пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Підбір конвеєрної посудомийної машини

Конвеєрні посудомийки Займаючись підбором посудомийного обладнання або оптимізацією роботи вже існуючого, важливо врахувати безліч факторів: вибір повинен залежати від кількості посуду, доступних робочих площ, додаткового обладнання, необхідного для роботи. Пропонуємо до Вашої уваги огляд конвеєрних посудомийних машин провідних світових виробників: EKSI (Італія), Zanussi (Італія) та Fagor (Іспанія).
Що більше Ваше підприємство, то більше посуду Вам доводиться мити щодня. Якщо для невеликого кафе або бару цілком достатньо невеликої посудомийної машини, яку зручно встановити поруч із раковиною, то для великого ресторану доведеться встановлювати потужну купольну машину.
Якщо потужності вашого виробництва передбачають велику кількість брудного посуду, з яким не зможуть впоратися машини періодичної дії, варто звернути увагу на безперервні посудомийні машини або тунельного типу машини. Такі машини здатні за обмежений проміжок часу вимити величезну кількість посуду.
Принцип їх роботи простий: посуд поміщається на конвеєр, що безперервно рухається, і в міру переміщення всередині машини, вона проходитиме через різні зони миття. Зазвичай ці зони діляться на зону миття, де посуд інтенсивно очищається від бруду за допомогою води та миючих засобів, і зону ополіскування, в якій посуд обмивається гарячою водою та засобами, що ополіскують. Під час миття температура води становить 50-60оС.
Завдання посудомийної машини на цьому етапі максимально видалити бруд з посуду. Це досягається завдяки поєднанню впливу миючих засобів та високого напору води. Тиск води створюється за рахунок особливого розташування мийних форсунок. У тунельних посудомийках, на відміну інших типів машин, ці форсунки розміщені нерухомо і омивають посуд з чотирьох сторін. Далі відмитий посуд слід у зону ополіскування. У цій зоні температура води становить 80-90оС. При такій високій температурі відбувається санітарна обробка посуду, під час якої знищуються всі бактерії, що містяться на її поверхні. Температура води при миття посуду, рекомендована СЕС, повинна бути не нижчою за 80оС.
Таким чином, посуд, помитий у посудомийній машині, відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам — на відміну від посуду, помитого вручну. Крім того, використання під час ополіскування спеціальних засобів, що зменшують коефіцієнт поверхневого натягу води, зменшує час сушіння посуду після миття та запобігає утворенню патьоків та білих плям на вимитих приладах.
Зона ополіскування може бути одинарною, подвійною або потрійною, залежно від рівнів ополіскування. Залежно від конструкції машини та потреб клієнта, посудомийка може бути обладнана додатковими модулями. Наприклад, секцією попереднього миття, в якій посуд обполіскується холодною чистою водою. Справа в тому, що залишки крохмалю і білків, що містяться на брудному посуді, під впливом гарячої води згортаються і прикипають до поверхні тарілок. Крім того, в машину можна встановити додаткові секції миття для покращення результатів або пароконденсатор, який уловлюватиме водяні пари, що утворюються в процесі роботи, знижуючи витрати на вентиляцію приміщення. Також корисною опцією буде система рекуперації та економії енергії, яка використовує пар для нагріву води, що подається до машини з магістралі, тим самим економлячи енергію на її нагрівання.

Касети для посудомийок Класифікація посудомийних машин

Усі машини безперервної дії можна поділити на дві групи:

  1. конвеєрні машини, у яких посуд укладається безпосередньо на стрічку транспортера;
  2. касетні машини, в яких посуд спочатку складається в спеціальну касету, а потім ставиться в посудомийку.

