пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Сомельє

Сомельє (фр. sommelier) [sɔməlje] або виночерпий - працівник ресторану, відповідальний за придбання, зберігання вин та подання їх клієнту.
Сомельє складає винну карту, займається дегустацією вин та дає рекомендації щодо вибору напоїв відвідувачам ресторану. Сомельє у своїй роботі користується спеціальним «штопором сомельє». Навчання сомельє проходить у спеціальних школах сомельє, де крім теоретичних знань про історію вина та виноробних регіонів, майбутні сомельє вчаться розкладати аромати вина на складові та інтерпретувати отримані букети. В результаті професійний сомельє за ароматами вина здатний визначити якість напою, сорт винограду, а іноді регіон походження вина та його вік. Нюх тренується за допомогою спеціальних наборів винних ароматів, із зразками запахів, що зустрічаються в букетах.
У Середні віки у Франції при королівському дворі «сомелля» називався слуга, який відповідав за транспортування багажу, а пізніше за білизну, посуд, провізію та винний льох.
Союз сомельє Франції надає звання «Метра сомельє» тим, хто пропрацював понад 10 років на цій посаді.