пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Режими холодного зберігання продуктів

Здатність холоду тривалий час зберігати їжу відома людині вже давно. Протягом багатьох століть лід використовувався для продовження термінів придатності харчових продуктів, охолодження вина, приготування заморожених десертів та прохолодних напоїв. Перші промислові агрегати, що створюють штучне охолодження, з'явилися наприкінці 19 століття, а вже через сорок років використання холодильних установок для заморожування риби, м'яса, овочів та фруктів набуло промислового поширення.

Для створення низьких температур у місцях зберігання харчових продуктів використовується два типи процесів - охолодження та заморожування. Продукт вважається охолодженим, коли в його центрі температура становить від 0 до +4 0 С, і замороженим – якщо нижче – 8 0 С. Залежно від типу охолоджені продукти можуть зберігатися від кількох діб до восьми місяців, а заморожені мають більший термін зберігання. , що досягає кількох років.

Охолодження

Охолодження продуктів Процес охолодження харчових продуктів передбачає штучне зниження їхньої температури без перетворення води на лід. Як правило, його застосовують для тих продуктів, в яких продовжуються фізіологічні процеси, наприклад, дихання – у овочів та фруктів. При охолодженні їх температуру доводять до рівня, коли активність мікроорганізмів і ферментів мінімальна, а вода в тканинах не замерзає і кристалізується. Для більшості овочів та фруктів така температура лежить у межах +1 0 С - +1,2 0 С, хоча деякі фрукти, зокрема апельсини, через свої фізіологічні особливості вимагають вищої температури – не нижче + 4 -5 0 С. Картопля вимагає температур не нижче + 4 0 С – при нижчих температурах у неї з'являється солодкуватий присмак, спричинений реакцією утворення цукрів із крохмалю.

Охолоджені продукти тваринного походження зберігаються при температурах, близьких до точки замерзання. Так, м'ясо зберігається при температурі від -1 - 0 0 С, а риба - від 2 до -2 про С. Ковбаси та копченості рекомендується зберігати при температурі від +2 до +6 0 С. сторонні запахи, тому їх зберігають окремо, при температурі від 0 до + 40С . Кондитерські вироби потребують температурного режиму від +3 до + 60С . Однак вони швидко втрачають свої смакові якості, тому їх не рекомендується зберігати більше доби.

Для охолодження та подальшого зберігання продукти поміщаються у спеціальні камери або установки, де підтримується необхідний рівень температури та вологості. Існують камери інтенсивного охолодження, де за рахунок зниження температури та активної циркуляції повітря цей процес проходить швидше, і камери для зберігання охолоджених продуктів, що швидко псуються, з високою вологістю повітря – в межах 80-85%.

Тривалість охолодження різних харчових продуктів визначається цілою низкою факторів, насамперед їх теплопровідністю. Як правило, у більшості продуктів вона невисока, тому охолодження відбувається довго – від кількох годин до кількох діб. Жири, що містяться в них, уповільнюють охолодження, оскільки теплопровідність жиру втричі менша, ніж у м'язової тканини. Важлива й товщина продукту – чим вона більша, тим повільніше станеться охолодження.

Циркуляція повітря, що примусово створюється вентиляторами в холодильних установках, не тільки прискорює цей процес, але й видаляє сторонні запахи та випаровування. Звичайно, при розміщенні різних харчових продуктів в одній холодильній камері слід дотримуватись правил товарного сусідства. Наприклад, не варто розміщувати в одному відділенні холодильної камери м'ясо та рибу, оскільки це негативно позначиться на їх смакових якостях. Кожна категорія продуктів потребує особливих умов зберігання, які дозволять зберегти її якість. Якісно охолоджений продукт легко можна визначити на вигляд – м'ясо повинно мати скоринку підсихання і пружну консистенцію. Правильно охолоджена яловичина та баранина мають специфічний запах та колір – яскраво- та темно-червоний. Свинина має блідо-рожевий колір.

Охолодження після первинної обробки

Після забою м'ясо дозріває за низької температури

Охолодження – це не лише необхідна умова зберігання м'яса, а й важливий етап виробництва.

