Овощемийні машини (vegetable washers, vegetable washing machines) призначені для миття овочів, фруктів та зелені. Вони застосовуються в закладах громадського харчування, де протягом дня готується багато овочевих або фруктових страв.
Принцип роботи професійної овочівки
Овощемийна машина складається з металевого корпусу, робочого резервуару з нержавіючої сталі, фільтра, що знімається, зливного насоса і панелі управління. Овочі чи фрукти кладуть у резервуар, у який подається вода. Бруд змивається з овочів водою. У багатьох сучасних овочівомийних машин є функція центрифугування, яка забезпечує сушіння вимитих овочів.
Продуктивність професійних овочівників становить у середньому близько 20-25 кг продуктів на годину. Один цикл миття займає трохи більше 5 хвилин.
Мал. Машина для миття овочів та салатів Meiko GK 60
Види машин для овочів.
За принципом роботи всі овочомийні машини діляться на три групи - неперекидні, перекидні та центрифуги.
- неперекидні овочевийки. Боки та днище їх робочого резервуару (ванни) перфоровані, а вода подається в нього під тиском через безліч отворів. Продукти миються протягом двох циклів, що дозволяє спочатку розм'якшити бруд на продуктах або змити його, а потім провести більш ретельне очищення. Подачу води забезпечує насос, а після миття вона зливається у каналізаційну систему. Миті продукти вручну дістають із резервуара. У неперекидних овочівниках можна мити овочі (картопля, морква, цибуля, редька, редька) і фрукти (лимони, апельсини, яблука та груші). Час миття того чи іншого продукту залежить від ступеня його забруднення. Найдовше зазвичай миється картопля – до 4-5 хвилин.
- перекидаються овочівки. Від неперекидних вони відрізняються тим, що їхня ванна може автоматично підніматися, дозволяючи легко діставати мити овочі, зелень і фрукти. За своїми технологічними характеристиками вони схожі з неперекидними моделями. У перекидних овочівниках можна мити ті ж продукти, що і в неперекиданих.
- центрифуги (машини для миття та центрифугування зелені, овочів та фруктів). Замість перфорованої ванни у них є комірчастий кошик, в який поміщають фрукти. Після включення режиму миття кошик починає обертатися, і в нього при невеликому тиску подається вода у вигляді дрібних струменів. Такий спосіб миття дозволяє дбайливо промивати продукти, тому в центрифугах миють в основному овочі та фрукти з ніжною структурою, які легко пошкодити, наприклад, виноград та томати, а також зелень (листовий салат). Як приклад таких машин можна навести овочевоємку Fimar LAV.
Якщо Ви плануєте купити овочевоєм для зелені, краще зупинити свій вибір на центрифузі з можливістю сушіння помитих продуктів. Така овочевийка (мийка-сушка для зелені) делікатно промиває зелень, повністю зберігаючи її свіжість.
Мал. Овощемийна машина Fimar LAV
Подивитися на роботу машини овочомийної Fimar LAV можна тут:
Переваги машин для овочів.
- Овочевидки економлять час кухарів.
- Овочейки можуть мити овочі різного ступеня забрудненості.
- Миття овочів перед їх очищенням покращує якість готових страв.
- Чищення вимитих овочів продовжує термін експлуатації овочечисток.
Мал. Овощемийна машина Вартсчер Vital Washer 120.708
Виробники машин для овочів.
Багато виробників професійної кухонної техніки пропонують і овочівник. Серед них – компанія Bartscher (Барчер, Німеччина), Fimar (Фімар, Італія) та Meiko (Майко, Німеччина).
Табл. Найбільш популярні моделі машин для овочів.
Модель овочевийки | Виробник | Продуктивність, кг/год | Підключення |
Bartscher | н/д | 220В/1Ф | |
Fimar | до 100 | 380В/3Ф | |
Meiko | 100-250 | 220В/1Ф |
Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»