пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Коно-піца – спосіб збагатитися!

cono pizza

Коно-піца (конусна піца, піца в конусі, cono-pizza, konopizza) з'явилася зовсім недавно, і вже встигла стати однією з наймодніших страв у сегменті фаст-фуду. Її основою є стаканчик з тіста у вигляді конуса, який заповнюють різноманітними солодкими чи солоними начинками та запікають у конвекційній або ротаційній печі.

Історія створення конопиці

Ідея створення нового формату піци виникла в Італії близько десяти років тому. Серед її творців називають архітектора Марка Пива та Россано Босколо, відомого шеф-кухаря. Вважається, що поява конопиці була продиктована вимогами часу – темп сучасного життя постійно прискорюється, тому фаст-фуди та інші заклади швидкого харчування стають дедалі популярнішими. Конопіца стала рішенням, що поєднує в собі смак традиційної італійської піци з перевагами продуктів швидкого приготування.
Конопіце зручно нести в руці, є на ходу, в автомобілі, в офісі, вдома або за столиком у кафе. Вона не кришиться під час їжі, не обпалює руки, не забруднює одяг, а основа піци – конус із тіста – не пропускає рідин. Її начинка залишається гарячою та смачною досить довго.
Асортимент начинок для конопіци не обмежений продуктами, що стосуються традиційної піци. Начинки для конопиці можуть бути гарячими або холодними, солодкими, солоними або гострими.
Піца в конусі може продаватися в ресторанах чи кафе, у піцеріях, а також у місцях масового скупчення людей – на стадіонах, у навчальних закладах, у курортних зонах, у розважальних центрах, кінотеатрах чи торгових залах супермаркетів та гіпермаркетів. Вона може бути як основною, так і додатковою стравою в меню, наприклад, у класичній піцерії. Конічна піца подобається і дорослим, і дітям, тому вона стане добрим доповненням до меню дитячого кафе.

cono pizza

Мал. Конопіцца

Як готувати коно-піцу

Конопиця готується досить просто. Спочатку відповідно до рецептури замішується тісто - вручну або за допомогою тістомісу. Потім тісто ділять на рівні за вагою заготовки і заокруглюють. Тестові заготовки поміщаються у спеціальну прес-піч, де з них формують конуси (основу для майбутніх конопій). Під час процесу формування конуси трохи підпікаються у печі.
Підготовлені конуси заповнюють начинками. Асортимент начинок обмежений лише фантазією кухаря. Серед їх інгредієнтів – оливки, помідори, креветки, червоний перець, яловичина, баранина, печериці, баклажани, сир, часник, шпинат, кукурудза, шинка, ковбаса, варені овочі, сьомга, цибуля, тунець, шоколадний та заварний крем, горіхи.
Наповнені начинками конуси у спеціальних тримачах поміщають у конвекційну або ротаційну піч, де вони запікаються протягом декількох хвилин.
Готові піци в конусі дістають із печі та викладають у теплову вітрину для демонстрації.

Подивитися на приготування конопиці можна тут:

Прес-печі для конопиці

Прес (прес-піч, апарат для випікання стаканчиків, pizza cone machine) використовується для формування та підпікання основи конопиці – тестових конусів. Від звичайного преса він відрізняється тим, що замість верхніх і нижніх круглих пластин у нього є форми пластини (верхні матриці) у вигляді перевернутого конуса. Під ними розміщуються конусоподібні форми для тесту (нижні матриці).
Попередньо поділені та округлені заготовки поміщають у форми (нижні матриці). Потім верхні матриці опускаються у форми, перетворюючи тестові заготовки на тонкі конуси з тіста. Середня тривалість одного циклу формування заготовок – від 30 до 120 секунд. Товщина стінки готового конуса – від 4 до 8 мм, а його висота – від 80 до 160 мм. Діаметр верхнього зрізу конуса – 60-65 мм.
Місткість пресів для конопіци становить від одного до дванадцяти конусів, а їхня продуктивність – від 300 до 3000 і більше конусів за одну робочу зміну.

cono pizza press

Мал. Прес для конопиці

Конвекційна та ротаційна печі

Конвекційна піч

Сформовані конуси заповнюють начинками та поміщають у конвекційну або ротаційну піч. Для приготування конопиці підходить будь-яка конвекційна піч, призначена для запікання кондитерських і хлібопекарських виробів. Час запікання конусних піц у печі становить у середньому 1, 5 – 2 хвилини.

Прочитати про конвекційні печі різних марок можна тут:

Конвекційні печі Unox
Конвекційні печі та пароконвектомати Piron
Конвекційні печі та пароконвектомати Electrolux
Конвекційні печі Angelo Po

convection oven

Мал. Конвекційна піч для випікання конопиці з поворотним столом

Конвекційна VS Мікрохвильова піч

В Інтернеті зустрічаються згадки про те, що замість конвекційної печі можна використовувати мікрохвильову піч. Звичайно, мікрохвильова піч коштує дешевше за конвекційну. У той же час вона не зрівняється з нею за якістю пропікання. Піци, запечені в конвекційній печі, виходять апетитно підрум'яненими та мають специфічний аромат свіжої випічки. Конопіци з мікрохвильової печі виглядають не так апетитно, а їх смак поступається смаку піци, приготованих у конвекційній печі.

Ротаційна піч

Замість конвекційної печі можна використовувати ротаційну. Підставки, що крутяться, з тримачами для піци забезпечують рівномірний прогрів продуктів, що готуються протягом усього процесу приготування.
Ротаційні печі з внутрішнім підсвічуванням можуть встановлюватися прямо в торговому залі ресторану або кафе, дозволяючи покупцям спостерігати за процесом приготування коноплі.
Слід розрізняти невеликі ротаційні печі для конопиці та промислові/напівпромислові ротаційні печі, які використовуються в хлібопекарських цехах та пекарнях для випікання хлібобулочних виробів.

Теплова вітрина

Теплові вітрини використовуються для демонстрації готових конічних піц та підтримки їх у теплому стані. Спеціальні полки, що обертаються, з отворами для вставки конопіц забезпечують відмінний огляд і рівномірний розподіл нагрітих повітряних потоків.
Для зручного розміщення готових страв біля вітрин передбачені великі двері.
Рівень температури автоматично підтримується. Його контролює термостат.
Багато сучасних моделей вітрин для конусної піци обладнані системою пароувлажнения, що захищає страви від пересихання, і вбудованим підсвічуванням.

cono pizza

Мал. Коно-піци у вітрині

Детальніше про теплові вітрини Ви можете прочитати у статті «Теплові вітрини, мости та поверхні»

Піца омбреліну

Різновидом конусної піци можна вважати так звану піцу омбреліну (umbrella pizza, pizza ombrellina, піца у формі сомбреро). Піца омбрелліна або піца-парасолька, як її ще іноді називають, є ємністю з тіста у вигляді парасольки, на поверхню якої викладаються начинки.
Ця піца поєднує в собі переваги традиційної італійської піци та коно-піци. Вона сподобається і поціновувачам італійської кухні, і любителям фаст-фуду.
Процес виготовлення омбреліни схожий з приготуванням конопиці – спочатку з тестових заготовок формують основу для піци, одночасно підпікаючи її, потім зверху викладають начинки та запікають піцу в конвекційній або ротаційній печі. Готові піци викладаються у теплову вітрину для демонстрації покупцям.

umbrella

Мал. Піца омбреліну

Подивитися на приготування піци омбреліну можна тут:

Огляд підготовлений фахівцями компанії "Система 4"