Після забою худоби м'ясо штучно охолоджується і проходить процес дозрівання – у тканинах відбуваються ферментативні біохімічні реакції, в результаті яких м'язова тканина розм'якшується, а її смак та аромат стають кращими. Тривалість процесу дозрівання м'яса залежить від температури зберігання. Якщо при 0 0 С яловичина дозріває за 8-10 діб, то за більш високих температур термін дозрівання скорочується до трьох-п'яти діб.

Після первинної обробки м'ясні туші поміщається в холодильні камери, де їх підвішують на гаках або, попередньо розділивши на частини, укладають на полиці. Процес охолодження м'яса триває близько 30 годин – поки температура в товщі м'яса не досягне + 4 0 С. М'ясо птиці охолоджується трохи менше – протягом доби при температурі в холодильній камері від 0 до +1 0 С та природній циркуляції холодного повітря. Для охолодження та зберігання риби часто застосовується лід. Свіжа риба на підстилці з лускатого льоду на прилавках, що не мають системи охолодження, найкраще зберігається при температурі від -1 до + 20С .

Заморожування

Для тривалого холодного зберігання харчових продуктів застосовується заморожування. Зараз у замороженому вигляді реалізуються не тільки такі продукти, як морозиво, м'ясо, риба, морепродукти, овочеві асорті, а й досить велика кількість кулінарних продуктів, починаючи від кондитерських виробів, зокрема тортів, тістечок та бісквітів, та закінчуючи піцою. Споживання заморожених продуктів постійно зростає у всьому світі. У розвинених країнах, наприклад, у Франції, за останні 10-15 років воно збільшилося в 10-15 разів, досягнувши рівня 35-40 кг на душу населення на рік.

Заморожування передбачає зниження температури нижче точки замерзання соків харчових продуктів, так званої кріоскопічної точки. Майже вся рідина, що знаходиться в продукті, замерзає, тому припиняється діяльність мікрофлори та ферментів, і заморожені продукти можуть зберігатися тривалий час за умови підтримки стабільно низької температури. Кріоскопічна точка визначається кількістю розчинних у клітинному соку речовин. Для м'яса вона лежить у межах від +0,6 до +1,2 ° С, для молока становить +0,55 ° С, у яєць - 0,5 ° С, риби - від - 0,6 ° до -2 ° З.

Продукти заморожуються у морозильних камерах, де температура становить від -30 до -40°С. Для продуктів, які планується зберігати протягом нетривалого часу температура може бути на рівні -8 до -12°С. Тривале зберігання заморожених продуктів потребує температури не вище -18°С.

У холодильних установках не повинні виникати перепади температур – це може спричинити руйнування клітин заморожених харчових продуктів і, отже, знизити їхню якість.

Заморожування м'яса

Спеціального режиму заморозки потребує м'ясо. Оскільки до його складу входить волога, при тривалому заморожуванні у тканинах з'являються великі кристали води. При прискореному розморожуванні або дефростації тканина зневоднюється і м'ясо втрачає свої корисні якості. Щоб уникнути цього, необхідно послідовно піддавати м'ясо дії низьких температур протягом максимально короткого проміжку часу. Крижані кристали, що містяться в тканинах м'ясних продуктів, поступово переходять у рідкий стан. Не слід допускати повторне заморожування вже розморожених продуктів тваринного походження – при цьому губляться їх корисні властивості, і знижується якість.

Заморожене м'ясо може зберігатися до 1 року за температури -18°С і нижче. При короткостроковому зберіганні – до 8 місяців температура в холодильній камері повинна становити не вище від -12°С.

Шокова заморозка

Для того, щоб прискорити процес заморожування, використовують так звані камери «шокової» заморозки, де температура всередині продукту за короткий час – лише за кілька годин – може знизитися з +70 до -18°С. Як правило, найчастіше камери «шокової» заморозки застосовують для напівфабрикатів високого ступеня готовності та страв, що пройшли попередню термічну обробку. Це дає можливість розширити асортимент товарів, представлених у торговому залі, та підвищити загальний дохід.