На машини першої групи встановлено конвеєрну пальчикову стрічку, яка має спеціальні затискачі, «пальці», для розміщення тарілок. Перевагою таких машин можна назвати збільшену поверхню контакту посуду з водою, тобто в міру просування посуду всередині машини вона ретельніше та інтенсивніше миється, ніж посуд, укладений у касети. Проте конструктивні особливості передбачають лише лінійне розміщення цих машин.
Посудомийки другої групи відрізняються своїми компактними розмірами та можливістю кутового планування. Тобто при нестачі місця таку машину можна легко розмістити під кутом, "загнувши" зону завантаження або вивантаження. Завдяки цій особливості обслуговування касетної конвеєрної машини може здійснюватися однією людиною, яка як завантажуватиме касети в машину, так і вивантажуватиме їх. Конвеєрна стрічка посудомийок другої групи гладка, призначена для встановлення та переміщення касет.
Слід сказати, що для миття столових приладів як у пальчикових, так і в касетних посудомийних машинах слід використовувати спеціальні касети з сіткою для фіксації приладів. Якщо ножі та вилки не будуть надійно зафіксовані у касеті, вода під високим тиском «виб'є» їх із касети.

Виробники посудомийних машин

Winterhalter

Тунельні посудомийки вінтерхальтер

На сьогоднішній день лідером ринку посудомийних машин можна назвати німецьку компанію Winterhalter. Протягом багатьох років цей бренд користується найширшою популярністю. Фірма займає лідируючі позиції серед виробників посудомийних машин та систем для кафе, ресторанів та готелів, пропонуючи інноваційні рішення у сфері миття посуду.
Тунельні посудомийні машини Winterhalter представлені серіями WKT та MT. Касетна посудомийна машина WKT 1200 – це невелика, компактна конвеєрна машина для готелів, ресторанів та середніх підприємств громадського харчування продуктивністю до 110 касет на годину. Касета виходить з машини, пройшовши зону миття з температурою води 60 ° С, попереднього обполіскування з 50 ° С і ополіскування - 85 ° С. Машини оснащені кнопкою автоматичного заповнення, дозатором ополіскувального засобу, блокуванням дверей та фільтром Mediamat Cyclo. Різноманітність моделей прямих та кутових столів для обробки посуду, кутових конвеєрів 90° та 180°С, роликових столів дозволяють змінювати дизайн машин залежно від можливостей виробничої площі.
Нові тунельні посудомийні машини серій MT – це останнє слово техніки на ринку професійного посудомийного обладнання. За бажанням клієнта машини можуть бути виконані як з касетним транспортуванням (маркування MTR), так і з безпосередньою укладкою посуду на пальчикову стрічку транспортера (маркування MTF). Завдяки модульній конструкції машини можуть бути легко адаптовані до потреб будь-якого підприємства. Продуктивність машин варіюється від 1400 до 6200 тарілок на годину.
Спеціальні програми роботи дозволяють використовувати машину для миття скляного посуду, підносів та контейнерів. Оптимізації та більш тонкому настроюванню машин сприяють додаткові пакети з опціями. Пакет Гігієна-Плюс, дозволяє здійснювати контроль за процесом миття та вести журнал гігієни. Журнал дозволяє вести документацію та архів усіх даних, показує відхилення у роботі машини. Унікальна система самоочищення та система очищення теплообмінника захищають машину від утворення накипу та розвитку хвороботворних бактерій у важкодоступних місцях. Постійну чистоту миючого розчину підтримує система фільтрації Mediamat Cyclo.
У цій системі ключовим елементом є гідроциклонний фільтр, який безперервно очищає лужний розчин у зонах попереднього ополіскування та миття від часток бруду. Таким чином, той самий мийний розчин може використовуватися протягом усього робочого дня. Пакет Економічність-Плюс дозволяє досягти значного скорочення поточних витрат та витрат на персонал завдяки оптимізації процесу миття. При установці системи рекуперації тепла, що утворюється під час роботи посудомийки, пар використовується для нагрівання вхідної води, що економить приблизно 12 кВт/год електроенергії, а встановлення теплового насоса дає виграш близько 12 кВт/год.

