пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Чим відрізняється кавоварка від кавоварки?

професійна кавоварка Любителів розчинної кави важлива різниця між кавоваркою і кавоваркою хвилює в останню чергу. Навряд вони взагалі такими запитаннями ставляться. Адже все, що потрібно для приготування розчинної кави - це кавовий порошок або гранули, окріп та чашка з ложкою. Але якщо ви віддаєте перевагу справжньому еспресо або капучіно, то будьте готові до більш тривалого та ґрунтовного процесу. Вам не обійтися без спеціального пристрою – кавоварки або кавоварки. Тому варто розібратися в термінології кавової справи, і розмова про техніку для приготування кави допоможе нам прояснити, чим же кавоварки відрізняються від кавоварок.

Найпершим пристосуванням для варіння кави була джезва (вона турка, вона ж ібрик). Зазвичай це товстостінний металевий ківш конічної форми з довгою ручкою, що традиційно виготовляється з міді. У такому посудині люди готують каву багато століть тому, так і в наші дні. Слід зазначити, що цей процес вимагає особливих навичок і займає чимало часу. У шляхетному прагненні полегшити життя собі та своїм ближнім, допитливий розум винахідників створив спеціальні пристрої для автоматизації процесу приготування кави: кавоварки та кавоварки. За час становлення та розвитку кавової культури з'явилися три основні типи пристроїв для приготування кави: кавоварки, кавомашини та кавомолки. З призначенням останніх все ясно – кавомолки служать для перемелювання зерен кави. У класифікації перших двох класів приладів існують певні труднощі - не завжди ясно, який з них можна віднести до кавомашини, а якою є кавоварка.

кофемашина Як вважають провідні виробники кавового обладнання, кавоварка - це пристрій, в якому процес приготування кави максимально автоматизований - від розмелювання кавових зерен до розливу готової кави в чашки. У той час як для приготування кави за допомогою кавоварки потрібна певна участь людини. Така класифікація видається цілком обґрунтованою. Тим не менш, деякі виробники небезпідставно наполягають на тому, що виготовлені ними апарати все ж таки повинні ставитися до класу кофемашин, навіть зважаючи на те, що мелену каву в холдер традиційної ріжкової кавоварки необхідно засипати, утрамбувати, а потім утилізувати вручну. Принципи такої позиції такі: термін «кавоварка» в даному випадку вказує на складність пристрою, що, у свою чергу, служить обґрунтуванням досить високої ціни виробу. Крім того, на думку виробників «кавомашини» звучить не приклад солідніше, ніж «кавоварка», і підкреслює технічні переваги та реалізацію складних інженерних рішень при розробці та виробництві апарату.
Щоб знайти однозначну відповідь на запитання «Чим відрізняється кавоварка від кавоварки?» звернемося до лінгвістики. У сучасній англійській мові є два поняття - «coffee machine» та «coffee maker». Будучи по суті синонімами, їх значення все ж таки істотно відрізняються з точки зору лінгвіста. Перше вираз має на увазі апарат, який готує каву за прямої участі людини, а друге – вказує на повністю автоматичний апарат. Грунтуючись на наведеній вище інформації, можна зробити перший узагальнюючий висновок: принципова відмінність між кавоваркою та кавоваркою укладено в конструктивному пристрої техніки для приготування кави. Тепер розберемося у всьому по порядку.

Кавоварки

До класу кавоварок цілком точно можна віднести технічно нескладні пристрої, яким не потрібна електроенергія (френч-преси та турки), а також недорогу техніку для приготування фільтр-кави – крапельні (фільтраційні) та гейзерні (парові) кавоварки. Вони прості в експлуатації, доступні за ціною і не вимагатимуть якихось особливих умінь та навичок для приготування напою. Мабуть, тільки для приготування традиційної кави в джезві знадобиться певний досвід, який, як відомо, лише питання часу.
Традиційна ріжкова кавоварка еспресо - ще один апарат, який можна класифікувати як кавоварку. Порівняно з гейзерними або краплинними кавоварками такі пристрої набагато складніші конструктивно. Робочий тиск води нагнітається за допомогою помпи, тобто машинним способом. Для отримання 9 Бар тиску в вузлі заварювання, необхідних для приготування якісного еспресо, помпі необхідно розвинути тиск до 15 Бар (1 Бар приблизно дорівнює тиску в 1 атмосферу).
У процесі приготування від користувача будуть потрібні деякі специфічні вміння та навички: треба буде засипати мелену каву у фільтр ріжка, правильним чином її утрамбувати, сформувавши кавову «таблетку», зрештою - видалити відпрацьовану кавову гущу і вичистити фільтр. Через такі маніпуляції ці пристрої формально відносять до кавоварок. Однак не у багатьох повернеться мова назвати кавоваркою найскладніший професійний апарат вартістю десятки тисяч «зелених». І необхідно зауважити, що більшість першокласних кав'ярень та престижних ресторанів обладнано саме такими, традиційними кавовими машинами. А справжні твори кавового мистецтва бариста виробляють виключно на професійних ріжкових кавомашинах.

Кавомашини

кава

У безпосередній спорідненості з ріжковими еспресо-кавоварками складаються сучасніші їх рішення - капсульні та чалдові кавоварки. Капсульні кавоварки, як випливає з назви, працюють виключно на каву в капсулах, а чалдовою для приготування напоїв необхідна таблетована кава. Зручність та нововведення цих апаратів у тому, що кави ні молоти, ні трамбувати не потрібно – все це зробили за вас виробники. Одна капсула чи чалда – одна порція чудового напою. Швидко, зручно, гігієнічно і дозволяє готувати напої з різних кавових сумішей та сортів із неперевершеною легкістю. Саме тому барні стійки багатьох сучасних кафе обладнуються чалдовими кавоварками, а невибагливі капсульні кавоварки суттєво потіснили позиції автоматичних кавомашин в офісах.
Автоматичні кавомашини еспресо - найпопулярніший тип кавового обладнання для дому та офісу на сьогодні. Усі процеси приготування напою – від помелу до заварювання – повністю автоматизовані. Кава, приготована зі свіжомеленого зерна, має чистий і насичений смак. У таких машинах передбачається можливість регулювання різних параметрів процесу приготування, які вимогливі шанувальники кави зможуть налаштувати відповідно до своїх уподобань. У багатьох моделях сучасних кофемашин можна регулювати якість помелу кавового зерна, запрограмувати кількість меленої кави та об'єм води на порцію напою. Більш дорогі моделі дають можливість встановити температуру нагрівання води і навіть регулювання тиску води при екстракції напою.

І, нарешті, кавові суперавтомати – вінець кавового машинобудування та торжество інженерної думки. Крім класичного еспресо, суперавтоматична кавоварка надає можливість приготування будь-якого кавового напою, який тільки ви побажаєте одним натисканням кнопки. Це і капучіно, і макіатто, і ристретто, і лунго, і латте. Напевно, кожному хоч одного разу доводилося куштувати капучино з вендінгового кавового торгового автомата. Приблизно такий самий функціонал і в побутових суперавтоматів. Принцип приготування напоїв такий самий, як у вуличних автоматах, але при цьому використовується свіже натуральне молоко. Крім того, ви самі контролюєте якість води та самостійно вибираєте сорт кави або кавову суміш. У таких високофункціональних апаратів і відповідна ціна - кавовий суперавтомат для будинку або офісу буде коштувати не менше двох тисяч умовних одиниць.