Позитивний вплив заморожування на продукти

Продукти глибокого заморожування гарантують споживачеві харчову безпеку, оскільки вони, як правило, не мають у своєму складі консервантів та харчових добавок. Під впливом низьких температур знижуються втрати летких та екстрагованих речовин, тому продукти зберігають аромат та свіжість. У заморожених бланшованих овочах і фруктів зупиняється дія ферментів, що викликають знебарвлення і втрату запахів, тому зберігають основні поживні речовини, а термін їх зберігання збільшується. При температурі 0 0 С пригнічується зростання більшості мікроорганізмів, при нижчій від -5 0 С до -10 0 С - бактерій, а при 10 0 С ... -15 0 С - пліснявих грибків.

Заморожування покращує деякі властивості ряду харчових продуктів. Дослідження, проведеними американськими вченими, показали, що глибоке охолодження продуктів та їхнє подальше відтавання скорочує в них вміст холестерину та зменшує кількість калорій. Тому такі продукти особливо рекомендуються людям похилого віку, а також людям, які мають зайву вагу або страждають на серцево-судинні захворювання.

І, нарешті, у замороженому вигляді готується та споживається всіма улюблене морозиво та інші кондитерські вироби, зокрема різні десерти.

Несприятливі фактори при зберіганні охолоджених та заморожених продуктів

Свіжим овочам і фруктам необхідна високо-
яка вологість

На якість продуктів та їх збереження може впливати цілий ряд несприятливих факторів, серед яких - перепади температур, висока або, навпаки, низька вологість. Крім того, невпаковані охолоджені продукти та страви чутливі до циркуляції повітря – вони «завітрюються», їх зовнішній шар висихає швидше, ніж у нерухомому холодному повітрі. Для запобігання завітрюванню охолоджені м'ясо, рибу та готові страви рекомендується зберігати у камерах зі статичним охолодженням, без циркуляції повітря.

Система управління безпекою харчових продуктів НАССР вимагає, щоб температура зберігання продуктів у холодильних установках не перевищувала +4,4 0 С. Якщо вона піднімається вище +5,6 – +7,2 0 С, то такі продукти, як яловичина, свійський птах, баранина та морепродукти псуються протягом 18-24 годин.

Велике значення має і відносна вологість, тобто відношення фактичної кількості вологи в повітрі до максимально можливого її змісту у довільний час, виражений у відсотках. Вона впливає і зовнішній вигляд самих товарів, і ступінь їх безпеки. Низька відносна вологість викликає знебарвлення, розтріскування та підсихання поверхні продуктів, а висока стимулює утворення конденсату, появу плісняви ​​та розвиток бактерій.

Для більшості продуктів підходить вологість 80-85%, і лише свіжі овочі та фрукти є тут винятком – їм необхідна вологість до 95%. У більшості холодильних установок для них є окремі бункери, де циркуляція повітря обмежена, що дозволяє зберегти овочам та фруктам природну вологість та свіжість.

Що стосується морозильних камер, то у них середня величина відносної вологості досягає всього 30-35% - більша вологість неминуче викличе підвищення температури. Тому продукти, які поміщаються в морозильну камеру, повинні бути герметично упаковані – це допоможе уникнути «морозного опіку», що виникає при накопиченні на поверхні конденсованої вологи.

Таблиця. Режими холодного зберігання різних продуктів.

Вид продуктів

Необхідні умови зберігання

Максимально допустимий термін зберігання

Відносна вологість, %

Температура, °С  

Мясні продукти

Бараніна

2 тижні

85...90

0…-1

Яловичина

2 тижні

85...90

0...-1

Ковбаси варено-копчені

до 1 місяця

-

0…+4

до 4 місяців

-7... -9

8 днів.

+5…+8

Ковбаси варено-копчені (цілісні батони, підвішені)

до 15 днів

-

+12…+15

Упаковані під вакуумом скибочки варено-копчених ковбас

6 днів

-

+15…+18

Упаковані під вакуумом варені ковбаси

5-6 днів

0…+8

Варені ковбаси в оболонці

до 5 днів

-

0…+8

Варені ковбаси сосиски, сардельки, м'ясні хліби

до 2 днів

-

0…+8

Напівкопчені ковбаси (цілісні батони, підвішені)

