пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, пр-т Валерія Лобановського, 54
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Професійні витяжні парасольки: принцип роботи та види

Витяжна парасолька — пристрій, що монтується над обладнанням, що виділяє тепло. Уловлює і виводить назовні гаряче повітря разом із жиром та іншими домішками, які у ньому. Забезпечує повноцінну вентиляцію цехів закладів громадського харчування та підприємств різних галузей промисловості. Є цілою конструкцією, де, крім витяжної парасольки, присутні також вентилятор (радіальний або канальний) і димарі.

Витяжна парасолька перехоплює зайве тепло, вологу, пару, неприємні запахи, частинки жиру. Він оберігає обладнання від їхнього впливу, видаляючи всі непотрібні продукти через місцеві вентиляційні установки. Створює та підтримує комфортний мікроклімат у приміщенні, забезпечує нормальні умови праці для персоналу. Повинен бути присутнім на кожній промисловій кухні чи підприємстві, де готують продукти із застосуванням тепла, пари.

Пристрій та принцип роботи витяжної парасольки

Це обладнання є більш потужною альтернативою звичайній витяжці. Без нього не обходяться у будь-якому приміщенні, де встановлені плити, мангали, грилі, мийки, фритюрниці. Витяжна парасолька монтується безпосередньо над джерелом шкідливої ​​речовини, важчої, ніж повітря. Найпростіші моделі позбавляють лише неприємних запахів. Потужні, вдосконалені, видаляють зайвий жир, додатково створюють приплив свіжого повітря.

Витяжна парасолька має форму трапеції або прямокутника. Його підключають безпосередньо до вентиляції. Він відноситься до примусового обладнання витяжного типу.

Робота витяжної парасольки заснована на дії гарячого повітря. Він піднімає вгору жир і бруд, що знаходяться у повітрі, а потім направляє їх до основної частини агрегату. У ньому повітря проходить через фільтр, очищається, стає свіжим. Готова маса надходить назад на кухню або видаляється через вентиляційні канали, присутні в конструкції парасольки.

Віддалений бруд накопичується в спеціальних ємностях у вигляді ванн або склянок. Їх періодично спорожняють та чистять.

Моделі, що забезпечують приплив свіжого повітря до приміщення, незамінні там, де цей процес утруднений. Їх встановлюють, наприклад, у напівпідвальних приміщеннях чи підвалах. Сучасні парасольки зручні для кухні будь-якого ресторану, кафе чи підприємства. Вони можуть встановлюватися будь-де. Працюють автономно, керуються з відривом.

Види парасольок

Виділяють два типи - витяжні та припливно-витяжні. Другі більш функціональні. Вони видаляють бруд, жар і пару, регулюють температуру на кухні або в цеху та додатково створюють приплив свіжої повітряної маси завдяки припливному пристрою. Перші типи більше підходять для просторих приміщень, другі краще встановлювати в невеликих з обмеженою площею.

За конструкцією витяжні та припливно-витяжні парасольки бувають пристінними або острівними. Перші простіші за видом, жироуловлювальні фільтри в них встановлені в один ряд. Такі моделі кріплять до стіни безпосередньо над котлами, печами, варочними поверхнями та іншим обладнанням, необхідним для приготування їжі.

Острівні мають два ряди жироуловлювальних фільтрів. Їх монтують над великими та широкими панелями з пальниками або групою обладнання, що дає сильне випаровування та виробляє велику кількість кіптяви. Острівні витяжні парасольки кріплять за допомогою спеціальних тросів чи ланцюгів.

Додатково деякі пристрої оснащуються козирками. У них вбудовується підсвічування, що створює максимальний комфорт при приготуванні та використанні витяжної парасольки. Якщо пристрій монтуватиметься над джерелом відкритого вогню, йому знадобиться іскрогасник. Це пристрій у вигляді сітки, що оберігає фільтр від пошкодження. При його використанні унеможливлюється пожежа.

Жирові фільтри також бувають різними. Вони поділяються на паперові, лабіринтні, волокнисті, касетні. Усі існуючі різновиди вимагають періодичного догляду. Тільки при своєчасному очищенні від жиру, що накопичився, вони зможуть завжди повноцінно справлятися зі своїм призначенням.

