пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Вибір одноразового переносного контейнера для їжі

Більшість ресторанів, магазинів та інших закладів громадського харчування, в яких відвідувачам надається можливість винесення страв, використовують для цього одноразові переносні контейнери. Якщо ви хочете купити одноразові контейнери для страв на винос, то необхідно враховувати такі характеристики як склад матеріалу, розмір і конструкція.

Форма одноразового контейнера

Існує дуже багато варіантів конструкції одноразових контейнерів для різних страв і їх компоновок. Форма та конструкція одноразового контейнера повинна відповідати меню. Якщо відвідувачам пропонуються продукти або страви, які можуть бути поміщені в один контейнер, контейнер з одним відсіком оптимально підійде для цієї мети. Якщо відвідувач купує одночасно, наприклад, м'ясо та овочі, то ці страви потрібно накладати у різні контейнери. Супи та тушковані страви зазвичай поміщаються в глибоких круглих або циліндричних контейнерах, що нагадують чашки – з них легше їсти такі страви.

Кришка для переносного контейнера для їжі

У ряді випадків контейнер закривається сам, для чого він забезпечений відкидною або кришкою, що зсувається, яка прикріплена безпосередньо до контейнера з шарніром на одній стороні. Для багатьох контейнерів, наприклад, алюмінію, потрібна окрема кришка. Пластикові контейнери в парі з пластиковими кришками, що щільно прилягають, досить надійні, вони здатні вберегти відвідувача від випадкового проливання або розсипання їжі.

Зберігання одноразового посуду та контейнерів

Зазвичай витрата одноразового посуду та контейнерів при виносному обслуговуванні досить велика, тому при інтенсивній роботі доводиться закуповувати велику кількість цих витратних матеріалів. При організації робочого місця персоналу на лінії роздачі необхідно одразу визначити, як зберігатимуться переносні контейнери для їжі та одноразовий посуд. Як правило, контейнери можуть вкладатися один в інший і зберігатися в стопках. Тонкі контейнери зазвичай краще вкладаються, ніж ті, у яких товщі стінки. Тому контейнери для їжі із пластику та алюмінію займають менше місця, ніж пінополістирольні контейнери. Проте пінополістирол набагато легше, ніж ці матеріали та контейнери з нього можуть безпечно зберігатися на високих полицях. Що стосується кришок, то плоскі кришки фольги для алюмінієвих контейнерів займають менше місця, ніж пластикові кришки. У будь-якому випадку, які б харчові контейнери ви не вирішили купити ретельне планування місця для їхнього зберігання, абсолютно необхідно.

Вибір відповідного розміру

Розмір переносного контейнера залежить від об'єму страв, які передбачається накладати. Правильний підбір обсягу важливий задля економії грошей. Наприклад, якщо ви - власник фастфуду або точки швидкого харчування, де продаються хотдоги, то замовивши занадто великі контейнери, вам доведеться переплачувати за зайвий матеріал.

Матеріали одноразових контейнерів

Склад одноразового контейнера дуже важливий при його виборі. Найбільш поширеними типами матеріалів, що використовуються для переносних контейнерів, є алюміній, полістирол та пластмаса. Кожен з цих матеріалів має свої плюси та мінуси в плані ізоляційних властивостей, довговічності та вартості.

Алюмінієві контейнери для їжі

Алюміній є популярним матеріалом для одноразових переносних контейнерів завдяки своїй міцності та універсальності. Алюмінієві контейнери легко утримують важкі продукти, такі як буріто або пасти. Круглі, довгасті та прямокутні контейнери є найпоширенішими. Алюмінієві контейнери зазвичай закриваються пластиковими кришками або кришками з фольги, що ламінує.

Плюси

• Міцні, багатоцільові та здебільшого легко використовуються повторно; можуть бути легко перероблені

• Ідеально підходять для приготування їжі, транспортування, заморозки, підігріву та подачі

• Покращені ізолюючі здібності

• Не викликають міграції шкідливих хімічних речовин у їжу

• Легко зберігати та складати в стопку

Мінуси

• Не підходять для використання в мікрохвильовій печі

• Як правило, дорожчі, ніж контейнери з пінополістиролу або пластикові контейнери

• Більшість контейнерів потребують покупки кришок окремо

Пінополістирол як матеріал для одноразових контейнерів

Пінопласт або, вірніше, полістирол вже давно застосовується для пакування в галузі громадського харчування завдяки легкій вазі, низькій вартості та добрим властивостям теплоізоляції та захисту від вологи. Недоліком пінополістиролу є нездатність розкладатися, що призводить до забруднення навколишнього середовища.

Поверхня пінополістирольних контейнерів може бути ламінованою. Ламінування підвищує міцність, довговічність та порізостійкість пінополістиролу, тому ламіновані пінополістирольні контейнери добре підходять для більш важких страв на виніс, таких як гамбургери, пасти та супи. Пінополістирол без ламінування використовується для легких продуктів, наприклад морозива.

Плюси

• Досить висока міцність

• Мала вага, що зменшує витрати на транспортування

• Можна ставити в мікрохвильову піч

• Як правило, дешевше, ніж інші матеріали – алюміній, пластик чи біопластик

• Кришки часто є частиною самого контейнера

Мінуси

• Не призначені для тривалого застосування

• Менш ефективні для зберігання свіжих продуктів, ніж пластикові

• Не піддаються вторинній переробці, не розкладаються, забруднюючи довкілля

Одноразові контейнери із пластику

Пластикові контейнери найчастіше використовуються в гастрономах та точках швидкого живлення. Ці контейнери та кришки із пластмаси забезпечують хорошу герметичність, зберігаючи продукти свіжими довше та захисту від забруднень. Тонкі, легкі пластикові контейнери ідеально підходять для салату або шматка пирога, контейнери з щільнішого пластику підходять для важких продуктів, таких як картопляні салати, пасти та готові до вживання фрукти.

Плюси

• Універсальні – підходять для будь-яких страв

• Стійкі до вологи та порізів

• Більшість пластмас можуть повторно використовуватись і піддаватися вторинній переробці

• Можна ставити в мікрохвильову піч і мити в посудомийній машині

• Зберігають продукти свіжішими довше, ніж контейнери їхнього алюмінію або пінополістиролу.

Мінуси

• Кришки правило, продаються окремо

• Деякі пластмаси не придатні для повторної переробки