пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Кутери

Куттер подрібнює та перемішує продукти лезами S-подібного ножа, який обертається у нерухомій чаші на штоку, приєднаному до електроприводу. Така досить проста конструкція дозволяє готувати різні продукти. Куттер використовується для подрібнення інгредієнтів фаршів, приготування начинок, соусів, паштетів та ін. Він не тільки значно скорочує час на ці операції, але й дозволяє заздалегідь заготовити запас продуктів на зміну, які зберігаються в холодильній шафі та використовуються у міру отримання замовлень. Крім того, завдяки куттер можна швидко приготувати без втрати якості такі швидкопсувні інгредієнти як часник, який відразу ж змішується з рослинним маслом, що додається, що дозволяє зберігати його довгий час.

Куттер незамінний для оперативного обслуговування виїзних заходів. У кондитерських цехах він використовується для приготування горіхової карамелі (мел горіхів і змішування їх з патокою), протирання яєчних жовтків з цукром, приготування інгредієнтів чиз-кейку та ін.

Слід розрізняти куттери для ресторанів та промислові куттери для м'ясопереробних та інших харчових підприємств, які призначені для отримання фаршу для ковбас та інших м'ясних виробів з риби, птиці та м'яса. Промислові куттери мають набагато більшу потужність та іншу конструкцію, розраховану на переробку великої кількості м'ясної сировини.

У порівнянні з м'ясорубкою куттер дозволяє досягти набагато більшого подрібнення м'яса та риби до консистенції, необхідної для суфле, соусу або паштету. У порівнянні з блендером куттер виконує ці операції набагато ефективніше. На відміну від м'ясорубки, ножі куттера надають на сировину набагато менший тиск і видавлюють з тканини менше соку, зберігаючи поживні речовини. Крім того, у куттері можна подрібнювати заморожені м'ясні та рибні субпродукти, якщо необхідно отримати великі шматочки з чіткими краями (шматки повинні лише трохи відтанути), перемішувати різні види м'яса та інші інгредієнти страв одночасно з подрібненням.

Пристрій та використання куттера

Розглянемо пристрій настільного куттера Robot-Coupe R5 Plus .

куттер Robot-Coupe R5 Plus Продукти, що подрібнюються і перемішуються, додають через завантажувальну воронку (1) в робочу чашу з нержавіючої сталі (3), закриту прозорою пластмасовою кришкою (2). Градуювання на завантажувальній лійці дозволяє відміряти точну кількість продуктів, а її конструкція дозволяє завантажувати їх під час роботи куттера. Ручка (4) служить для зняття та фіксації чаші на штоку. У корпусі (5) із спеціального харчового сплаву знаходяться основні робочі механізми – двигун та плати управління. Управління здійснюється ручкою перемикання швидкості обертання (6), яка має два положення – 750 і 1500 об/хв., кнопкою ввімкнення режиму постійного обертання (7), кнопкою вимикання (8) та пульсаційного обертання (9) для короткочасного включення. Гумові ніжки (10) служать для встановлення на поверхні столу.

Слід зазначити, що молодші моделі куттерів Robot-Coupe мають лише одну швидкість, а у старших перемикання швидкостей реалізовано по-різному.

Настільні куттери

У більшості ресторанів та інших підприємств комунального харчування застосовуються настільні моделі невеликої продуктивності (від 1 до 5,5 кг за завантаження), розраховані на приготування від 10 до 200 порцій на день. Часто на кухнях працюють відразу кілька різних моделей настільних куттерів, встановлених на різних технологічних ділянках та призначених для обробки різних продуктів.

Підлогові куттери

На фабриках-кухнях, де необхідно переробляти велику кількість продуктів, застосовуються продуктивні (від 10 до 25 кг за завантаження) підлогові куттери. Зазвичай вони встановлюються поруч із холодильними шафами, в яких зберігаються підготовлені продукти, та робочими столами, на яких готуються страви та продукти, в яких використовуються оброблені куттером інгредієнти.

З підлогових куттерів наша компанія пропонує моделі R60 , R45 , R23 та R30 компанії Robot Coupe та лінійку Sirman C15 . Слід зауважити, що підлогові куттери Robot Coupe розраховані на трифазне живлення.

Виробники куттерів

Безумовним лідером у виробництві куттерів є французька компанія Robot Сoupe . Основна перевага її куттерів – довговічність. Нам відомі випадки, коли куттери Robot Сoupe працювали (і продовжують працювати) на комерційних кухнях два десятки років і більше. Хоча куттери Robot Сoupe, як і вся продукція цієї фірми, коштують дорого, вони окупають себе за рахунок тривалості терміну використання та високої якості нарізки. Особливо хочеться відзначити гостроту лез куттерів Robot Сoupe.

На багатьох російськомовних сайтах компаній, що продають електромеханічне обладнання Robot Сoupe, зазначено, що «леза різальних дисків виготовляються для Robot Coupe компанією Sabatier, яка виготовляє професійні кухонні ножі з високоякісної нержавіючої сталі». Насправді такої компанії немає. Торгова марка Sabatier не є зареєстрованим брендом і використовується декількома виробниками ножів із округу Тьєр французького регіону Овернь . Колись кухарські ножі під маркою Sabatier випускала і компанія Robot-Coupe (див. рис.).

поварские ножи Sabatier Robot-Coupe

Мал. Колись Robot Сoupe випускала кухарські ножі під брендом Sabatier.

Тепер сталь марки Sabatier використовується для ножів куттерів Robot Сoupe (для дисків як матеріал вказана «якісна нержавіюча сталь»).

Хороші куттери з ціною вище середньої роблять також компанії Sirman та Bartscher . До середньоцінового сегменти можна умовно віднести бренди LaFesinea , Celme , Dito-Electrolux , Fimar , GAM , JEJU , а до низькоцінового - YAZICILAR і Торгмаш .

відео. Використання куттера CL/5 - Fimar

Огляд підготовлений спеціалістами компанії "Система 4".