Хот-доги з'явилися в Україні порівняно недавно і, швидко здобувши популярність, стали класичною стравою фаст-фуду. Для приготування хот-догів застосовуються кілька типів спеціальних апаратів: штирьовий, паровий, а також карусельний та роликовий грилі.
Хот-дог апарати та їх конструкція
«Класичний» апарат хот-дог
Хот-дог апарат у класичному розумінні (hot dog cooker) - це пристрій із вбудованими в корпус металевими штирями, в яких розташовуються нагрівальні елементи (ТЕНи). Такі апарати часто-густо використовують для вуличної торгівлі. У процесі приготування хот-догів на штирі насаджуються розрізані впоперек тонкі батони. Сосиски розігріваються на пару в спеціальному секційному кошику або ємності, розташованій на корпусі апарату. Час підготовки сосисок – 1 хвилина, батонів або булочок – 30 секунд. Після підігріву батони знімають зі штирів, а в поглиблення, що залишилося від штиря, кладуть гарячу сосиску. Зверху можна покласти кільця цибулі, листя салату, свіжі чи солоні огірки, помідори, квашену капусту, дрібно нарізану зелень, солодкий перець та навіть картопля фрі. Готовий хот-дог поливають кетчупом, гірчицею, майонезом чи спеціальним соусом.
Мал. Штирьовий апарат для хот-догів КИЙ-В АПХ-Ш
Парові апарати, карусельні та роликові грилі.
Для приготування хот-догів може використовуватися й інше обладнання – парові апарати, карусельні та роликові грилі. Паровий апарат для хот-догів (hot dog steamer) зовні нагадує невелику шафу зі скляними дверцятами. Він складається з металевого корпусу з двома секціями (для булочок та для сосисок), датчика температури, нагрівальних елементів (ТЕНів). Сосиски та булочки поміщають у різні відділення (секції), де вони обробляються парою та стають теплими. Скляні дверцята пристрою дозволяють стежити за процесом приготування хот-догів і вигідно презентує продукти, що готуються. Парові апарати, як правило, мають більші габарити, ніж штирьові, і мають більш високу продуктивність. Тому їх часто використовують у фаст-фудах або кафе із середньою та високою прохідністю.
Мал. Апарат хот-дог паровий КИЙ-В АПХ-П
Сосиски для хот-догів обсмажують у карусельних та роликових грилях. Карусельний гриль (hot dog cooker) отримав свою назву від механізму, розташованого в його камері для смаження. Цей механізм барабанного типу обертає продукти, що готуються (сосиски, кури гриль, курячі стегенця, крильця) навколо своєї осі. У верхній частині камери знаходяться ТЕНи або кварцові нагрівачі, які фокусують потік тепла на продуктах, що готуються. Це забезпечує їх рівномірне прожарювання. Камера підсвічується галогенними лампами, тому кухар може спостерігати процес приготування.
Різновидом карусельного гриля є планетарний. Від звичайних карусельних грилів планетарний гриль для хот-догів (hot dog broiler) відрізняється тим, що він навколо своєї осі обертається як сам барабанний механізм, а й кошики («люльки»), у яких перебувають сосиски. Сосиски постійно перевертаються, що унеможливлює їх пригорання, і пропікаються більш рівномірно. Як правило, планетарні грилі для хот-догів комплектуються піддоном для зволоження, розташованим у нижній або верхній частині апарату. Туди кладуть булочки для обробки парою.
Мал. Планетарний гриль для хот-догів
Поверхня роликового гриля (hot dog roller grill) складається з невеликих обертових роликів з антипригарним покриттям. Усередині кожного ролика є свій нагрівальний елемент (ТЕН), який нагріває його зсередини. Продукти кладуться в невеликі виїмки між двома роликами і рівномірно підсмажуються з усіх боків завдяки їхньому безперервному обертанню. Оператор може встановлювати різну температуру нагріву, тому сосиски можуть обсмажуватися до різного ступеня готовності.
Залежно кількості роликів, роликові грилі можуть мати різну продуктивність. Наприклад, роликовий гриль із 7 роликами (6 виїмками для продуктів) дозволяє готувати одночасно 12 сосисок. За годину він здатний підсмажити приблизно 60 сосисок. Апарат із 10 роликами, розрахований на 27 сосисок, більш продуктивний. За годину такий апарат готує до 150 штук. Як доповнення до роликового грилю часто встановлюють камеру або підігрівач для булочок.
