пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Типи холодильних систем

Холодильні системи Часто можна почути, що холодильник виробляє холод, але це не зовсім коректно. Правильно буде сказати, що холодильник забирає тепло всередині холодильної камери та передає його назовні. Для цього холодильник оснащений двома теплообмінниками:

• теплообмінник, який поглинає тепло (випарник)
• теплообмінник, що віддає тепло (конденсатор)

Класифікація методів охолодження

Виділяють нециклічні, циклічні, термоелектричні та магнітні методи охолодження. У торговому та ресторанному устаткуванні застосовуються нециклічні та циклічні методи.

Нециклічні методи

До цих методів відноситься охолодження при дотику продуктів з льодом або сухим льодом (замороженим вуглекислим газом). Ці методи використовуються в деяких торгових вітринах (наприклад, рибних вітринах, що не охолоджуються, які заповнюються льодом), а також для переносних холодильників.

Крига тане при температурі 0°C (при нормальному тиску), поглинаючи велику кількість тепла - 333,55 кДж/кг. Завдяки цьому охолоджуються продукти харчування, що зберігаються у льоду, що збільшує їх термін зберігання.
Сухий лід не має рідкої фази при нормальному атмосферному тиску та випаровується безпосередньо з твердого стану при температурі -78,5°С. Він використовується для низькотемпературного зберігання заморожених продуктів.

Циклічні методи

При циклічних методах охолодження тепло відводиться від низькотемпературної камери охолодження в довкілля при проходженні термодинамічного циклу внаслідок зовнішньої механічної роботи.

У процесі проходження холодильного циклу холодоагент послідовно поглинає та відводить тепло при циркуляції в холодильнику.
Принцип роботи холодильного циклу був описаний математично Саді Карно в 1824 році, який запровадив поняття теплового двигуна (машини) та ідеального термодинамічного циклу.

Типи холодильних систем

У найпоширеніших типах холодильних систем використовується зворотний парокомпресійний холодильний цикл Ренкіна, а деяких (небагатьох) холодильних системах використовуються абсорбційні теплові машини.

Хоча холодоагент може виконувати свою роль (перенесення тепла), залишаючись в газоподібному стані протягом усього холодильного циклу, в переважній більшості систем охолодження його агрегатний стан змінюється - з газоподібного переходить в рідке і навпаки. (Виняток становлять лише охолоджувальні системи сучасних газотурбінних літаків, де як холодоагент використовується повітря).

Абсорбційні холодильні системи Абсорбційні холодильні системи

Абсорбційні холодильні установки одержують енергію для роботи від джерела тепла і працюють безшумно. Вони є вигідною альтернативою там, де є надлишок дешевого чи безкоштовного тепла (наприклад, викиди гарячих газів турбін та промислових процесів, тепло сонячних колекторів), а також неприпустимий шум.

Тому в даний час поширення набули два типи абсорбційних холодильних машин: промислові установки або невеликі холодильники, які використовуються в барах ( фрігобари ), кабінетах або готельних номерах. Абсорбційні холодильники другого типу не розраховані на отримання дешевого тепла і працюють на електриці, причому споживають енергії більше, ніж компресійні холодильники аналогічної холодопродуктивності.

Парокомпресійні холодильні системи

Більшість побутових холодильників, а також багато великих комерційних і промислових систем охолодження ставляться до парокомпрессионным холодильним установкам. Найважливішим компонентом такої системи є компресор , завдяки якому холодоагент циркулює по холодильному циклу.

© "Система 4", Київ, 2012