пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Професійний наплитний посуд: каструлі та сковороди

Професійний посуд має бути розрахований на важкі умови експлуатації, тому він виготовляється в основному з металу. Вироби зі скла або кераміки зустрічаються на професійній кухні дуже рідко. Як правило, їх використовують з дозволу шеф-кухаря та для спеціальних цілей.

Каструлі

- дрібні каструлі з двома ручками . Вони зазвичай використовуються для рідких страв, зокрема, різних супів та соусів. У каструлі з невеликою глибиною зручно помішувати суп або іншу страву під час приготування. Місткість дрібних каструль становить від 4, 7 до 56 літрів. Глибина найменших каструль – 20 см, а найбільших – 28 см.
До дрібної каструлі потрібна кришка. Бажано, щоб вона була алюмінієвою. Алюмінієва кришка краще зберігає свою форму, ніж кришки інших металів. Діаметр кришки повинен бути трохи більшим, ніж діаметр каструлі, для якої вона призначена.
Крім кришки є інші аксесуари для каструль. Наприклад, є спеціальні кошики, які можна прикріпити до обідка каструлі, що полегшує процес зливу води.
- Глибокі каструлі з двома ручками . Вони відрізняються від дрібних каструль лише тим, що мають вищі стіни. Як і дрібні каструлі, глибокі можуть використовуватися для приготування бульйонів та інших рідких страв у великій кількості. У деяких глибоких каструль є овочеві фільтри, які дозволяють фільтрувати рідину, що випускається.
- Каструля-пароварка потрібна для приготування продуктів, що легко підгоряють (соусів, пудингів, начинок для пирогів). Процес варіння в такій каструлі йде досить повільно, тому не потрібно помішувати продукти так часто, як це робиться зазвичай. Каструлі-пароварки складаються з двох каструль - основної та каструлі-вкладиша. Простір між ними заповнюється гарячою водою, яка нагріває вміст каструлі-вкладиша. Таким чином, вміст внутрішньої каструлі безпосередньо не вступає в контакт із теплом від нагрівальних елементів. Місткість основної каструлі та каструлі-вкладиша становить, відповідно, від 5, 7 та 3, 9 літрів до 38 та 30 літрів. Як правило, каструлі-пароварки виготовляються із міцного алюмінію або якісної нержавіючої сталі.
- Каструлі для гасіння . За своєю конструкцією така каструля нагадує дрібну каструлю з двома ручками, але вона трохи ширша і ще дрібніша. Каструлі для гасіння найчастіше використовують для приготування м'яса. Діаметр каструль для гасіння становить від 28 до 51 см, а глибина не перевищує 15 см.
- сотейники. Сотейники, як і каструлі для гасіння, дрібніші за неглибокі каструлі для супів, і в них лише одна ручка. Стінки сотейників бувають циліндричними або конічними (трохи скошеними). Місткість сотейників становить від 1, 4 до 13 літрів.

Сковороди

На професійній кухні можна використовувати кілька різновидів сковорідок.
- Сковорода-вок . Відрізняється від інших сковорідок опуклим дном. Часто застосовується у ресторанах східної кухні.
- Сковорода для паельї . Її виготовляють із тонкого лудженого листового металу.
- сковороди, призначені для використання разом із індукційними плитами та іншим індукційним обладнанням. Їх роблять із магнітних матеріалів.
- Сковороди з вертикальними стінками ( класичні сковороди ). Мають велику вагу і товсті стінки. Стінки забезпечують контакт м'ясного соку з м'ясом під час приготування. Ідеально підходять для повільного гасіння або підрум'янювання м'яса та інших продуктів. Місткість таких сковорід становить від 1, 9 до 7, 6 літрів. Сковорода з вертикальними стінками може мати одну або дві ручки.
- сковороди з трохи скошеними стінками від обідка до днища. Похилі стіни потрібні для того, щоб швидше розсіювати вологу, що виділяється з продуктів, що готуються. Діаметр таких сковорідок може становити від 17 до 35, 5 см (по верхньому краю) і від 12 до 28 см – біля дна. Як правило, такі сковороди часто наносять різні види антипригарних покриттів, що захищають продукти від прилипання до днища сковороди. Для того, щоб було зручно працювати зі сковородою, існують спеціальні накладки на ручки з силікону. Вони не ковзають у руці і практично не нагріваються під час роботи зі сковородою. Перед тим, як поставити сковороду з такими накладками в шафу для смаження, їх краще зняти, щоб силікон не розплавився.


Огляд підготовлений фахівцями компанії "Система 4"