пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Нержавіюча сталь харчова: AISI 304, 430, 18/8, 18/10...

Нержавіюча сталь У чому різниця між різними сортами нержавіючої сталі (304, 430, 220 тощо)? Що означають різні номери маркування (18/8, 18/10, 18/0 тощо)? Нас часто про це запитують, тому ми вирішили написати невелику статтю, присвячену харчовій нержавіючій сталі.

"Сорт" нержавіючої сталі визначає її якість, довговічність та термостійкість. Маркування 18/8, 18/10 і т.д. позначає склад нержавіючої сталі, а саме – співвідношення в ній хрому та нікелю.

Маркування харчової нержавіючої сталі

18/8 і 18/10 - два найпоширеніші сорти нержавіючої сталі, що використовуються для:

Ці сорти також відомі як 304 ( AISI 304) і входять до серії сортів 300. Перше число, 18, позначає частку хрому, а друге - нікелю. Наприклад, нержавіюча сталь 18/8 містить 18% хрому та 8% нікелю.

У нержавіючій сталі 304 також міститься не більше 0,8% вуглецю і не менше 50% заліза. Хром пов'язує кисень на поверхні продукту, утворюючи плівку, що захищає залізо від окиснення (іржі). Нікель також підвищує корозійну стійкість нержавіючої сталі. Отже, ніж вище вміст нікелю, стійкіша нержавіюча сталь до корозії. Сталь марки AISI 304 - це аустенітна сталь (сталь, легована хромом, нікелем і марганцем, що зберігає при охолодженні до кімнатної та нижче структуру твердого розплавленого розчину - аустеніту) з низьким вмістом вуглецю. Сталь цієї марки є найбільш широко використовуваної з усіх марок сталі, та її характеристики роблять її універсальної у застосуванні. Ця сталь та її аналог - сталь марки 08Х18Н10 використовується для виготовлення обладнання для хімічних та харчових підприємств та підприємств громадського харчування, обладнання для виробництва, зберігання та транспортування молока, пива, вина та інших напоїв, а також хімреактивів, кухонного та столового приладдя.

Сталь 18/0 містить незначну кількість нікелю (0,75%) і, отже, має знижену корозійну стійкість - вона більш схильна до неї в порівнянні з сортами 18/8 або 18/10. Тим не менш, це – сталь високої якості. Харчова сталь 18/0 також відома як сталь 430 і входить до серії нержавіючих сталей 400, яка, на відміну від серії 300, є магнітною.

Харчові нержавіючі сталі серії 200 часто використовуються для виготовлення посуду, кухонного приладдя, столових приладів та контейнерів. Ці сталі, як правило, значно дешевше стали 304 – у серії 200 дорогий нікель частково замінений марганцем. Незважаючи на те, що вироби із сталі 200 так само безпечні, вони не такі стійкі до корозії як сталь марки 304.

У нас можна замовити будь-які нейтральні меблі з нержавіючої сталі.

Меблі з нержавіючої сталі

Використання харчової нержавіючої сталі для столових приладів

Іноді вважають, що сталь 18/10 важча, тому менш підходить для столових приладів . Насправді, немає жодної різниці між вагою столових приладів із сталі 18/8 та 18/10. Нікель у столових приладах із сталі 18/10 забезпечує додаткову міцність – наприклад, вилки з такої сталі погано гнуться. У столових приладів зі сталі 18/10 також більш блискуча поверхня.

Використання харчової нержавіючої сталі для посуду

Нержавіюча сталь є чудовою альтернативою для алюмінієвого посуду з тефлоновим покриттям. Тим не менш, на конфорка плити, жарочна або варильна поверхня з нержавіючої сталі власними силами не забезпечують оптимальну теплопровідність, тому каструлі та інший посуд, як правило, виготовлені з тришарового матеріалу. Наприклад, в нержавіючій сковороді сталі шар алюмінію розташований між двома шарами сталі 18/10, що дозволяє теплу рівномірно розподілятися по всій сковороді. У цих каструлях алюміній не входить у контакт із харчовими продуктами.

Наскільки безпечна нержавіюча сталь?

Нержавіюча сталь є одним із найпоширеніших матеріалів, що використовуються на кухнях сьогодні. Він використовується для столових приладів, посуду, робочих поверхонь різного теплового обладнання. Це міцний, легко піддається санітарній обробці та дезінфекції матеріал, стійкий до корозії та дії агресивних різних кислот, що містяться у м'ясі, молоці, фруктах та овочах. Не менш важливо, що в нержавіючій сталі немає хімічних речовин, які можуть мігрувати в продукти та напої.

Ми вважаємо, що нержавіюча сталь, скло, чавун, дерево, кераміка з емаллю без свинцю є найбезпечнішими матеріалами для використання на кухні. Наша компанія пропонує широкий асортимент виробів із нержавіючої сталі.