пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Нащадки самовару

самовар

Промислові водонагрівачі (кип'ятильники) відносяться до найпоширенішого електроустаткування, яке використовується на підприємствах харчування. Кип'ячена та гаряча вода необхідна у всіх ресторанах, барах, кафе та фаст-фудах. Вони можуть мати різні асортименти пропонованих страв, але чай, кава або інші гарячі напої практично завжди присутні в їх меню.

Професійний водонагрівач (електричний окроп) - це електроприлад, призначений для приготування питної води до температури в межах від 30 до 100 °C. Він використовується для приготування гарячих напоїв (чай, кава) та солодких страв (кисіль, компот). Крім того, водонагрівачі можуть підтримувати у теплому стані приготовані напої, а також глінтвейн. Кип'ятильники зазвичай виготовляються з нержавіючої сталі, хоча останнім часом став застосовуватися термопластик, стійкий до високих температур. Кип'ятильники з термопластика коштують дешевше, але термін їхньої служби менший. Нам відомі випадки, коли вода в баку закінчувалася, і нагріті тен розплавляли кришку з термопластику.

Джерелом тепла для водонагрівачів є тверде паливо, газ, гаряча пара або електрика. Найбільшого поширення набули електричні моделі.

Види професійних водонагрівачів

Водонагрівачі розрізняються за обсягом резервуару для води, потужності, матеріалу виготовлення та функціональності. Одні з них здатні лише нагрівати воду до заданої температури, після чого вона поступово остигає, а інші постійно підтримують певну температуру води після її кип'ятіння. Складніші сучасні моделі мають захист від так званого «сухого ходу», - за відсутності води в баку нагрівач автоматично вимикається, а деякі з них обладнані індикатором рівня води.

За принципом дії всі водонагрівачі (кип'ятильники) діляться на великі групи – апарати періодичної дії, які іноді називають акумуляційними чи наливними, і безперервного, тобто. проточні.

Акумуляційні водонагрівачі

Принцип роботи та використання  

Акумуляційний водонагрівач є ємністю, яку періодично необхідно наповнювати водою. Він має циліндричну форму і виглядає як бак із нержавіючої сталі. Пара, що утворюється під час кипіння, і надлишки води видаляються за допомогою дренажного патрубка. Після нагрівання води, коли потрібно лише підтримувати її певну температуру, водонагрівач перетворюється на режим економії електроенергії.

Такі водонагрівачі набули поширення у закладах з невисокою прохідністю, наприклад, у невеликих фаст-фудах, їдальнях або кафе, де вони ставляться на барну стійку або в межах досяжності персоналу, який обслуговує лінію роздачі.

Проточні водонагрівачі

Конструкція

Водонагрівач безперервної дії ( проточний промисловий водонагрівач ) має більш складну конструкцію та принцип роботи. Він підключається до системи водопостачання через спеціальний змішувач і отримує воду з неї. У міру того, як гаряча вода в баку витрачається, спрацьовує автоматика, і вода з водопроводу надходить у окроп, після чого включається її підігрів. Таким чином, пристрій сам забезпечує постійну наявність гарячої води певної температури.

Проточний кип'ятильник складається із зварного металевого корпусу у формі циліндра, сигнальної трубки рівня, індикаторів, кришки, ручок, поплавкового клапана, автоматичного пускового пристрою та водорозбірного крана. Усередині корпусу встановлюється живильна коробка, що підтримує постійний рівень води в усьому обсязі бака, а також кип'ятильний об'єм з переливною трубкою, що працюють як судини, що сполучаються. Вода у кип'ятильному обсязі нагрівається ТЕНами. На передній панелі пристрою розташовані індикатори рівня нагрівання та кипіння води.

Холодна вода надходить у кип'ятильник з водопроводу за допомогою труби, що подає, і клапана в живильну коробку. Вона утворює разом із кип'ятильним об'ємом єдиний простір, який розділяється переливною трубкою на дві частини. Під час роботи кип'ятильника рівень води в зоні поруч із трубкою вищий, ніж у живильній коробці, тому окріп піднімається вгору, потрапляючи в переливну трубку, і надходить у спеціальну збірку, звідки її розливають через кран. Для захисту від переповнення живильної коробки кип'ятильник має сигнальну трубку, яка у разі потреби зливає надлишок води у каналізацію.

Використання

Діапазон температур, у межах якого може здійснюватись нагрівання, досить широкий і становить від 30 до 100 °С, а їх продуктивність становить від 50 до 100 літрів на добу. Тому їх доцільно використовувати тоді, коли гаряча вода необхідна постійно і у великих кількостях, наприклад, у популярних фаст-фудах чи кафе. Звичайно, така продуктивність потребує великої витрати енергії, тому експлуатація проточних кип'ятильників коштує порівняно дорого. На відміну від наливних кип'ятильників, проточні споживають електроенергію майже завжди, оскільки працюють інтенсивніше. Крім того, деякі проточні кип'ятільні потребують підключення до каналізації. Через складнощі, що виникають у процесі їх встановлення, та великі витрати на електроенергію, проточні водонагрівачі користуються меншим попитом.

Рівень води в окропі не повинен опускатися нижче 60-80 мм від кромки труби переливної. Якщо він виявляється вищим, то до збірки окропу надходитиме некип'ячена тепла вода, а якщо нижче – то у збірнику виявиться багато пари, а не вода, тому продуктивність окропу знизиться.

Чає- та кавороздавачі

Професійні чає- і кава-роздавачі служать для приготування та роздачі чаю, кави та інших гарячих напоїв. Вони використовуються практично всіма підприємствами громадського харчування – барами, ресторанами, кафетеріями, буфетами та готелями. Можуть застосовуватись і на різних виїзних заходах (кейтеринг).

самовар у ресторані

Конструкція

Конструкція чає- і кавороздавача зовні схожа з конструкцією водонагрівачів. Як і вони, чає- і кава-роздавачі складаються з металевого корпусу, кришки, одного або двох кранів для води, індикаторів, сигнальних лампочок та ТЕНу. Крім того, чаєраздатчики включають резервуар для заварки і ємність для води. Після того, як резервуар заповнюється необхідною кількістю чайного заварювання, а бак - водою, можна приступати до приготування чаю. Продуктивність деяких чаєраздатчиків досягає 120 склянок чаю на годину. Від перегріву ТЕН захищає спеціальна контрольна система, яка за відсутності води у баку відключає апарат. Кавороздавачі працюють за таким же принципом. Професійні чає- та кава-роздавачі можуть підтримувати приготовлений напій у гарячому стані за наявності такої опції.