М'ясорубка (meat grinder, meat chopper, meat mincer) давно стала незамінним інструментом на будь-якій професійній кухні. Вона використовується для приготування фаршу з м'ясної та рибної сировини, подрібнення морепродуктів, нарізки тіста для локшини та спагетті.
Конструкція м'ясорубки
Більшість професійних м'ясорубок мають стандартну конструкцію. Вона включає металевий корпус, завантажувальний лоток з харчової нержавіючої сталі або алюмінієвого сплаву (у застарілих моделях), завантажувальну лійку, знімну частину, яка дозволяє швидко встановлювати та демонтувати м'ясорубку, стопорне кільце для кріплення ріжучих елементів усередині шнекової частини, та панель управління з кнопками. пуск» та «стоп».
Види м'ясорубок
Залежно від комплектації, тобто. кількості та виду ножів, професійні м'ясорубки діляться на:
- моделі зі стандартним набором ножів, який іноді називають enterprise. У цей набір входить шнек, односторонній ніж та грати. Ці м'ясорубки мають невисоку продуктивність - до 100 кг/год, тому вони застосовуються в невеликих закладах громадського харчування.
- М'ясорубка напівунгер або Unger S3. Вони оснащені шнеком, підрізним ножем, двостороннім ножем, що прискорює подрібнення м'яса, та гратами. Їхня продуктивність вища, ніж у стандартних моделей, і досягає 160 кг/год. На особливу увагу заслуговують така модель м'ясорубки напівунгер, як Fama FTS 127 .
- м'ясорубка повний унгер або Unger S5. У повний унгер входить шнек, підрізний ніж, двосторонній ніж, великі та дрібні грати. Дві грати дозволяють отримувати різний ступінь подрібнення м'яса – залежно від діаметра їх отворів, а також підвищити якість обробки сировини та зробити помел м'яса дуже дрібним. М'ясорубки (унгер підійдуть для професійної кухні великих їдалень, ресторанів, кафе, популярних фаст-фудів). Їхня продуктивність перевищує 300 кг/год. До них відносяться такі моделі, як Everest TC/12 , Altezoro NS-22 GA1 , KT LM-82/P , Fimar 12/C-U 3ph , Fimar 22/TE-U 1ph , Fimar 22/TE-U 3ph , Fimar 22/RS-U 1ph , Fimar 22/RS-U 3ph CE, Fimar 12/T 3ph та Fimar 32/TN-U 3ph .
Мал. М'ясорубка Fimar 12/T 3ph та система повний унгер (Unger S5)
Вибір м'ясорубки
Перед тим як купити професійну м'ясорубку, слід звернути увагу на:
- її потужність. У професійних м'ясорубок вона, як правило, не перевищує 1,5 кВт. Чим потужніша м'ясорубка, тим вища її продуктивність.
- об'єм робочої ємності.
- її комплектацію, тобто. набір ножів (enterprise, напівунгер чи Unger S3, унгер чи Unger S5).
- діаметр грат. Від нього залежить міра подрібнення м'яса на фарш.
- матеріал корпусу та робочого механізму. Найкраще, якщо вони виготовлені із нержавіючої сталі.
- наявність додаткових опцій (ножі, що самозаточуються, функція «реверс», обдув двигуна і т.д.).
- наявність різних насадок (для купатів, макаронів, соку, сосисок та інших продуктів).
- час безперервної роботи м'ясорубки. Зазвичай вказується виробником у технічному паспорті пристрою.
- тип живлення (однофазне або двофазне).
Правила експлуатації м'ясорубки
- слід постійно стежити за станом ножів. Згодом вони затупляються, і їх необхідно заточувати. Багато сучасних м'ясорубок мають функцію самозаточування ножів.
- Після закінчення роботи м'ясорубку необхідно розібрати, промити та просушити.
- м'ясорубку необхідно регулярно розбирати для огляду, чищення та змащування деталей (не рідше одного разу на п'ять-шість місяців).
- м'ясо, поміщене в м'ясорубку, не повинно містити кісток та сухожилля.
Виробники м'ясорубок
Серед усього різноманіття моделей м'ясорубок, представленого в Україні, найбільший попит мають італійські м'ясорубки. Серед них особливе місце займає продукція таких компаній, як Fimar (Фімар) , Angelo Po (Анджело По), La Minerva , TRE SPADE , Gastrorag , Leonardi , Everest , Reber і Sirman . За популярністю їм трохи поступається обладнанням Kuechenbach (Німеччина), КТ (Фінляндія), Bartscher (Барчер, Німеччина) та Koncar (Хорватія). Недорогі м'ясорубки китайського та турецького виробництва мають попит у закладів з обмеженим бюджетом. Вони випускаються під торговими марками Altezoro (Альтезоро, Китай), Inoksan (Іноксан, Туреччина) та Mateka (Туреччина).
Табл. Найбільш популярні моделі м'ясорубок
Модель м'ясорубки | Виробник/країна виробництва | Напруга, В | тип обладнання |
Altezoro (Альтезоро, Китай) | 220 | м'ясорубка-unger | |
м'ясорубка | |||
Fama (Фама, Італія) | |||
380 | м'ясорубка-unger | ||
220 | м'ясорубка | ||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
Kuechenbach (Німеччина) | м'ясорубка-unger | ||
220 | м'ясорубка | ||
380 | м'ясорубка-unger | ||
TRE SPADE (Італія) | 220 | м'ясорубка | |
Angelo Po (Анжело По, Італія) | 380В/3Ф | ||
м'ясорубка-тертка | |||
La Minerva (Італія) | м'ясорубка | ||
КТ (Фінляндія) | м'ясорубка-unger | ||
м'ясорубка | |||
Bartscher (Барчер, Німеччина) | 220 | ||
Gastrorag (Італія) | |||
Leonardi (Італія) | |||
Торгмаш (Білорусь) | |||
Celme (Італія) | |||
Inoksan (Іноксан, Туреччина) | |||
Mateka (Туреччина) | 220 | ||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
380 | |||
220 | |||
Everest (Еверест, Італія) | м'ясорубка | ||
380 | м'ясорубка-unger | ||
220 | |||
м'ясорубка | |||
JEJU (Тайвань) | м'ясорубка-unger | ||
Reber (Італія) | м'ясорубка | ||
EWT INOX (Китай) | |||
Koncar (Хорватія) | |||
Sirman (Сірман, Італія) | |||
м'ясорубка-тертка | |||
м'ясорубка | |||
220 | |||
380В/3Ф | м'ясорубка-фаршемішалка | ||
Fimar (Фімар, Італія) | 220 | м'ясорубка | |
380 | м'ясорубка-тертка | ||
м'ясорубка | |||
220 | |||
м'ясорубка-тертка | |||
380 | |||
м'ясорубка | |||
220 | |||
Тут Ви можете подивитися відео-огляд м'ясорубки Everest TC 12E
Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»