Переваги витяжних парасольок

Витяжна парасолька потрібна для будь-якої професійної кухні, незалежно від того, де вона знаходиться і які страви там готують. Матеріал приладу – високоякісна нержавіюча сталь. Завдяки особливостям конструкції пристрою мають такі переваги:

  • ефективно видаляють забруднене повітря. Це забезпечується завдяки встановленню безпосередньо над джерелом гарячого повітря, кіптяви та спека;
  • зберігають вентиляційні шахти у чистоті. Все за рахунок роботи жироуловлювального фільтра. Він затримує частки прогорклого або згорілого масла, в результаті вони не доходять до вентиляційних каналів;
  • створюють здорову атмосферу у робочих приміщеннях. Вона сприяє гарному самопочуттю та комфорту співробітників. Коли створено якісні умови праці, є бажання готувати смачні та гарні страви, справно виконувати свої обов'язки;
  • знижують температуру повітря. Там постійно буде легше дихати, навіть якщо одночасно працює кілька варильних поверхонь та кухонного обладнання;
  • забезпечують гігієну. Стіни виробничого цеху залишаються чистими, на них не відкладаються жир, бруд та кіптяву. Гаряча пара не руйнує оздоблення.

Нержавіюча сталь жароміцна, витримує вплив високих температур. Цей матеріал стійкий до корозії, тому не іржавіє навіть після тривалого використання у приміщеннях із високою вологістю. Парасольки з нержавіючої сталі довго зберігають початкову форму і не деформуються, незважаючи на невелику товщину. Завдяки малій вазі пристрій легко фіксується без особливих зусиль.

Позитивною властивістю витяжної парасольки з нержавіючої сталі варто вважати також її стійкість до кислот та різних агресивних впливів. Це дуже важливо для деяких кухонь, наприклад, там, де проводять дезінфекцію за допомогою засобів побутової хімії.

Як правильно вибрати витяжну парасольку

Перед покупкою потрібно керуватися такими важливими параметрами:

  • розміри варильної поверхні, над якою встановлюватиметься обладнання. Мають значення також місце монтажу та характеристики самої кухні. Перед покупкою необхідно визначити і висоту стелі;
  • габарити витяжної парасольки. Для ефективного виконання своїх функцій при монтажі пристінні моделі, наприклад, повинні виходити за краї теплових установок на 10 см. Необхідна ширина острівного варіанта ще більше - 20 см. Якщо не дотримуватися цього показника, продуктивність парасольки сильно знизиться, і повітря очищатиметься неповноцінно;
  • продуктивність, потужність. Від них теж залежить, настільки добре витяжна парасолька справлятиметься зі своїми завданнями. Найпотужнішими вважаються моделі з дуже високим куполом. Вони видаляють шкідливі домішки швидше за інші варіанти;
  • кількість повітроводів. У промислових пристроях їх не менше чотирьох.

Перед покупкою важливо правильно розрахувати потужність парасольки. Насамперед для цього керуються габаритами варильної поверхні. Її точні розміри прописані у технічному паспорті. Необхідна потужність виходить, якщо додати показники всіх присутніх на поверхні конфорок.

Важливим показником є ​​споживання повітря. Під час проектування потрібно враховувати, де планується встановити витяжну парасольку. Необхідно визначити, скільки повітря за короткий проміжок часу зможе очистити від забруднень і вивести назовні. Якщо витрата невелика, пристрій не буде повноцінно справлятися зі своїми функціями.

Рекомендації щодо догляду за витяжними парасольками

У витяжній зонті постійно накопичується велика кількість кіптяви з кухні та жиру. Тому головне при догляді — дбати про його чистоту. Знімні фільтри та резервуари обладнання бажано мити наприкінці або на початку робочого дня спеціальними миючими засобами. За постійної інтенсивної роботи це варто робити щодня.

Регулярного догляду вимагають також димарі. Витяжну парасольку періодично потрібно повністю розбирати, щоб замочувати деталі в розчині, що очищає. У деяких моделях реалізовано вбудовану систему мокрого очищення. За ціною вони дорожчі за звичайні, але для догляду за ними не потрібно жодних зусиль.