Мал. Роликовий гриль КИЙ-У ГР-5
Апарати для корн-догів
Апарат для приготування корн-догів (corn dog machine, corn dog maker, corn dog, хот-дог на паличці) готує сосиски в апетитній хрусткій скоринці. Корн-дог апарат являє собою гриль невеликих розмірів з двома поверхнями для смаження, в яких знаходяться вбудовані електронагрівачі (ТЕНи). У поверхнях є поглиблення, що формою нагадують качан кукурудзи. Від них цей вид хот-догу і отримав свою назву (слово corn в англійській означає «кукурудза»).
Перед приготуванням хот-догів апарат включають і прогрівають протягом 10 хвилин. Прогріті форми змащують олією та заливають у них рідке тісто. Сосиски окремо нанизують на короткі дерев'яні палички та викладають у форми на тісто. Потім зверху доливають ще трохи рідкого тіста. Після цього апарат закривають та перевертають на 180°. Тісто рівномірно розтікається по всьому об'єму форми, огортаючи сосиски тонким шаром. Вони готуються протягом 3-5 хвилин. Потім кришка апарата відкриваються, і оператор дістає корн-доги з хрусткою скоринкою.
Мал. Корн-дог апарат
Мал. Процес приготування корн-догів
Як організувати вуличну торгівлю хот-догами
- торгова точка має бути розташована у місцях найбільшого скупчення людей. Це парки, університети, студентські містечка, кінотеатри, розважальні центри, ринки, пляж у розпал туристичного сезону, відомі туристичні визначні пам'ятки, великі транспортні розв'язки, кінцеві зупинки громадського транспорту.
- торгова точка може мати вигляд пересувного візка (пересувного прилавка Хот-дог), стаціонарного павільйону або невеликого кафе. Залежно від свого формату вона може займати різну площу. Під пересувний візок потрібно всього 1-2 кв. м., під стаціонарний павільйон чи кіоск – 3-5 кв. м., а кафе потрібно як мінімум 7-10 кв. м.
- пересувний прилавок «Хот-дог» може обслуговувати лише один оператор, а в павільйон чи кафе знадобиться вже два оператори. Один із них готуватиме хот-доги, а інший – розраховуватиметься з покупцями. Весь персонал повинен мати медичні книжки та регулярно проходити медичне обстеження.
Виробники апаратів для хот-догів
Ми пропонуємо широкий асортимент хот-дог апаратів від таких відомих виробників теплового обладнання, як Bartscher (Барчер, Німеччина), Fimar (Фімар, Італія), Gold Medal (США), Inoksan (Іноксан, Туреччина), Orest (Україна), Roller Grill (Роллер Гріль, Франція), Sikom (Росія), Sirman (Італія) та КІЙ-В (Україна).
Модель хот-дог апарату | Виробник | Країна виробництва | Функція підігріву хліба | Габаритні розміри, мм |
Bartscher (Німеччина) | Німеччина | ні | 535х395х240 | |
270х360х240 | ||||
так | 500х280х390 | |||
ні | 280х280х351 | |||
280х280х355 | ||||
290х420 | ||||
Fimar | Італія | так | 480x300x350 | |
Хот-дог апарат (планетарний гриль) Gold Medal 8108EX Dogeroo Min | Gold Medal | США | ні | 320х380х670 |
так | 530x390x710 | |||
Inoksan | Туреччина | 550х340х420 | ||
Orest | Україна | ні | 44х36х31 | |
так | 44х36х52,5 | |||
Roller Grill | Франція | 440х300х400 | ||
Sikom | Росія | 470х410х380 | ||
Sirman | Італія | 450х320х365 | ||
420х320х365 | ||||
КИЙ-В | Україна | 1200х540х850 | ||
1200х540х850 | ||||
1650х880х2270 | ||||
Апарат для приготування сосиски в тесті (корн дог) КІЙ-В СТ-5 | ні | 420х250х260 | ||
так | 370х270х250 | |||
430х340х550 |
Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»