Zanussi

конвеєрна машина Зануссі В 1916 Антоніо Зануссі, молодий робітник, який займався ремонтом печей і кухонь з дров'яною топкою в маленькій майстерні в Порденоні, відкрив свою власну фірму: Officina Fumisteria Antonio Zanussi.
Невелика майстерня, що розмістилася на 36 квадратних метрах і налічує лише трьох працівників, до 1936 року розрослася до підприємства площею 3000 квадратних метрів із сотнею робітників.
Злиття компанії з великою швейцарською групою Electrolux у 1984 році означало для Zanussi нові перспективи розвитку, вихід на нові ринки та нові фінансові вливання. З величезними можливостями материнської компанії в управлінні та виробничими потужностями Zanussi нове об'єднання отримало потужний поштовх у розвитку, ставши одним з лідерів у виробництві технологічного обладнання.
Торгова марка Zanussi продовжує грати лідируючу роль, завойовану за п'ятдесятирічну історію успішної діяльності. На сьогоднішній день компанія представляє широкий асортимент продукції, до якого входить обладнання для приготування та зберігання пиши, ліній роздачі, посудомийне обладнання, обладнання для приготування піци, вентиляційне обладнання. Більшість машин Zanussi серії Active мають можливість підключення до HASSP (НАССР - "Hazard Analysis and Critical Controk Points" - "Аналіз ризиків та критичні контрольні точки") - системі менеджменту безпеки харчових продуктів.
Крім того, у всі машини серії Active вбудована система гарантованого ополіскування (GRS), яка забезпечує повну санітарну обробку посуду та значну економію енергоресурсів за будь-яких умов надходження води до посудомийної машини.
Основна перевага посудомийних машин із системою моніторингу «Active» полягає в тому, що початок циклу промивання обумовлений нагріванням води до температури 84оС. Така температура забезпечує дезінфекцію посуду під час циклу ополіскування. Посудомийні машини з системою GRS укомплектовані бойлером ємністю 12 літрів та пристроєм очікування, що затримує початок циклу ополіскування до тих пір, поки вода в бойлері не досягне заданої температури. За необхідності підвищити ступінь санітарно-гігієнічної обробки посуду, час циклу ополіскування можна збільшити дома. У системі гарантованого ополіскування також передбачено і вбудований бустерний насос.
Він забезпечує постійний тиск води, що надходить на рукави, що ополіскують, який необхідний для створення потрібного механічного впливу на посуд з метою видалення залишків миючого засобу. Навіть якщо натиск води, що надходить у машину з магістралі, виявляється занадто слабким, результат ополіскування завжди буде чудовим.
Революційною розробкою Zanussi Professional є новий водопом'якшувач безперервної дії. Він укомплектований двома картриджами зі смолою: поки в одному йде процес регенерації, другий картридж продовжує працювати, забезпечуючи таким чином безперервний режим миття посуду. Процес регенерації смоли автоматично запускається спеціальним датчиком. Людині необхідно стежити лише за станом картриджа з кухонною сіллю.
Новинкою компанії Zanussi є посудомийки серії Compact. Маючи значно менші габаритні розміри, вони пропонують високу продуктивність і якість роботи. У серії 4 машини (RTC 90, RTC 140, RTC 180 та RTC 220). Такий широкий модельний ряд дає можливість покупцю підібрати саме ту машину, яка необхідна йому, керуючись необхідною продуктивністю та вільною площею. Найменша машина RTC90 має продуктивність 1620 тарілок на годину при розмірах 1173х884х1771 мм. Такі розміри дозволять встановити її на обмежених площах, а якщо врахувати, що всі моделі можуть бути розміщені у кутовому виконанні, то можна вважати цю машину оптимальним рішенням для підприємств, які мають труднощі з компонуванням обладнання на малих площах.
Модель RTC140 – це потужніша посудомийна машина, продуктивністю 2520 тарілок на годину та дещо більшими габаритними розмірами: 1498×884×1771 мм.
"Золотою серединою" в серії Compact можна вважати модель RTC180. Вона здатна вимити за годину 3240 тарілок, при цьому займаючи всього 1926 мм завдовжки і 884 мм завширшки.
RTC220 – це максимальна продуктивність. Ця посудомийка "здолає" близько 4000 тарілок за одну годину.
Усі посудомийки серії Compact обладнані електронною панеллю керування та додатково можуть обладнатися сушильними тунелями, дозаторами миючих засобів. Крім того, кожна модель доступна в кількох версіях: з активним або атмосферним промиванням. Версія Active підтримує постійну температуру води під час ополіскування. Посудомийки RTC 140, RTC 180 і RTC 220 можуть комплектуватися пристроєм для економії енергії. Цей пристрій відводить пару, що утворюється в процесі роботи машини, і за рахунок нього нагріває воду, що йде з водопроводу, тим самим економлячи електроенергію та час нагрівання води до потрібної температури.