до 10 днів

-

не вище 12°C

Упаковані під вакуумом скибочки напівкопчених ковбас

до 12 днів

-

+5…+8

до 8 днів

-

+12…+15

Упаковані під вакуумом напівкопчені ковбаси (нарізка сервіровки)

до 10 днів

+5…+8

до 6 днів

+12…+15

Упаковані в ящики напівкопчені ковбаси

до 15 днів

-

не вище 6°C

до 3 місяців

-7 ... -9

Упаковані під вакуумом скибочки сирокопчених ковбас

8 днів

75-78%

+5…+8

6 днів

-

+15…+18

М'ясні кулінарні вироби

До 1-3 місяців

90…95

-22…-18

М'ясо морозиво

До 10-12 місяців

80…90

-14…-18

М'ясо морозиво фасоване

3 днів

80 ... 85

-12…-8

М'ясо охолоджене

3 днів

80…90

0…+6

М'ясо охолоджене фасоване

36 годин

80 ... 85

+4…+6

Окіст і філей

2 тижні

85

-2

Птах домашній

10-12 місяців

85…90

-15…-18

Птах домашній охолоджений

1-2 днів

80 ... 85

+1…+5

Птах, дичину

10 днів

85..90

-2

Свинина

2 тижні

85...90

-1....-2

Сосиски (упаковані під вакуумом)

до 3 днів

0…+8

Субпродукти морожені

2 доби

80 ... 85

-12…-8

Телятина

12 днів

90

0...-1

Молочні продукти

Майонез

не більше 75%

Маргарін

60-90 днів

-

0…+18

-20…-10

75-45 днів

-9…0

60-35 днів

0…+4

45-20 днів

+5…+10

30-15 днів

+11…+15

Вершкове масло (коров'яче)

10 днів (у моноліті)

15 днів (у транспортній тарі)

трохи більше 80%

-10…-12

5-10 місяців

6°C і нижче

Топлена олія (коров'яче)

10-15 місяців

-5…-7

Згущене молоко

тривалий

0…+6

Молоко, вершки

тривалий

+4…+8

Торгова мережа

+6…+10

Морозиво (всі види) при зберіганні в холодильниках оптових баз

до 1 місяця

-

-24°C і нижче

до 20 днів

-18°C і нижче

до 7 днів

-12°C і нижче

Морозиво молочне вагове (зберігання на підприємстві виробники)

1,5 - 2 місяці

-

-30°C і нижче

1 - 1,5 місяці

-24 ± 2°C

1 місяць

-20 ± 2°C

Морозиво молочне з використанням високоефективних стабілізаторів

3,5 місяці

-

-24 ± 2°C

4 місяці

-30°C і нижче

3 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво молочне фасоване (зберігання на підприємстві виробники)

2,5 - 3 місяці

-

-30°C і нижче

2 - 2,5 місяці

-24 ± 2°C

1 - 1,5 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво плодово-ягідне та ароматичне

3 місяці

-

-30°C і нижче

2,5 місяці

-24 ± 2°C

1,5 місяця

-20 ± 2°C

Морозиво плодово-ягідне та ароматичне в глазурі

3 місяці

-

-30°C і нижче

2,5 місяці

-24 ± 2°C

1,5 місяця

-20 ± 2°C

Морозиво плодово-ягідне з використанням високоефективних стабілізаторів

3,5 місяці

-

-25 ± 2°C

4 місяці

-30°C і нижче

3 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво пломбір з використанням високоефективних стабілізаторів

5,5 місяців

-

-24 ± 2°C

Морозиво вершкове вагове (зберігання на підприємстві виробники)

3,5 місяці

-

-30°C і нижче

3 місяці

-24 ± 2°C

1,5 - 2 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво вершкове з використанням високоефективних стабілізаторів

5 місяців

-

-24 ± 2°C

6 місяців

-30°C і нижче

4 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво вершкове фасоване (зберігання на підприємстві виробники)

3 - 4 місяці

-

-30°C і нижче

2,5 - 3,5 місяці

-24 ± 2°C

1,5 - 2 місяці

-20 ± 2°C

Морозиво - тістечка (торти, кекси)

