пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Попкорн: вибір апарату для приготування, зерна та місця торгової точки

popcorn popper

Попкорн незмінно має попит на будь-яких розважальних заходах. Його одержують, нагріваючи зерна кукурудзи у спеціальних пристроях – апаратах для виробництва попкорну.

Історія апаратів для виготовлення поп-корну

Історія цих ласощів налічує не одну сотню років. Першими попкорни почали готувати індіанці Північної Америки. Вони виявили вигляд маїсу, зерна якого здатні «вибухати» у вогні. Індіанці не тільки їли попкорн, а й використовували його як прикрасу. Крім того, попкорн мав релігійне значення – на зернах, що «вибухнули», ворожили, передбачаючи за їхнім виглядом і формою майбутнє.

Європейці вперше спробували попкорн у 1620 році, коли один із індіанських вождів подарував колоністам цілий мішок попкорну. Перший апарат для виробництва попкорну з'явився вже через кілька століть – 1885 року. Приблизно тоді Чарльз Криторз, його творець, почав продавати ці апарати в Чикаго. З того часу апарати для виробництва попкорну стали значно досконалішими у технологічному плані, а попкорн встиг стати невід'ємним атрибутом будь-якого свята.

Конструкція та принцип роботи

Апарат для приготування попкорну (popcorn popper ) – вид теплового обладнання для приготування повітряної кукурудзи. Він складається з металевого корпусу, прозорих стінок із загартованого скла або термоплексу, пластикового купола, металевого котла, термостата, теплонагрівальних елементів (ТЕНів) і перемішувача, який не дозволяє пригоряти пластівцям кукурудзи. Діапазон робочих температур таких апаратів становить від 200 до 240 °C. Джерелом живлення може бути електромережа чи природний газ. Найбільш мобільні – апарати на балонному газі. Вони можуть працювати в будь-яких «польових умовах» - на виїзних заходах, у парку, у підземному переході, на жвавому перехресті, на пляжі чи зоопарку.
Апарати для попкорну прості в експлуатації та не вимагають спеціальних навичок для роботи з ними. Оператор засипає зерна кукурудзи у спеціальну ємність, де вони нагріваються до високої температури. Одночасно включається перемішувач, який захищає попкорн, що готується, від підгоряння. Під впливом температури зерна «вибухають», перетворюючись на повітряні пластівці. Готовий продукт пакують у паперові склянки або різнокольорові пластикові пакети.

Види апаратів для приготування попкорну

Усі апарати попкорн ділять на три категорії, залежно від їхньої продуктивності.

  1. побутових моделей для домашнього використання. Мають невисоку продуктивність (1-2 унції разового завантаження).
  2. апарати середньої продуктивності (від 6 до 12 унцій одноразового завантаження). Використовуються в кінотеатрах, кафе, парках та на пляжі.
  3. високопродуктивні автомати або промислові апарати для виробництва поп-корну (від 12 до 49 унцій одноразового завантаження). Добре підійдуть для великих розважальних комплексів чи кінотеатрів із великою кількістю посадкових місць.

industrial popcorn popper

Мал. Промисловий апарат для попкорну

Як вибрати місце для розміщення попкорну апарату

  • Необхідно орієнтуватися на жваві місця. Апарат повинен розташовуватися там, де він буде найкраще видно з будь-якої точки приміщення або простору.
  • точку продажу попкорну слід зробити яскравою, що впадає у вічі. На вітрині або поруч із апаратом зазвичай ставлять зразки пакетів із попкорном. Для привернення уваги як зразок краще виставити різнобарвний попкорн у яскравому пакеті, прикрашеному зображеннями героїв із популярних мультфільмів або телепередач.
  • вся торгова точка, у тому числі й апарат, має бути чистою та акуратною, а продавець – привітним та доброзичливим.
  • використовуйте для попкорну солодкі смако-ароматичні добавки, які додадуть готовому продукту не лише яскравий колір, але й приємний смак свіжих фруктів, наприклад вишні, ожини, банана, дині, винограду або ківі.

color popcorn

Мал. Різнокольоровий попкорн

Вибір зерна для попкорну

Для виробництва попкорну у великих кількостях використовують кілька основних сортів кукурудзи. У професійних колах їх називають «метелик» (дрібний, середній та великий) та «карамель».

  1. "карамель". Вона призначена для виробництва карамелізованого та солодкого попкорну. Готове зерно розкрите кулькою.
  2. «дрібний метелик». Для побутового використання в апаратах із невисокою продуктивністю. Дуже крихкі та ніжні пластівці.
  3. «середній метелик». Пластівці трохи міцніші, ніж у «дрібного» метелика, але все-таки досить тендітні. Має найбільший обсяг розкриття і, отже, дають найбільший прибуток. Найчастіше використовуються для апаратів у кінотеатрах, на пляжах курортних міст та інших місцях з високою прохідністю.
  4. «великий метелик». Найміцніші пластівці, які практично не ламаються. Використовуються для виробництва попкорну у промислових масштабах.

Перед тим, як остаточно визначитися з вибором зерна, можна підсмажити кілька доступних сортів та подивитися, яке з них краще на смак та дає більший вихід продукції.

Табл. Основні види зерна для виробництва попкорну

Зерно для попкорну сорту «карамель»

Зерно для попкорну сорту «середній метелик»

caramel

butterfly grain

Виробники апаратів для виготовлення попкорну  

Нині в Україні представлено не так багато виробників апаратів для виготовлення попкорну. Серед них – Gold Medal (США), Sybo (Китай), FlameMax (Китай) та КІЙ-В (Україна).

Табл. Найбільш популярні моделі апаратів для виробництва попкорну

Модель

Виробник

Країна виробника

Об `єм

казана, унцій

Функція підігріву

вага, кг

Апарат для приготування поп-корну 2551EX Titan

Gold Medal

США

6

так

17

Апарат для виготовлення поп-корну 2404EX FunPop

4

19, 5

Апарат для приготування поп-корну 2554EX Macho Pop

16-18

34

Апарат для виготовлення поп-корну 2408EX EuroPop

8

31

Апарат для виготовлення поп-корну 2001EX Citation

14

45

Апарат для виготовлення поп-корну 2003EX Whiz Bang

12

41

Апарат для виготовлення поп-корну 2556EX Discovery

32

80

Апарат для приготування поп-корну 2552EX Pop Maxx

12-14

28

Апарат для виготовлення поп-корну Sybo EB08

Sybo

Китай

4

13

Апарат для приготування поп-корну Flamemax PCM-12

FlameMax

6

н/д

Апарат для приготування поп-корну Flamemax PCM-8

4

12

Апарат для виготовлення попкорну EWT INOX PCM-8

4

12

Апарат для попкорну КІЙ-В АПК-П-150

КИЙ-В

Україна

8

25

З роботою невеликої промислової поп-корнустановки Ви можете ознайомитись, подивившись це відео:

Огляд підготовлений компанією «Система 4»