пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Професійні тостери

Тостери використовують для приготування та розігріву хлібобулочних виробів (піци, бутербродів, сендвічів, булочок, гамбургерів), а також різноманітних закусок.

Конструкція

Тостер - це апарат для швидкого підсмажування шматків хліба (тостів). Конструкція тостера включає теплоізольований корпус, кварцові або металеві нагрівальні елементи, металеві решітки, приймальний лоток і полотно (для конвеєрних тостерів), таймер, регулятор потужності і висувний лоток для крихт. Залежно від джерела живлення професійні тостери бувають газові та електричні. Газові моделі набули меншого поширення, тому що їм для роботи необхідна вентиляція.

Види та принцип роботи

Усі професійні тостери поділяються на дві великі групи – горизонтальні (періодичної дії) та конвеєрні (постійної дії) або ролер-тостери . У горизонтальних апаратах, до яких належать і звичайні побутові тостери , хліб обсмажується між двома нагрівальними пластинами. Готовий продукт виймається оператором вручну або автоматично виймається. Ручний тостер або тостер з ручним вилученням продуктів менш зручний, оскільки потребує управління оператором. Деякі ручні тостери мають широкий завантажувальний отвір для обсмажування товстих хлібопродуктів, наприклад, рогаликів. Автоматичні тостери зазвичай мають два або чотири завантажувальні отвори. У тостерів для гамбургерів вони довші і ширші, а нагрівальні елементи (ТЕНи) знаходяться лише з одного боку. Продуктивність таких тостерів перевищує 90 булочок на годину.

Найбільш популярними моделями для професійної кухні є тостери із завантажувальною платформою . У таких тостерах хліб викладається на платформу, яку потім засувають в нагрівальну камеру, де обсмажується продукт. Для приготування продуктів вони використовують два види нагріву – контактний та тепловий випромінювання. Тостери з контактним нагріванням за принципом дії нагадують сковороду – хліб викладають на нагріту поверхню і закривають кришкою. Вони добре підходять для обсмажування гамбургерів та булочок для хот-догів. Тостери, що використовують теплове випромінювання, або ростери , як їх ще іноді називають, зовні нагадують апарат для плавлення сиру. Продукт кладеться в лоток тостера, який потім засувають під нагрівальний елемент. Таким чином, обсмажується лише верхня поверхня продукту. Весь процес обсмажування займає трохи більше 5 хвилин. Найчастіше ростери використовують для сендвічів із відкритою поверхнею.

Конвеєрні тостери (ролер-тостери)

Конвеєрний тостер або ролер-тостер має більш високу продуктивність, ніж горизонтальний – понад 150 скибочок підсмаженого хліба на годину. Він призначений для приготування продуктів різної товщини та гарантує мінімальний час їхнього розігріву. Корпус ролер-тостера повністю виготовлений з надійної нержавіючої сталі, а робоча камера має покриття із теплоізолюючого матеріалу, який захищає електричні компоненти від зношування та скорочує втрати тепла. Нагрівальні елементи у вигляді кварцових трубок розташовуються і у верхній, і нижній частинах корпусу. Вони можуть перемикатися незалежно один від одного. Крім того, конвеєрні тостери зазвичай обладнані перемикачем режимів, який дозволяє вимикати нагрівальні елементи однієї зі сторін, щоб обсмажувати продукт лише з одного боку.

Принцип роботи конвеєрного тостера є досить простим. Продукти викладають на приймальний лоток, звідки потрапляють на полотно. Рухаючись по полотну, поряд з яким розташовані нагрівальні елементи, вони нагріваються та підсмажуються. Наприкінці конвеєрної стрічки продукт зісковзує в жолоб, звідки він потрапляє в загальний приймальний лоток. Великі конвеєрні тостери з високою продуктивністю (промислові тостери) мають кілька конвеєрних стрічок, які рухаються паралельно один одному. Кожна з них має окремі нагрівальні елементи та панель управління.

Швидкість підсмажування продуктів, як і продуктивність тостера, можна змінювати, регулюючи температуру конвеєра або швидкість його руху. Багато операторів воліють змінювати лише один параметр, оскільки одночасно працювати з двома дуже складно.

Ролер-тостер може мати наскрізну чи односторонню конструкцію. У тостерів із наскрізною конструкцією готові продукти виходять із протилежного боку на спеціальний приймальний лоток. Це особливо зручно для виготовлення відкритих бутербродів. Тостери з односторонньою конструкцією мають нижній лоток, куди і потрапляє готова випічка. Іноді задню панель такого тостера демонтують. Це дозволяє переорієнтувати вихід готового продукту на тильний бік, як у моделей з наскрізною конструкцією. Для готових продуктів використовують приймальні грати.

Конвеєр – горизонтальний чи вертикальний?

Ролер-тостери мають горизонтальний чи вертикальний конвеєр. Для великих обсягів виробництва (понад 500 скибочок хліба на годину) підійде тостер із горизонтальним конвеєром . Такі апарати займає досить багато місця, тому часто ставлять один на одного в кілька рядів.

У тостерів з вертикальним конвеєром більш складна конструкція. Хліб завантажують у кошик, розташований у верхній частині тостера, після чого конвеєр піднімається, переходить через верхню точку конструкції та потім опускається вздовж задньої сторони пристрою. Готові тости потрапляють у спеціальний приймальний лоток.

Як вибрати професійний тостер

Перед тим, як купити професійний тостер, потрібно визначитись із його продуктивністю. Продуктивність тостера залежить від кількох факторів, зокрема, щільності та вологості вихідного продукту, швидкості та своєчасності його завантаження, а також досвіду та професійних навичок оператора. Так, тостер із чотирма завантажувальними отворами, як правило, здатний виготовити до 180 підсмажених скибочок хліба на годину, хоча виробник вказує у супровідній документації інші цифри – від 200 до 360 скибочок хліба на годину. Конвеєрний тостер має більш високу продуктивність - до 1200 скибочок хліба на годину, як заявлено виробником. Реальна продуктивність зазвичай на 30-40% менше.