1 місяць

-

-30°C і нижче

1 місяць

-24 ± 2°C

0,5 місяці

-20 ± 2°C

Пломбір ваговий

4 місяці

-

-30°C і нижче

3,5 місяці

-24 ± 2°C

2 - 3 місяці

-20 ± 2°C

Пломбір фасований

4 місяці

-

-30°C і нижче

3,5 місяці

-24 ± 2°C

2 - 3 місяці

-20 ± 2°C

Вершки

80

1,5

Сметана

до 90 днів (у бочках; до 25% жирності)

до 75 днів (у бочках; до 20% жирності)

до 30 днів (у флягах; 20% та 25% жирності)

-

0 ± 1°C

Сметана 30% жирності

до 2 днів (з моменту закінчення технологічного процесу)

-

4 ± 2°C

Сири

тривалий

85…87

+8…+12

Торгова мережа

+2…+10

Сири м'які

15 днів

85…87

0…+3

Сири тверді, великі

5-8 місяців

85…87

0…-5

Сири тверді, дрібні

3-5 міс

85…87

+3…+5

Сир жирний

тривалий

75…80

-8…-12

Сир нежирний

тривалий

75…80

-14…-18

Сир нежирний/жирний

2 місяці

75…80

0…+1

Овочі та фрукти

Абрикос, зливу

1 місяць

90

0…+0.5

Апельсини

2-4 місяці

85…90

+2

Апельсини жовті

до 5 місяців

85…90

+3…+4

Апельсини недозрілі

до 5 місяців

85…90

+5…+6

Кавун

3 місяці

80 ... 85

+2…+4

Банан, ананас (зрілий)

7 днів

85…95

+8…+11

Виноград

1-6 місяців

85…90

0…+1

Вишня Черешня

10 днів

90

-1…0

Гриби солоні

75

0…+5

Груші

1-6 місяців

85…95

-1…+4

Диня

3 місяці

90

0…+2

Капуста

7-8 місяців

90…95

0…-1

Капуста квашена

тривалий

90…95

0…-2

Картопля

6-9 місяців

90…95

+2…+4

Коренеплоди

6-8 місяців

90…95

0…-1

Лимон

4-6 місяців

85…90

+2…+3

Цибуля та часник

6-8 місяців

75…80

-1…-3

Мандарин, апельсин

2-5 місяців

85…90

+1…+2

Огірки, помідори солоні

тривалий

90…95

-1…+1

Томати

4 місяці

90…95

0

Гарбуз

4 місяці

70…75

+1…+15

Яблука зимові

3-9 місяців

90…95

-1…0

Яблука літні/осінні

1.5…3 місяців

90…95

0…-0.5

Рибні продукти

Балічні товари

1.5-2 місяців

75…80

0…-2

Ікра зерниста

3-4 місяці

85…90

-2

Ікра зерниста

1 місяців

85…90

0…-2

Копченя гарячого копчення

1.5 місяців

75…80

-10…-12

Риба морожена

4-5 місяців

90…95

-18…-23

Риба морожена

3 тижні

90…95

-14…-10

Риба гарячого копчення

2 дні

70 ... 75

+1…-1

Риба міцносолона

7-8 місяців

-6…-8

Риба охолоджена

5-6 днів

90…95

0…-2

Риба середньо-і слабосолона

7-8 місяців

-2…-5

Риба суха та в'ялена

6-8 місяців

< 75

+8…+10

Риба холодного копчення

2 місяці

75…80

0…-5

Інші продукти  

Маргарін

60…70

+1.5…+2

Гриби (шампіньйони)

1-2 днів

85-90%

0°C

Дріжджі хлібопекарські пресовані

довгостроково

-

0°C год 4°C

Жир тваринний

12 місяців

0

Жир кухонний

2 місяці

85

0…+4

Масло рослинне

-

+1…+2

Мед

60…70

+7…+10

Меланж, білки, жовтки

8-15 місяців

80 ... 85

-12…-18

Пельмені

90…95

-18

Пиво (непастеризоване)

до 10 днів

-

2°C год 12°C

Порошок яєчний

8-12 місяців

60…65

+8…-5

Шоколад

1 - 6 місяців (залежно від начинки, вмісту спирту, фасування)

До 75%

18 ± 3°C

Яйце

до 7 днів

0…+20

CC-BY, Компанія "Система 4", 2012