пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Слайсери – принцип роботи, види та виробники

slicer jeju

Слайсери використовуються для швидкого та ефективного нарізування різних гастрономічних товарів (ковбаси, сиру, хлібобулочних виробів), а також м'яса, риби та фруктів.

Слайсер або скибка, електроніж, гастрономічна машина (slicer) - це пристрій для нарізки гастрономічних товарів (м'ясних та ковбасних виробів, овочів, сиру, хлібобулочних товарів) з певною товщиною (від 1 до 16 мм). Слайсери забезпечують швидке та точне нарізування продуктів. На нарізку одного батона сирокопченої ковбаси слайсеру потрібно всього 2, 5 - 3, 5 хвилини, тоді як кухар витрачає на це вдвічі більше часу. Така операція не тільки не вимагатиме якихось серйозних фізичних витрат, але й буде виконана просто ідеально.

Професійний слайсер ріже продукти дуже рівно, шматочок до шматочка. Це дозволяє точно розрахувати в грамах вихід будь-якого продукту, задаючи кожному їх свою товщину нарізки. Всі слайсери легко налаштовуються на різання різних продуктів зі своєю товщиною.

Принцип роботи слайсера дуже простий. Продукт, звільнений від упаковки, поміщається робочу поверхню і з допомогою каретки пересувається назустріч дисковому ножу, який відрізає від продукту шматок заданої товщини. Після цього каретку повертають на вихідну позицію і потім знову повторюють ту ж послідовність дій, поки продукт не буде нарізаний у необхідній кількості.

Види слайсерів

В асортименті нашої компанії представлені найрізноманітніші професійні слайсери. За розташуванням леза вони поділяються на дві великі групи – гравітаційні та вертикальні. У вертикальних ніж розташований під кутом 90°, а гравітаційних – під меншим кутом. Завдяки цьому продукт, що нарізається, падає на лоток під впливом сили гравітації.

Залежно від типу управління професійні слайсери ділять на ручні, напівавтоматичні та автоматичні.

1. ручні слайсери. Оператору необхідно одночасно обертати ножа, притискати продукт і подавати його для нарізки. Нарізання продуктів на такому слайсері - досить трудомісткий процес, тому вони не набули широкого поширення. Як правило, вони використовуються у гастрономічних відділах невеликих продуктових магазинів. Ми рекомендуємо використовувати їх у торгових залах ресторанів та магазинів, якщо необхідно красиво продемонструвати покупцям нарізку сиру, ковбаси, фруктів та інших продуктів. Деякі з них, наприклад, слайсер Sirman Anniversario LX 350 здатні перетворити нарізку продуктів у справжнє шоу.

Sirman Anniversario LX 350

Мал. Слайсер Sirman Anniversario LX 350 – «улюбленець» президента та засновника компанії Sirman Nereo Marzaro

2. напівавтоматичні слайсери. Майже всі напівавтоматичні слайсери працюють за одним і тим же принципом. Вони можуть відрізнятися один від одного незначними особливостями конструкції, зовнішнім оформленням та якістю деталей та матеріалів. Усі напівавтоматичні слайсери складаються з таких елементів: станина, перемикач, контролер товщини нарізки продукту, захисний кожух та дисковий ніж, що нарізує продукт. Крім цього, до складу конструкції слайсера входить напрямна пластина, яка забезпечує щільне прилягання продукту, що нарізається, притискний пристрій для щільного утримання і прилягання продукту до пластини і робочої поверхні, регулятор робочої каретки і заточує пристрій.

Semi-automatic slicer

Мал. Конструкція напівавтоматичного слайсера

1. Корпус;

10. Захисний екран ріжучого диска;

2. Опора каретки;

11. Заточуючий пристрій

3. Ручка дискового ножа;

12. Ручка пристрою, що заточує;

4. Регулятор товщини нарізки;

13. Кріпильний гвинт точила;

5. Обмежувач;

14. Кріпильний гвинт обмежувача;

6. Каретка;

15. Кріпильний гвинт захисного екрану для дискового ножа;

7. Притискний пристрій;

16. Ніжки;

8. Захисний екран для каретки;

17. Силовий кабель та вилка;

9. Дисковий ніж;

18. Перемикач;

Робота з напівавтоматичним слайсером не потребує спеціальних навичок. Необхідно лише дотримуватись правил техніки безпеки, щоб захистити руки від травми. Продукт, призначений для нарізки, укладається на робочу поверхню і присувається за допомогою притискного пристрою до направляючої пластини. Потім встановлюється необхідна товщина нарізки та вмикається пристрій. Каретка відводиться назад, а оператор здійснює рух вперед-назад, подаючи продукт до ножа і відсуваючи його доти, доки необхідну кількість продукту не буде нарізано. Потім слайсер вимикають, а нарізаний продукт забирають із лівого боку пристрою. Найчастіше напівавтоматичний слайсер можна побачити у продуктових магазинах, кафе, фаст-фудах, невеликих ресторанах чи середніх виробничих підприємствах.