Fagor

конвеєрна машина Фагор Компанія Fagor входить до складу MONDRAGÓN CORPORACIÓN COOPERATIVA. Початок компанії було покладено у 1956 році із заводу побутової техніки UGLOR. У 1960 році було засновано компанію Fagor Industrial, як підрозділ UGLOR. У 1974 Fagor Industrial відокремилася від ULGORа, сконцентрувавши всі виробничі потужності на випуску професійного обладнання. У 1970 році починається виробництво посудомийного та прального обладнання. На сьогоднішній день вона включає 122 промислові компанії і поділена на 3 частини: фінансову, дистриб'юторську і промислову. Будучи провідною компанією промислової частини та повноправним членом ММС group, Fagor має всі переваги та можливості: фінансові, інтелектуальні та транспортні. 50% усіх фінансових надходжень компанія витрачає на наукові дослідження та нові розробки.
З моменту свого заснування компанія ставила якість продукції на чільне місце. Підтвердженням цього є той факт, що Fagor була першою компанією, що отримала сертифікат ER іспанської асоціації нормативів та сертифікатів (AENOR), що відповідає нормам Міжнародної Організації Сертифікатів ISO 14001. Лінійка продукції компанії налічує понад 2000 позицій.
Посудомийні машини фірми Fagor - це постійні лідери з продажу. Вони прості та зручні в експлуатації, надійні та недорогі. Машини мають електромеханічне керування. Виготовлені із високоякісної нержавіючої сталі AISI-304 (18/10). Випускаються різні за конструкцією та продуктивністю машини, здатні задовольнити потреби будь-якого підприємства — починаючи з барів та буфетів і закінчуючи заводськими їдальнями.
Компанія Fagor випускає як тунельні посудомийні машини з касетним завантаженням, так і стрічково-транспортувальні посудомийні машини. Всі машини мають електромеханічну панель управління з перемикачем режимів роботи та аналогові термометри, що показують температуру води в зоні основного миття та в зоні ополіскування.
Посудомийки з касетним завантаженням поділяються на дві серії: компактна та модульна. Відмінності між ними полягають у продуктивності та компонуванні.
Компактна серія – це невеликі тунельні машини продуктивністю від 1620 тарілок на годину до 2700 тарілок на годину розмірами 1430×780×1580 мм. У серії представлені 3 моделі: FI-160, FI-200 та FI-200H збільшеної продуктивності. Збільшення продуктивності машини FI-200H досягається за рахунок встановлення на неї високошвидкісного мотор-редуктора та насоса води для ополіскування підвищеної потужності.
Модульні конвеєрні посудомийні машини FI-280, FI-370, FI-460 та FI-550 пропонуються під кожне виробництво, виходячи з потреб та виділених площ.
Продуктивність (2790/3690/4590/5490 тарілок/год) збільшується за рахунок додавання додаткових мийних модулів: зони попереднього миття, первинного миття холодною водою, первинного миття теплою водою (45°С), основного миття (60°С) та зоною подвійного ополіскування (65° та 85°С).
Конвеєрні посудомийки з пальчиковою стрічкою транспортувань призначені для роботи на великих підприємствах. У модельному ряду є машини продуктивністю від 2700 тарілок на годину до 6000 тарілок на годину. Усі машини складаються з кількох базових модулів: завантажувального модуля, зони основного миття, зони подвійного ополіскування та зони вивантаження чистого посуду. Залежно від моделі можуть додаватися додаткові модулі: модуль попереднього миття для видалення білків та крохмалю холодною водою, зона першого миття.
Незважаючи на простоту, посудомийки Fagor — це надійні помічники на кухні, здатні взяти на себе левову частку роботи, пов'язаної з чищенням посуду і, отже, збереженням іміджу закладу в очах його відвідувачів, адже чисту тарілку можна сміливо назвати обличчям і візитною карткою, що поважає себе. ресторану.