пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

М'ясорубки: конструкція, види, вибір, правила експлуатації та виробники

М'ясорубка (meat grinder, meat chopper, meat mincer) давно стала незамінним інструментом на будь-якій професійній кухні. Вона використовується для приготування фаршу з м'ясної та рибної сировини, подрібнення морепродуктів, нарізки тіста для локшини та спагетті.

Конструкція м'ясорубки

Більшість професійних м'ясорубок мають стандартну конструкцію. Вона включає металевий корпус, завантажувальний лоток з харчової нержавіючої сталі або алюмінієвого сплаву (у застарілих моделях), завантажувальну лійку, знімну частину, яка дозволяє швидко встановлювати та демонтувати м'ясорубку, стопорне кільце для кріплення ріжучих елементів усередині шнекової частини, та панель управління з кнопками. пуск» та «стоп».

Види м'ясорубок

Залежно від комплектації, тобто. кількості та виду ножів, професійні м'ясорубки діляться на:

- моделі зі стандартним набором ножів, який іноді називають enterprise. У цей набір входить шнек, односторонній ніж та грати. Ці м'ясорубки мають невисоку продуктивність - до 100 кг/год, тому вони застосовуються в невеликих закладах громадського харчування.

- М'ясорубка напівунгер або Unger S3. Вони оснащені шнеком, підрізним ножем, двостороннім ножем, що прискорює подрібнення м'яса, та гратами. Їхня продуктивність вища, ніж у стандартних моделей, і досягає 160 кг/год. На особливу увагу заслуговують така модель м'ясорубки напівунгер, як Fama FTS 127 .

- м'ясорубка повний унгер або Unger S5. У повний унгер входить шнек, підрізний ніж, двосторонній ніж, великі та дрібні грати. Дві грати дозволяють отримувати різний ступінь подрібнення м'яса – залежно від діаметра їх отворів, а також підвищити якість обробки сировини та зробити помел м'яса дуже дрібним. М'ясорубки (унгер підійдуть для професійної кухні великих їдалень, ресторанів, кафе, популярних фаст-фудів). Їхня продуктивність перевищує 300 кг/год. До них відносяться такі моделі, як Everest TC/12 , Altezoro NS-22 GA1 , KT LM-82/P , Fimar 12/C-U 3ph , Fimar 22/TE-U 1ph , Fimar 22/TE-U 3ph , Fimar 22/RS-U 1ph , Fimar 22/RS-U 3ph CE, Fimar 12/T 3ph та Fimar 32/TN-U 3ph .

Мал. М'ясорубка Fimar 12/T 3ph та система   повний унгер (Unger S5)

Вибір м'ясорубки

Перед тим як купити професійну м'ясорубку, слід звернути увагу на:

  • її потужність. У професійних м'ясорубок вона, як правило, не перевищує 1,5 кВт. Чим потужніша м'ясорубка, тим вища її продуктивність.
  • об'єм робочої ємності.
  • її комплектацію, тобто. набір ножів (enterprise, напівунгер чи Unger S3, унгер чи Unger S5).
  • діаметр грат. Від нього залежить міра подрібнення м'яса на фарш.
  • матеріал корпусу та робочого механізму. Найкраще, якщо вони виготовлені із нержавіючої сталі.
  • наявність додаткових опцій (ножі, що самозаточуються, функція «реверс», обдув двигуна і т.д.).
  • наявність різних насадок (для купатів, макаронів, соку, сосисок та інших продуктів).
  • час безперервної роботи м'ясорубки. Зазвичай вказується виробником у технічному паспорті пристрою.
  • тип живлення (однофазне або двофазне).

Правила експлуатації м'ясорубки

  • слід постійно стежити за станом ножів. Згодом вони затупляються, і їх необхідно заточувати. Багато сучасних м'ясорубок мають функцію самозаточування ножів.
  • Після закінчення роботи м'ясорубку необхідно розібрати, промити та просушити.
  • м'ясорубку необхідно регулярно розбирати для огляду, чищення та змащування деталей (не рідше одного разу на п'ять-шість місяців).
  • м'ясо, поміщене в м'ясорубку, не повинно містити кісток та сухожилля.

Виробники м'ясорубок

Серед усього різноманіття моделей м'ясорубок, представленого в Україні, найбільший попит мають італійські м'ясорубки. Серед них особливе місце займає продукція таких компаній, як Fimar (Фімар) , Angelo Po (Анджело По), La Minerva , TRE SPADE , Gastrorag , Leonardi , Everest , Reber і Sirman . За популярністю їм трохи поступається обладнанням Kuechenbach (Німеччина), КТ (Фінляндія), Bartscher (Барчер, Німеччина) та Koncar (Хорватія). Недорогі м'ясорубки китайського та турецького виробництва мають попит у закладів з обмеженим бюджетом. Вони випускаються під торговими марками Altezoro (Альтезоро, Китай), Inoksan (Іноксан, Туреччина) та Mateka (Туреччина).

