пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Рекомендації щодо підбору посудомийних машин

посудомийні машини Будь-яке підприємство харчування стикається з необхідністю миття посуду. Висока чистота посуду має велике значення при приготуванні продуктів, їх зберіганні, для гарного сервірування страв та забезпечення санітарних норм на підприємствах харчування. Необхідну чистоту посуду та необхідну продуктивність може гарантувати тільки професійна посудомийна машина і сьогодні у рестораторів вже не виникає запитань, що віддати перевагу: ручна праця або купівля посудомийної машини.
Але як підібрати потрібну Вам посудомийку із широкого спектру машин, що пропонуються на ринку?

Насамперед необхідно проаналізувати ряд параметрів, таких як:

  • продуктивність посудомийної машини
  • вільна площа для розміщення мийного відділення
  • періодичність роботи посудомийної машини

Продуктивність посудомийок

Продуктивність є основним критерієм підбору посудомийного обладнання. Основним параметром для розрахунку є кількість посуду та приладів, що підлягають миття протягом дня.

Кількість посуду та приладів (P) визначається за формулою:

P = n1 * N + n2 * N

де n1 – норма посуду одного відвідувача;
n2 – норма приладів на одного відвідувача;
N – кількість відвідувачів протягом дня.

Особливості вибору посудомийників

посудомийки Так само важливим фактором є вільна площа: іноді буває розумніше поставити замість однієї великої посудомийки дві менші, не знизивши продуктивності, але значно зекономивши площу, що займає.

Періодичність роботи посудомийної машини, так само, як і продуктивність визначається пропускною здатністю та специфікою роботи підприємства. Якщо, наприклад, у кафе кількість відвідувачів варіюється залежно від часу доби, то нема чого купувати машину постійної дії з високою продуктивністю, достатньо буде посудомийної машини, що працює періодично, циклами.
Для невеликих кафе та барів рекомендовано встановлювати посудомийні машини з фронтальним завантаженням, наприклад, Fagor FI-48 або Winterhalter GS-302. Такі «барні» посудомийні машини зручні у використанні, можуть підключатися як до трифазної, так і однофазної, побутової електромережі напругою 220 В; їх можна вбудувати в барну стійку, або під раковину, заощадивши тим самим робочий простір, що дуже важливо для невеликих кафе в торгових центрах і на фуд-кортах. Для кафе-бістро фірма Winterhalter спеціально розробила машину GS-402, призначену для використання на підприємствах швидкого харчування.
Один із різновидів барних посудомийних машин – стаканомийні машини, визнані німецькими рестораторами найбільш унікальним посудомийним обладнанням. Вони спеціально розроблені для миття скляного посуду та столового приладдя, забезпечуючи акуратну обробку посуду, тим самим продовжуючи термін його служби та зберігаючи декоративний малюнок на склянках та келихах.
посудомийні машини

Для ресторанів і великих кафе з кількістю посадочних місць до 100 чоловік розумно буде поставити купольні посудомийні машини. Ці машини дозволяють мити не тільки столовий посуд та прилади, а й наплитний інвентар, кухонне начиння та підноси. Якщо кількість брудного посуду нерівномірно, збільшуючись в годинник пік або залежить від сезону (ресторан при готелі), фірма Winterhalter пропонує унікальне рішення: всі купольні посудомийні машини серії GS 500 можна з'єднати в комплект TwinSet. При з'єднанні двох купольних машин вони утворюють єдину робочу зону, вдвічі збільшуючи продуктивність, при зниженні кількості посуду одну машину можна вимкнути.
Купольні посудомийні машини оснащуються додатковими робочими столами для збирання та попереднього ополіскування брудного посуду та столами для вивантаження та сушіння чистого посуду.
Конвеєрні посудомийні машини рекомендовано встановлювати у великих ресторанах, числом місць від 100; у їдальнях, де потік брудного посуду рівномірний і постійний, а сам посуд більш менш одноманітна, або на комбінатах харчування, в цехах боротового харчування. Існує 2 типи конвеєрних машин: у перших посуд укладається на конвеєрне полотно, яке складається з окремих елементів, що фіксують посуд, по-друге, стрічка конвеєра суцільна. У таких машинах посуд можна укладати безпосередньо на полотно, так і в кошики. Швидкість руху стрічкового конвеєра регулюється і встановлюється такою, щоб час дії було достатнім. Для цього необхідно визначити загальні риси цих машин та відмінності між ними. Обидві установки працюють на основі принципу наскрізного проходу і мають однакову пропускну здатність, якщо обладнані однаковим числом ванн, що промивають.

У той самий час ці машини мають ряд характерних рис, дозволяють підприємству вибрати найбільш підходящий тип. Так, у машинах з стрічковим конвеєром вироби, що промиваються, за винятком дрібних предметів (столових приладів і склянок), поміщаються безпосередньо на стрічковий конвеєр. Переміщення в машинах зі стрічковим конвеєром завжди здійснюється по прямій лінії. Стрічковий транспортер цих машин легко можна пристосувати для спільного промивання посуду та контейнерів. Таким чином, такі посудомийні машини зручніше використовувати у їдальнях, пансіонатах, лікарнях, клініках, лікарнях та санаторіях, а також у великих ресторанах самообслуговування.

посудомийки Вінтерхальтер До особливостей машин з касетним завантаженням можна віднести те, що всі вироби, що підлягають промиванню, поміщаються в касети, і, відповідно, використання машин з автоматичним переміщенням касет для промивання контейнерів (кухонного начиння) обмежено розмірами касет 500x500 мм. Їх зручніше встановлювати у великих ресторанах, готелях, кафетеріях з обслуговуванням клієнтів за столом та на підприємствах, які використовують гастроємність.
Крім того, виробники посудомийного обладнання випускають спеціальні машини для миття кухонного інвентарю (Winterhalter GS-650) та для миття підносів (Fagor FI-72).
Для невеликих промислових підприємств, таких як міні-пекарні, кондитерські тощо, де існує поділ на виробничу зону та зону продажу, рекомендується встановлювати кілька посудомийних машин. У виробниче відділення, де потрібно мити великий за розміром посуд, такий як діжі, деки, каструлі і т.д. встановлюють спеціальні посудомийки, наприклад, Winterhalter GS-650, GS-660; а в магазині при пекарні, де потрібно мити підноси, страви, тарілки для викладення продукції, встановлюють компактні машини для підносів та кухонного посуду, наприклад Winterhalter GS-315, GSR-36. Вони компактні, можуть вбудовуватися в торговий стіл і здатні мити великогабаритні предмети.

Як бачимо, для кожного напряму ресторанно-готельного бізнесу та підприємств харчової промисловості можливо підібрати спеціальну посудомийну машину залежно від особливостей роботи та потреб підприємства.