пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Вибір столових приладів

Сервірування столу не обійдеться без необхідних столових приладів. Що б ви не готували для відвідувачів вашого ресторану - романтична вечеря, легкий сніданок, обід, бізнес-ланч або офіційний банкет - у будь-якому випадку той чи інший комплект столових приладів необхідний.

Нижче наведено список найбільш поширених столових приладів, представлених на ринку сьогодні, а також короткі описи кожного з них. Сподіваємося, що цей матеріал допоможе вам вибрати та купити столові прилади для ресторану, кафе чи іншого закладу громадського харчування.

Столовий ніж Столовий ніж

Цей ніж є частиною традиційного набору із п'яти столових приладів. Він в основному використовується для розрізання їжі, але також може бути використаний для намазування олії чи варення на хліб. Найбільш потужний варіант - європейський столовий ніж. Він призначений для офіційних заходів та у більшості висококласних ресторанів.

Ніж для олії

Цей стіл має ніж тупий край і округлий кінчик, тому він ідеально підходять намазування масла або варення на хліб, а також на м'яку випічку, наприклад, кекси або тост.

Ніж для риби

Цей маленький ніж стіл із лезом у вигляді лопатки призначений для використання при вживанні риби.

Столовая вилка Столова вилка

Ця універсальна вилка, як і столовий ніж, входить у традиційний обідній набір із п'яти столових приладів. Вона використовується під час прийому основної страви. Як і столовий ніж, столова вилка має масивніший «європейський» варіант. Такі виделки зазвичай використовуються під час офіційних заходів.

Вилка для салата Салатна вилка

Вилка для салату менша, ніж звичайна столова вилка і використовується для прийому салатів та дрібних продуктів, таких як нарізані фрукти.

Виделка для риби Виделка для риби

Як і салатна вилка, вилка для риби має невеликі розміри. Її конструкція дозволяє легко відокремити м'ясо риби від кісток.

Вилка десертная Виделка десертна

Вона нагадує вилку для салатів, але трохи менше і з «легшими» формами. Вилка для десерту, як можна зрозуміти з її назви, зазвичай використовується для прийому десертів, таких як торт або пиріг.

Коктейльная вилка Коктейльна вилка

Ця невелика тризуба вилка традиційно використовується на додаток до п'яти столових приборів звичайного набору. Він може бути використаний для закусок, які подаються невеликими шматками, таких як кубики сиру або оливки.

Чайная ложка Чайна ложка

Класична чайна ложка відмінно підходить для таких напоїв як кава та чай, а також для таких страв як десерти, каші та супи. Як і столові ніж та вилка, чайна ложка є частиною стандартного набору п'яти приладів для сервірування.

Супная ложка

Ложка для супу

Ця ложка використовується прийому супів. Оскільки вона призначена для більш рідкої їжі, вона ширша і глибша за інші ложки і має овальну форму, аналогічну формі чайної ложки.

Десертная ложка Десертна ложка

Десертна ложка не така широка та глибока і, як і столова ложка, має овальну форму.

Бульонная ложка

Бульйонна ложка

Це ще один тип ложки супу. Бульйонна ложка менша за їдальню, не така глибока і має круглу форму.

Кофейная ложка Кавова ложка

Ложка для кави схожа на чайну ложку, але її ручка довша. Він призначений для перемішування кавових напоїв, які подаються в невеликих кількостях, таких як еспресо.

Вибір столових приладів

Купівля столових приладів може здатися складним процесом, але її можна звести до кількох нескладних кроків:

1. Стиль столових приладів

Стиль, ймовірно, є головним фактором, який варто враховувати при покупці столових приладів для того чи іншого ресторану та його клієнтів. Стиль столових приладів повинен відповідати загальному стилю ресторану, насамперед посуду та сервірування.

Найчастіше виділяють традиційний чи сучасний стиль. Іноді вибір визначається типом ручок – круглі або плоскі – а також характером поверхні – матової або полірованої.

Столові прилади різних стилів

2. Якість виконання

Найкращими в плані поєднання ціни та довговічності є столові прилади з нержавіючої сталі. Тому вони користуються найбільшою популярністю.

При правильному догляді, столові прилади та приладдя для сервірування з нержавіючої можуть використовуватися протягом багатьох років, не виявляючи ознак зносу.

Відмінність столових приладів з нержавіючої сталі 18/10 та 18/0

Більшість столових приладів, що використовуються в комерційних підприємствах харчування та представлені в асортименті компанії «Система 4», виготовлені з нержавіючої сталі типу 18/10 та 18/0. Якщо ви збираєтеся купити столові прилади зі сталі, ви повинні розуміти відмінності між цими марками сталі і, відповідно, особливості приладів сервіровок зі сталі 18/10 і 18/0.

Цифри 18/10 та 18/0 позначають відсоток вмісту хрому та нікелю в нержавіючій сталі. Хром служить для збільшення твердості сплаву, а нікель покращує стійкість корозії.

Сталь 18/10

Сталь 18/0

• Яскравий блиск

• стійкість до корозії

• Міцність

• Простота в обслуговуванні

• М'який блиск

• Не містить нікелю

• Відносно низька вартість

• Може покриватися плямами

Столові прилади зі сталі 18/10 та 18/0

3. Вага та збалансованість столових пірборів

Поводження зі столовими приладами не повинно бути важким, вони повинні легко та зручно лежати в руці, створюючи приємне почуття у відвідувача вашого ресторану. Масивність приладів залежить від стилю. Як правило, масивніші прилади коштують дорожче.

4. Відповідність столовому посуду та сервіруванню

Перш ніж прийняти рішення купити столові прилади, переконайтеся, що ви підійдуть до вашого посуду. Подумайте про те, чи буде певний набір столових приладів використовуватися щодня або тільки для конкретних випадків (банкети, урочисті заходи). Сучасні виделки, ножі та ложки погано виглядають з традиційним настільним посудом, і навпаки – посуд оригінальних дизайнерських форм погано виглядає з традиційними столовими приладами.