пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Догляд за наплитним посудом

Різний наплитний посуд вимагає різного догляду в залежності від матеріалу, з якого він виготовлений. На професійній кухні зазвичай використовується наплитний посуд з нержавіючої сталі, алюмінію та чавуну. Кожен із цих матеріалів має свої переваги та недоліки, які треба враховувати при догляді за посудом.

Посуд із нержавіючої сталі

Назва "нержавіюча сталь" може ввести в оману. Всупереч поширеній думці, нержавіюча сталь може іржавіти з часом, якщо належним чином не дбають про стан посуду. Якщо зовнішнє покриття стали пошкоджено, посуд починає іржавіти. Щоб уникнути цього, необхідно правильно провести очищення та технічне обслуговування.

Як чистити:

  • Для чищення каструль та іншого посуду із нержавіючої сталі використовуйте теплу воду з милом. Якщо користуватися мильною водою і ганчіркою або губкою, то можливість подряпати поверхню каструлі буде низькою.

  • Для видалення стійких плям використовуйте окріп. Плями, які не вдається видалити однією водою з милом, можна очистити, заливши в каструлю або сковороду окропу. Це допоможе розмочити пляму, що припеклася.

  • Сушіть каструлі та сковорідки відразу ж після миття. Це запобігає появі плям через жорстку воду. Якщо плями все ж таки з'являються, спробуйте фільтрувати воду, якою ви миєте, щоб видалити солі.

  • Використовуйте оцтовий розчин, щоб позбавитися плям, що утворюються через жорсткість води. Жорстка вода може спричинити появу плям на поверхні зі сталі з часом. Для видалення цих плям використовуйте спеціальні миючі засоби або водний розчин оцту (1 частина оцту на 3 частини води).

Чого слід уникати:

  • Мінімізувати або виключити використання губок із сталевого дроту, скребків та інших миючих інструментів, здатних пошкодити поверхню. Це може призвести до розвитку корозії з часом.
  • Не використовувати відбілювачі. Відбілювач має тенденцію знебарвлювати сталь.
  • При зберіганні, якщо це можливо, слід уникати укладання каструль та сковорідок один на одного. Укладання каструлі та сковороди іноді може призвести до виникнення подряпин. Краще підвішувати сковороди та каструлі, хоча у підвішеному вигляді вони займають більше місця.

Алюмінієвий настільний посуд

Алюмінієвий посуд користується популярністю завдяки тому, що має невелику вагу та відмінно проводить тепло. Однак алюміній не такий міцний, як нержавіюча сталь. Як і будь-який посуд, алюмінієвий вимагає догляду. Ви можете продовжити термін служби посуду, очищаючи його належним чином.

Особливу увагу слід приділяти посуду з антипригарним покриттям. Антипригарне покриття не настільки міцне, як метал під ним, і потребує особливої ​​уваги. Якщо ви вирішили використати посуд з антипригарним покриттям, чистці треба приділяти особливу увагу.

Очищення посуду з алюмінію

  • Алюмінієвий посуд повинен охолонути перед миттям. Гарячі каструлі та сковороди можуть деформуватися, якщо їх мити поки що вони ще гарячі.
  • Використовуйте теплу мильну воду. У більшості випадків щоб очистити каструлі та сковорідки достатньо протерти їх тканиною та теплою водою з милом.
  • Уникайте готувати кислі продукти в алюмінієвому посуді. Для цього в запасі має бути достатньо посуду з нержавіючої сталі. Такі кислі продукти, як помідори, можуть забруднити алюмінієві каструлі. Це може також призвести до потемніння з часом.
  • Для того щоб надати алюмінію блиск, слід використовувати оцет або спеціальні засоби.

Чого слід уникати:

  • Ніколи не використовуйте металевий інвентар. Лише інвентар із дерева чи пластмаси. Металевий інвентар може подряпати покриття та зменшити його антипригарні властивості.
  • Не слід замочувати посуд з антипригарним покриттям у мильній воді. Антипригарне покриття може абсорбувати мило та згодом надати їжі, приготовленій у каструлі, мильного смаку.
  • Ніколи не використовуйте абразивні щітки для посуду з антипригарним покриттям. Абразивною щіткою можна пошкодити антипригарне покриття, так само як і будь-яким металевим предметом. Якщо вам не вдається забрати плями, використовуйте трохи соди.

Чавунний посуд

Чавунні каструлі та сковороди коштують недорого, дуже міцні та ідеально підходять для використання на кухні. Чавун є чудовим провідником тепла, тому каструлі та сковороди рівномірно прогріваються. Їх можна використовувати на плиті, на відкритому вогні та в духовці. Якщо правильно доглядати чавунний посуд, він може служити дуже довго. Догляд за чавуном полягає у покритті його тонкою плівкою олії, краще рослинної. Без такої плівки чавунний посуд іржавітимуть. Для цього слід:

  • Покрити каструлю або робочу поверхню сковороди дуже тонким шаром олії , що висихає (лляної або горіхової).
  • Помістити її в гарячу (розігріту до 300 градусів) духовку на лист фольги (щоб не стікало олію).
  • Прогріти посуд протягом 45 хвилин.

Часто чавунний посуд продається вже покритий олійною плівкою. Слід враховувати, що у вас немає жодних гарантій якості цього покриття – це може бути не харчова олія, а машинна. Особливо це стосується чавунного посуду українського виробництва. Тому після покупки такий посуд рекомендується очистити від олії, спочатку ретельно промивши губкою під теплою водою, потім прожаривши в сіллю. Після цього посуд знову покрити маслом.

Перед приготуванням чавунний посуд треба прогріти - несильно, не до такого стану, щоб він почав обпалювати їжу при дотику. Температуру поверхні посуду можна проконтролювати, збризнувши її водою – якщо з'являються бульбашки, то температура якраз підходить для готування, якщо вода випаровується – вона надто висока.

При правильному приготуванні в чавунній каструлі можна значно скоротити кількість миючих засобів при її миття. Ми рекомендуємо взагалі обходитися без миючих засобів – грамотно оброблена олією чавунна поверхня добре очищається однією теплою водою, а миючі засоби можуть зашкодити їй, зруйнувавши захисну плівку. Після миття чавунний посуд рекомендується прогріти з невеликою кількістю води (вода має кипіти). Злив воду із залишками їжі посуд треба протерти промасленою серветкою.

Якщо чавунний посуд зберігався довгий час без використання, він може почати іржавіти. Для позбавлення від іржі її можна витримати деякий час (півгодини-годину) в оцті (оцет забере кисень іржі), прожарити і знову протерти олією.