пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Силіконові форми – наскільки вони є безпечними?

Останнім часом у мас-медіа з'являються статті про небезпеки, пов'язані з посудом та кулінарним інвентарем з нових синтетичних матеріалів. Нам неодноразово доводилося чути такі запитання від наших клієнтів. Зокрема, побоювання викликають кондитерські форми із силікону . Спробуймо розібратися, наскільки вони безпечні.

Сам по собі силікон хоч і є синтетичним матеріалом, але сам по собі не становить небезпеки при контакті з людьми та їжею, яку вони вживають. Силікони – це високомолекулярні кремнійорганічні сполуки, що містять кисню. Їхні основні елементи – кремній та кисень – абсолютно безпечні та широко поширені в природі. Слід розрізняти між харчовим та промисловим силіконом, а також між звичайним та термостійким силіконом – останній може витримувати температуру до +300 ° С.

Силікон – гнучкий та міцний матеріал. Саме це дозволяє використовувати його для форм та інших поверхонь, що торкаються продуктів при їх приготуванні. Крім того, силікон здатний витримувати значні перепади температури без втрати своїх властивостей. Тому силіконову форму з продуктом можна поставити в морозилку, а потім розігріти в печі при температурі до +220 о С. Силікон має антипригарні властивості, стійкий до утворення плям, і, на відміну від звичайного посуду, може мати різне забарвлення, що дозволяє випускати силіконові форми яскравих та радісних кольорів.

Тим не менш, в інтернеті можна зустріти повідомлення про випадки витоків олій або барвників із нагрітого силікону або про появу запаху після багаторазового використання силіконових форм, після чого їх мили в посудомийній машині. Крім того, силікон асоціюється з проблемами, які можуть викликати силіконові імпланти грудей у ​​деяких жінок – капсулярну контрактуру, неадекватну реакцію імунної системи на чужорідний матеріал.

Мал. Силікон використовується не тільки для кондитерських форм, але і для кухонного інвентарю

Слід зазначити, що поглиблених досліджень безпеки використання силікону при контакті з харчовими продуктами так і не було зроблено, хоча ще в 1979 році в США Управління з контролю за продуктами та ліками встановило, що діоксид кремнію – основна речовина силіконового посуду – в цілому є безпечним у використання, навіть при контакті з їжею (у дужках зауважимо, що це управління вважає безпечним цілий ряд продуктів, які аж ніяк не є здоровою їжею, наприклад, гідрогенізовані олії). Проте, перше кухонне приладдя з силікону (силіконові шпателі) з'явилися лише через десятиліття. За весь цей час не було вивчено можливості забруднення їжі при контакті з силіконом, хоча з'явилися заяви Міністерства охорони здоров'я Канади про те, що харчовий силікон не вступає в реакцію з їжею або напоями і не виробляє жодної небезпечної пари, і як такої є безпечним для використання до рекомендованих температур.

Досі силікон не згадується в жодній базі даних речовин, що становлять небезпеку при контакті з їжею. Всі джерела говорять про силікони як про хімічно інертні та стабільні матеріали, не здатні вступати в реакцію з харчовими продуктами або проникати в них при контакті, а також виділяти будь-які пари. Силікони не токсичні для навколишнього середовища, і, хоч і не піддаються біологічному розкладу, можуть бути перероблені після багаторічного використання. Випічка в силіконових формах і силіконових килимках вважається «екологічною» оскільки це – предмети багаторазового використання, їх не потрібно викидати як листи алюмінієвої фольги або пергаментного паперу.

Незважаючи на все це, досліджень, як поводиться силікон при нагріванні і чи не відбувається міграція цього матеріалу і різних добавок (барвників) в їжу при високих температурах проведено не було. Усі твердження про «інертність» силікону ґрунтуються на тому, що основний елемент цього матеріалу – кремній – є інертним. Основні побоювання, пов'язані з безпекою силікону, коротко зводяться до наступного:

  • Оскільки силікон – дорогий продукт, деякі виробники силіконового приладдя (посуд для випікання) прагнуть заощадити, випускаючи посуд із несиліконовою основою. У такому посуді силіконовим є лише зовнішнє покриття, а основа може бути не такою безпечною. Тому при покупці силіконового посуду слід переконатися в його якості та уточнити, чи є вона повністю виготовленою з силікону і якщо ні – які ще матеріали входять до її складу.
  • Зокрема, багато силіконових килимків для випічки насправді виготовлені зі скловолокна, покритого з обох боків силіконом. Такі килимки безпечні лише за умови збереження цілісності покриття, тому якщо ви не хочете, щоб скловолокно потрапило в їжу, такий килимок у жодному разі не можна піддавати сильним механічним впливам, зокрема, різати на ньому.
  • Теоретично барвники, що містяться в силіконовому посуді, можуть мігрувати з матеріалу. Проте жодних підтверджених даних про це немає.
  • Є ряд повідомлень про появу неприємних запахів під час використання силікону для приготування, але причина цих запахів не з'ясована. Вона може бути різною, наприклад, підгоряння масла.

Протестувати силіконовий посуд на наявність наповнювача можна зігнувши його - у цьому випадку наповнювач стає помітним (див. рис).

Силіконові килимки для випічки, форми та інший посуд для випічки дуже зручні і тому користуються широкою популярністю. Вони набагато легше очищаються від залишків продуктів після використання, довговічні. Ми рекомендуємо всім використовувати їх.

Переваги силіконових форм

Гнучкість: силікон здатний легко відновлювати форму

Компактність: силіконові форми потребують мінімум місця для зберігання

Міцність: силіконові форми не б'ються і не ламаються

Термостійкість: силіконові форми можуть використовуватися в діапазоні температур від -60°C + 230°С.

Практичність: Можна мити в посудомийній машині.

Універсальність: Можуть бути взяті з духовки / мікрохвильової печі та негайно поміщені в холодильник із морозильною камерою, та навпаки.

Оптимізація зберігання продуктів: лише частина

Асортимент

Компанія "Система 4" пропонує силіконові форми для випікання таких відомих виробників як Silikomart і Martellato.