліб потрапляє у спеціальну вигружну гастроємність, звідки він переміщається у ємності для роздачі.
Деякі вертикальні хліборізки можуть нарізати і звичайні, і французькі батони (багети).

Інші види хліборізок

Хліборізальні машини з рамною системою ножів, а також із серповидними ножами використовуються у закладах громадського харчування не так часто, як перераховані вище, через їхню дуже високу продуктивність. За годину така машина може нарізати понад 1000 шматків.
Тому такі хліборізки зазвичай застосовуються на хлібозаводах, у хлібопекарських цехах та пекарнях, де нарізаний хліб упаковується і потім розвозиться по точках роздрібної торгівлі.

Існують і інші класифікації професійних хліборізок – за видом управління, способом нарізки та виконання.

По виду управління хліборізки поділяються на автоматичні, напівавтоматичні та ручні.

  • Автоматичні хліборізки. Хліб завантажується автоматично. Товщина скибочок, що нарізаються, і швидкість роботи машини також регулюються автоматично. Якщо Ви хочете купити автоматичну хліборізку, слід орієнтуватися на моделі з функцією інтелектуальної нарізки, які регулюють натиск ножів на хліб залежно від його виду.
  • Напівавтоматичні хліборізки. У таку хліборізку хліб завантажується вручну, а налаштування товщини шматочків хліба, що нарізаються, і сам процес нарізки автоматизовані. Ми рекомендуємо напівавтоматичні хліборізки закладам із високою та середньою прохідністю.
  • Ручні хліборізки. Для роботи їм необхідна участь оператора, який кладе хліборізку хліб, натискає кнопку або зводить важіль і потім забирає нарізані скибочки. Товщина нарізки скибочок також регулюється вручну. Вона становить від 0, 5 до 2 см. Такі хліборізки зазвичай купують невеликі заклади – кафе, бари, їдальні тощо.

Залежно від способу нарізки всі машини для нарізки хліба діляться на:

  • машини з фіксованою товщиною шматка. Зазвичай, застосовуються на хлібопекарських виробництвах й у пекарнях, тобто. там, де важлива висока продуктивність хліборізки.
  • машини зі змінною товщиною шматка. Такі хліборізки зазвичай купують кафе, ресторани та інші заклади, яким необхідно акуратно та красиво нарізати хліб на порційні скибочки. Товщина нарізаної скибочки хліба може регулюватися в межах від 0,5 до 2 см.

Хліборізки мають різні варіанти виконання – підлоговий та настільний.

  • Настільні хліборізальні машини. Це компактні моделі, які встановлюються у їдальнях, кафе, барах та ресторанах. Більшість настільних машин для нарізки хліба є однофазними.
  • Підлогові хліборізальні машини. До них відносяться промислові хліборізки, що мають високу продуктивність і великі розміри. Їх зазвичай замовляють хлібозаводи, хлібопекарські цехи та пекарні.

Переваги хліборізок

  • хліборізки точно та акуратно нарізають різні сорти хліба з мінімальною кількістю відходів.
  • нарізаний хліборізкою хліб виглядає набагато естетичніше порівняно з нарізаним звичайним ножем.
  • хліборізка заощаджує ручну працю.
  • робота з хліборізальною машиною не потребує особливих навичок та вмінь.  

Виробники хліборізальних машин

Наша компанія пропонує професійні хліборізки китайського, турецького, тайванського та італійського виробництва. Якщо Ви плануєте купити недорогу хліборізку, придивіться до китайських хліборізок під торговими марками Altezoro та EWT INOX. Трохи дорожче – хліборізки Sinmag (Тайвань) та Mateka (Туреччина). Преміум-сегмент хліборізок представляє продукція італійської компанії Rollmatic.

Табл. Найбільш популярні хліборізальні машини

Модель хліборізки

Виробник/Країна виробництва

вага, кг

Хліборізка Altezoro W31

Altezoro (Альтезоро, Китай)

48

Хліборізка EWT INOX BS-12

EWT INOX (Китай)

н/д

Хліборізка Mateka DS 36

Mateka (Туреччина)

121

Хліборізка Mateka DA 36

165

Хліборізка Sinmag TR 350

Sinmag (Тайвань)

48

Хліборізка Sinmag SM-302 9мм

Хліборізка Sinmag SM-302 12мм

Хліборізка Rollmatic CLK-420S

Rollmatic (Італія)

142

Хліборізка Rollmatic CLK520

114

Хліборізка Rollmatic CLK420

112

Хліборізка Rollmatic GEO-PLUS

100

Хліборізка Rollmatic GEO


Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»