Для обсмажування булочок і рогаликів створені спеціальні моделі тостерів із ширшим, ніж у звичайних моделей, отвором для завантаження. Нагрівальні елементи у них також розташовані інакше. Так, у контактному тостері для булочок обсмажування відбувається за допомогою двох нагрівальних поверхонь, які забезпечують рівномірне підсушування хліба з обох боків. Різновидом спеціалізованого тостеру є контактний гриль «паніні» для виготовлення класичних італійських сендвічів.

Корисною опцією є монітор внутрішньої температури. Після завантаження кількох порцій хліба тостер прогрівається, тому температура в ньому стає вищою, ніж перед початком роботи. Якщо зміна температури не буде зафіксована, хліб може спалити. Монітор внутрішньої температури є актуальним і для автоматичних тостерів, які можуть «видати» недостатньо добре просмажений хліб.

На вибір професійного тостера впливає і вид нагрівального елемента – кварцовий чи металевий. Кварцові елементи здатні випромінювати більше тепла, тостери з такими елементами досягають робочого теплового режиму дуже швидко - протягом 30 секунд. З іншого боку, кварц – досить крихкий матеріал, тому з ним потрібно поводитися дбайливо. Він може розбитися навіть під час не дуже акуратного чищення. Метал є міцнішим матеріалом. Металеві нагрівальні елементи видаляють зайву вологу з хліба під час його підсмажування. Крім того, вони довше зберігають тепло, хоча нагріваються до робочого стану набагато довше за кварцові – протягом 15 хвилин.

Виробники та бренди

Серед представлених в Україні професійних тостерів більшість імпортного виробництва. Свою продукцію представляють відомі європейські виробники теплового обладнання Bartscher (Барчер, Німеччина), Beckers (Бекерс, Італія), Fimar (Фімар, Італія), Sirman (Сірман, Італія), Roller Grill (Роллер гриль, Франція). За кількістю представлених моделей їм трохи поступаються компанії з інших країн – Inoksan (Іноксан, Туреччина), Sybo (Сібо, Китай) та Fiamma (Фьямма, Португалія).

Табл. Найбільш популярні моделі тостерів

Модель

Виробник

Країна
виробника

Кількість рівнів

Потужність,
кВт

вага, кг

Тостер Bartscher 100.211

Bartscher

Німеччина

конвеєр

1, 34

14, 5

Тостер Bartscher А100.205

конвеєр

2, 24

20

Тостер Bartscher Silverline 100.202

2

1, 4

2, 8

Тостер Bartscher Silverline 100.201

1

0, 85

1, 85

Тостер Bartscher A151.600

2

3

9, 7

Тостер Bartscher A151.300

1

1, 7

8, 2

Тостер конвеєрний Beckers CV3

Beckers

Італія

конвеєр

2, 6

21

Тостер конвеєрний Beckers CV2

конвеєр

1, 9

17

Тостер конвеєрний Beckers CV1

конвеєр

1, 3

17

Тостер Beckers A6

2

3, 4

н/д

Тостер Beckers V4

1

2, 3

2, 2

Тостер Fiamma TOSTI D3

Fiamma

Португалія

2

2, 75

10

Тостер Fiamma TOSTI S3

1

1, 8

8

Тостер Fiamma TRD 30.2

2

2, 75

10

Тостер Fiamma TRS 20.2

1

2

8

Тостер Fimar TOCS

Fimar

Італія

конвеєр

2, 66

16

Тостер Fimar TOP/6

2

3

10, 9

Тостер Fimar TOP/3

1

2

7, 8

Тостер Inoksan PEK 101

Inoksan

Туреччина

конвеєр

2, 4

20

Тостер Inoksan PEK 100

конвеєр

3,5

20

Тостер Roller Grill BAR 2000

Roller Grill

Франція

2

3

12

Тостер Roller Grill RST 2270

2

4, 8

17

Тостер Roller Grill RST 1270

1

3, 2

15

Тостер Roller Grill CT 540

конвеєр

2, 3

21

Тостер Roller Grill BAR 1000

1

1, 7

10

Тостер Sirman ROLLER BREAKFAST VV

Sirman

Італія

конвеєр

2,66

15, 5

Тостер Sirman TOSTONE

2

3,6

12

Тостер Sirman 12Q 3,6

2

3,6

9

Тостер Sirman 12Q

2

3

9

Тостер Sirman 12C

2

4, 35

9

Тостер Sirman 6C/D

1

2,9

7, 5

Тостер Sirman 6C

1

2, 9

7, 5

Тостер Sirman 6Q 2,8

1

2, 8

7, 5

Тостер Sirman 6Q/D

1

2, 4

7, 5

Тостер Sirman 6Q

1

2, 4

7, 5

Тостер Sirman 4Q/D

1

1, 6

6

Тостер Sirman 4Q

1

1, 6

6

Тостер Sirman Roller Tosti 18 VV

конвеєр

1, 3

12

Тостер Sirman ROLLER BRUSCHETTE VV

конвеєр

3

27

Тостер Sirman ROLLER TOAST LONG

конвеєр

3

25

Тостер Sirman ROLLER TOAST LONG VV

конвеєр

3

25, 5

Тостер Sirman ROLLER BREAKFAST

конвеєр

2, 66

15

Тостер SYBO NTT-150

Sybo

Китай

конвеєр

1, 34

14

Огляд підготовлений компанією "Система 4"