Табл. Найбільш популярні моделі м'ясорубок

Модель м'ясорубки

Виробник/країна виробництва

Напруга, В

тип обладнання

Електром'ясорубка Altezoro NS-22 GA1

Altezoro (Альтезоро, Китай)

220

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка Altezoro NS-12 TA2

м'ясорубка

Електром'ясорубка Fama FTS 107Е

Fama (Фама, Італія)

Електром'ясорубка FAMA FTS 136

380

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка Fama FTS 147

220

м'ясорубка

Електром'ясорубка Fama FTI 138

380

Електром'ясорубка Fama FTI 136

Електром'ясорубка Fama FTS 127

220

Електром'ясорубка Fama FTS 126

380

Електром'ясорубка Kuechenbach MG-22U

Kuechenbach (Німеччина)

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка Kuechenbach MG-12

220

м'ясорубка

Електром'ясорубка Kuechenbach AE-G22NA

Електром'ясорубка Kuechenbach AE-G12NA

Електром'ясорубка Kuechenbach AE-G22NA3

380

м'ясорубка-unger

М'ясорубка TRE SPADE TC-12 Inox/160 Elegant

TRE SPADE (Італія)

220

м'ясорубка

М'ясорубка TRE SPADE TC-8 Inox

Електром'ясорубка Angelo Po TC22S

Angelo Po (Анжело По, Італія)

380В/3Ф

Комбінована м'ясорубка-тертка Angelo Po TG12XE

м'ясорубка-тертка

Комбінована м'ясорубка-тертка Angelo Po TG12

М'ясорубка La Minerva А/E 22 3ph

La Minerva (Італія)

м'ясорубка

М'ясорубка KT LM-82/P

КТ (Фінляндія)

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка KT LM-98/P

м'ясорубка

Електром'ясорубка KT LM-98/A

Електром'ясорубка KT LM-82/A

Електром'ясорубка KT LM-42

Електром'ясорубка KT LM-32/L

Електром'ясорубка KT LM-22/P

Електром'ясорубка KT LM-10/P

Електром'ясорубка KT LM-5/P

М'ясорубка електрична Bartscher 22CQO 370.223

Bartscher (Барчер, Німеччина)

220

Електром'ясорубка Bartscher GF 70 A370.125

Електром'ясорубка Bartscher 82C A370.222

Електром'ясорубка Bartscher 70C A370.212

Електром'ясорубка GASTRORAG HM-TC-12

Gastrorag (Італія)

М'ясорубка LEONARDI MR 7-22I 1ph

Leonardi (Італія)

М'ясорубка LEONARDI MR 7-12I 1ph

М'ясорубка Leonardi MR 8-8 inox 1ph

М'ясорубка Leonardi MR 8-8 1ph

Електром'ясорубка Торгмаш МІМ-80

Торгмаш (Білорусь)

Електром'ясорубка Торгмаш МІМ-600М

Електром'ясорубка Торгмаш МІМ-350

Електром'ясорубка Торгмаш МІМ-300 М

Електром'ясорубка Celme МЕМ 12 РЄ

Celme (Італія)

Електром'ясорубка Celme МЕМ 22 РЄ

Електром'ясорубка INOKSAN SD 200A

Inoksan (Іноксан, Туреччина)

Електром'ясорубка Mateka R-12 М

Mateka (Туреччина)

220

Електром'ясорубка Mateka S-42T

380

Електром'ясорубка Mateka S-32T

Електром'ясорубка Mateka S-32M

220

Електром'ясорубка Mateka S-22M

Електром'ясорубка Mateka S-22 T

380

Електром'ясорубка Mateka Р-42T

Електром'ясорубка Mateka Р-32M

220

Електром'ясорубка Mateka Р-32Т

380

Електром'ясорубка Mateka Р-22Т

Електром'ясорубка Mateka Р-22М

220

Електром'ясорубка Mateka Р-12М

Електром'ясорубка EverestTC 8-2000

Everest (Еверест, Італія)

м'ясорубка

Електром'ясорубка Everest TC/12 Unger

380

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка Everest TC/12 Unger

220

Електром'ясорубка Everest TC/8

м'ясорубка

Електром'ясорубка Everest TC/12E

Електром'ясорубка JEJU TG 12F

JEJU (Тайвань)

м'ясорубка-unger

Електром'ясорубка Reber 10025N

Reber (Італія)

м'ясорубка

Електром'ясорубка Reber 10028N

Електром'ясорубка EWT INOX ME32P

EWT INOX (Китай)

Електром'ясорубка EWT INOX ME220

Електром'ясорубка Koncar МЕМ-12 Е

Koncar (Хорватія)

Електром'ясорубка Sirman TC 8 VEGAS

Sirman (Сірман, Італія)

Електром'ясорубка Sirman ТС 12Е Mn

Комбінована м'ясорубка-терка Sirman TCG 22 E Mn

м'ясорубка-тертка

Електром'ясорубка Sirman ТС 22 Е Mn

м'ясорубка

Електром'ясорубка Sirman TC 12 MAGNUM

220

Електром'ясорубка-фаршемішалка Sirman Master 500

380В/3Ф

м'ясорубка-фаршемішалка

Електром'ясорубка-фаршемішалка Sirman Master 90 Y12 Hp7

Електром'ясорубка-фаршемішалка Sirman Master 90 Y12 Hp5

Електром'ясорубка-фаршемішалка Sirman Master 30 Y12

Електром'ясорубка-фаршемішалка Sirman Master 30 Tf

Електром'ясорубка Fimar 12/S 1ph

Fimar (Фімар, Італія)

220

м'ясорубка

Комбінована м'ясорубка-терка Fimar 22/AE 3ph

380

м'ясорубка-тертка

Електром'ясорубка Fimar 12/S 3ph

м'ясорубка

Електром'ясорубка Fimar 22/TE 3ph

Електром'ясорубка Fimar 22/TE 1ph

220

Комбінована м'ясорубка-терка Fimar 22/T 1ph

м'ясорубка-тертка

Комбінована м'ясорубка-терка Fimar 22/T 3ph

380

Електром'ясорубка Fimar 12/C 3ph

м'ясорубка

Електром'ясорубка Fimar 12/C 1ph

220

Електром'ясорубка Fimar 22/RG 1ph


Тут Ви можете подивитися відео-огляд м'ясорубки Everest TC 12E

Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»