пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Столові прилади для ресторану

Столові прилади необхідні для більшості ресторанів та інших підприємств громадського харчування і є безальтернативними елементами сервірування.

Призначення

Столові прилади служать для поводження зі стравами (їжею) за столом. Часто звичайний столовий прилад – ложку, вилку та ніж (малюнок зліва) використовують для перших і других страв а також для розкладки страв якщо немає приладів для сервіровки.

Крім того, є спеціалізовані столові прилади для різних страв - закусок, риби, десетра, фруктів та ін.

Закусочний прилад має менший розмір у порівнянні зі звичайним столовим і включається в сервірування до гарячих закусок як млинці, м'ясні закуски та ін.

Закусочний прилад складається з виделки та ножа (малюнок праворуч).

Рибний прилад пристосований для обробки рибних страв. вилка для риби має чотири короткі зубці та поглиблення для відділення рибних кісток, а ніж для риби – коротке широке лезо. Для рибних страв часто використовуються звичайні столові виделки (малюнок зліва).

Десертний прилад включає ложку, вилку та ніж невеликих розмірів. Часто десертні прилади мають оригінальний дизайн, що підкреслює їхню витонченість. Десертна вилка потрібна для солодких страв, пирогів, шарлоток та ін. Десертною ложкою їдять страви з пухкою консистенцією – муси, пудинги, фрукти в сиропі та ін.

Для свіжих фруктів – ананасів, яблук, груш, кавунів, динь – використовується фруктовий прилад, що включає вилку та ніж. Консервовані фрукти можна їсти однією вилкою.

Для подачі кави та чаю також використовують спеціальні прилади – кавові та чайні ложечки, а для морозива – плоскі лопатки з вигнутими краями.

Столові прилади та інструменти для сервіровки (приладдя)

До столових приладів іноді відносять прилади для сервіровки (приладдя), хоча це не зовсім коректно - якщо столовими приладами користуються відвідувачі, то приладдя для сервірування потрібні, головним чином, для обслуговуючого персоналу - розкладати страви на тарілки, розрізати і розділяти їх на порції і робити інші операції з обслуговування. Столові прилади часто називають індивідуальними, а сервірувальні - допоміжними.

Ложки:

1 - кавова
2 - чайна
3 – десертна
4 - їдальня
6 – ложка для приготування змішаних напоїв

Щипці:
5 – великі кондитерські щипці
7 - щипці для спаржі
8 - щипці для льоду
9 - малі кондитерські щипці
10 - секатор для сигар
11 і 12 - виделка для лимона
13 - виделка кокотна
14 і 15 - лопатоподібний тупий ніж для рибних других страв та рибна вилка з поглибленням для відділення кісток

Прилади (ніж + вилка)
16 та 17 – для десерту
18 та 19 - для десерту
20 та 21 – для закусок
22 та 23 - для закусок
25 та 26 - для других страв (крім рибних)
24 - розливна ложка

Лопатки:
27 - кондитерська
28 - паштетна
29 - рибна
30 - для ікри
31 - для морозива

Порядок сервірування

При сервіруванні посадкового місця прийнято дотримуватися певного порядку. Спершу розставляються предмети столового посуду (порцеляна), потім розкладаються столові прилади і потім розставляється ресторанне скло. Столові прилади також розкладаються у порядку (див. рис.).

Мал. Порядок розкладання столових приладів (зліва направо, зверху донизу)

Мал. Повне сервірування для вечері.

Мал. Розміщення посуду та столових приладів для сніданку

Мал. Варіанти сервірування для різних приводів

Матеріал та якість столових приладів

Столові прилади виготовляються з різних матеріалів - дерева, алюмінію, пластмаси (одноразові прилади), сталі, срібла та ін. У ресторанах зазвичай використовують столові прилади з нержавіючої сталі, часто з вмістом хрому та інших легуючих елементів. Столове срібло та мельхіор використовують у дорогих закладах та для організації урочистих заходів – банкетів, прийомів та ін. Срібні та мельхіорові столові прилади з часом темніють, тому їх необхідно чистити. При цьому мельхіор рано чи пізно втрачає привабливий вигляд назавжди.

Для кейтерингу та підприємств швидкого харчування часто використовують пластмасові столові прилади. У багатьох кафе, їдальнях та ресторанах нижнього цінового сегмента їх також можна взяти замість металевих.

Найкращим матеріалів для столових приладів у більшості підприємств HoReCa вважається хромонікелева сталь. Вона повністю відповідає вимогам санітарії та гігієни, легко миється, не втрачає привабливого вигляду з часом. Сталеві прилади міцні, вони не дряпаються і не гнуться (як алюмінієві). Про якість сталевих столових приладів свідчать такі ознаки, як рівне, глянсове полірування, відсутність подряпин і помутнінь, рівні краї приладів правильної форми (округлі, вигнуті…), гострота пилок ножів. На все це слід звертати увагу, якщо ви бажаєте придбати сталеві столові прилади для ресторану.

Вибір столових приладів

При виборі столових приладів слід орієнтуватися насамперед на те, як вони виглядають і які відчуття викликають при зверненні. Досвідчені кухарі часто люблять взяти той чи інший предмет сервірування в руку і потримати деякий час, приміряючись до нього. Це стосується як столових приладів, так і посуду, а також приладдя для сервірування.

Саме зовнішній вигляд та відчуття від посуду та столових приладів справлять найсильніше враження на відвідувача – адже з ними він стикається безпосередньо. Тому слід прагнути підбирати столові прилади так, щоб вони поєднувалися із загальним стилем ресторану та іншого сервірування.

При цьому основною характеристикою столових приладів є масивність - масивніші прилади асоціюються з дорожнечею і презентабельністю. Слід враховувати, що маса столових приладів не пов'язана безпосередньо з їхньою міцністю та твердістю. Ці властивості залежать передусім матеріалу. Їх теж необхідно враховувати – адже від цього залежить довговічність приладів.

Ми радимо провести кілька нескладних тестів міцності та якості матеріалу перш ніж купити столові прилади:

- Натиснути на черпачок ложки в місці з'єднання з ручкою і подивитися, наскільки легко вона згинається

- покласти вилку на рівну поверхню зубцями догори і спробувати притиснути зубець до поверхні, натиснувши на нього.

Матеріал підготовлений компанією «Система 4»