-Автоматичні слайсери. Процес нарізки практично повністю автоматизований, оператор лише поміщає продукт на робочу поверхню та задає товщину нарізки. Робоча каретка слайсера рухається самостійно, без допомоги оператора, а притискання продукту здійснюють два спеціальні притискні пристрої. Як правило, такі слайсери застосовують у великих закладах громадського харчування, де щодня нарізається багато гастрономічних товарів. У технологічному плані вони досконаліші, ніж попередні різновиди професійних слайсерів, але й коштують дорожче.

Sirman VCS 350

Мал. Автоматичний слайсер Sirman VCS 350

Слайсери також класифікують на вигляд продуктів, для нарізки яких вони призначені. Існують спеціальні слайсери для сиру, м'ясних та рибних продуктів, ковбас. Кожен має свої конструкційні особливості, дозволяють ефективно різати той чи інший продукт. Так, слайсер для сиру має ніж із тефлоновим покриттям, що полегшує різання цього в'язкого продукту. Слайсер для риби обладнаний спеціальною кареткою, що переміщається, яка розміщує шматок риби під кутом по відношенню до дискового ножа.

Як вибрати професійний слайсер

Перед тим, як купити професійний слайсер, необхідно врахувати декілька основних характеристик.

  1. діаметр ножа. . Хоча у нашому асортименті є слайсери з диском діаметром від 195 до 350 мм, для більшості ресторанів ми рекомендуємо придбати слайсер з ножем діаметром не менше 250 мм. Діаметр диска повинен бути принаймні на чверть більше товщини продуктів, які передбачається на ньому нарізати. При діаметрі 195 мм максимальна висота продукту, що нарізається, становить 145 мм. Наша практика показує, що рано чи пізно все одно доведеться купувати більш модель із ширшим ножем.
  2. матеріал ножа. Ножі зазвичай виготовляються із сплавів нержавіючої або хромованої сталі. Деякі моделі слайсерів, наприклад, слайсери для сиру мають ножі з тефлоновим покриттям. Воно полегшує нарізування цього в'язкого продукту.
  3. продуктивність слайсера. Залежить від обсягів роботи, яку потрібно виконувати пристрою. Наприклад, для маленького продуктового магазину, де нарізка товарів виконується на замовлення, підійде ручний слайсер з низькою продуктивністю. Для супермаркету, де гастрономічні продукти ріжуть кілька годин на день, краще вибрати напівавтоматичний слайсер. Ресторану чи кафе знадобиться високопродуктивний автоматичний слайсер.
  4. потужність. Від потужності безпосередньо залежить продуктивність слайсера. Що потужність пристрою, тим паче «складні» (товсті, в'язкі) продукти може різати.
  5. додаткові функції. Слайсери можуть мати різні додаткові функції чи можливості. Наприклад, висувну каретку, яка дозволяє розміщувати на робочій поверхні великі шматки продукту. Більшість слайсерів є вбудоване в корпус точило для дискового ножа.

Правила роботи зі слайсером

- Не нарізуйте м'ясо, рибу або інші заморожені продукти на слайсері, якщо це не передбачено інструкцією. Деякі виробники, наприклад Sirman пропонують моделі слайсерів, спеціально призначені для нарізки заморожених продуктів.
- заточування дискового ножа слайсера слід виконувати протягом певного часу. Якщо гострити ніж занадто довго, він прослужить менше.
- в процесі експлуатації слайсера зазор між лезом та приймачем збільшується. Не забувайте регулярно налаштовувати лезо.

Виробники слайсерів

Нині в Україні широко представлені професійні слайсери італійських, німецьких, датських, фінських та китайських виробників. Італійські слайсери таких виробників як Sirman, Fimar, RGV, Beckers, Frosty, Celme, ESSEDUE і Fama давно заслужили гарну репутацію у професіоналів. Про слайсерів Sirman ми писали у статтях   Слайсери Sirman. Класифікація, використання. Ручні слайсери та слайсери з косим кутом різання та Вертикальні слайсери Sirman (з прямим кутом різання) .

і тут. У професійних колах цінуються і німецькі слайсери – за свою надійність та якість, підтверджену часом. Їх виробляють такі компанії, як Kuechenbach та Bartscher. Китайські слайсери дешевші за італійські та німецькі. Вони стануть добрим вибором для підприємства з обмеженим бюджетом.

Огляд підготовлений компанією "Система 4"