пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Поради щодо вибору холодильного обладнання для ресторану

Вибір холодильного обладнання Ми хочемо дати вам кілька порад щодо вибору холодильного обладнання для ресторану. Сподіваємося, що інформація, наведена в цій статті, буде корисною для вас.

Основні параметри, на які потрібно звернути увагу:

Об'єм та потужність

Холодильный шкаф Tefcold FS1380 Насамперед, ми радимо вибирати холодильне обладнання, виходячи з ваших реальних потреб. Занадто велика холодильна шафа споживатиме надто багато енергії. З іншого боку, якщо ви розраховуєте в майбутньому розширити меню або збільшити оборотність ресторану, обсяг холодильних камер повинен перевищувати актуальну потребу в холодному зберіганні. А купивши холодильну або морозильну шафу, якої вистачає «впритул», ви ризикуєте залишитися без продуктів у разі несподіваного напливу відвідувачів.

Внутрішні розміри холодильної камери повинні відповідати деко, що використовується у вас на кухні.

Льодогенератор також потрібно вибирати з розрахунком на пікові навантаження. Вкрай неприємно залишитися без льоду при напливі відвідувачів якщо ви придбали недостатньо продуктивний льодогенератор. У такому випадку положення може врятувати заздалегідь приготований лід, що зберігається у морозильній камері.

Електропостачання

Лінія електропостачання має бути розрахована на сумарну потужність всього обладнання, що працює у закладі. При проектуванні нових ресторанів це враховується, а при оренді приміщення можуть виникнути проблеми. Якщо у вашому закладі вже встановлено якесь обладнання, вам необхідно знати, яку потужність можна підключити ще.

Тип обладнання та розміри ресторану

Якщо денна норма обслуговування перевищує 250 страв, замість покупки кількох холодильних і морозильних шаф ми рекомендуємо побудувати малу холодильну камеру – теплоізольоване приміщення з холодильним агрегатом для централізованого холодного зберігання. У великих ресторанах слід спорудити окремі камери для готових страв, м'яса та риби та молочних продуктів.

Холодильна та морозильна шафа або скриня не завжди є оптимальним рішенням для маленьких кухонь. Заощадити дефіцитне місце можуть столи, що охолоджуються, на яких можна готувати страви. Деякі скрині також мають поверхню, яку можна використовувати для роботи.

Розташування холодильного обладнання

Будь-яке холодильне обладнання не повинно розташовуватися поблизу джерел тепла – в першу чергу, плит та іншого теплового обладнання. Холодильні гірки чутливі також до протягів. Якщо ви думаєте, що розмістити біля дверей – гірку або демонстраційну шафу, радимо вибрати шафу. Встановивши холодильну гірку біля дверей або в будь-якому іншому місці з інтенсивним рухом повітря, ви не тільки заплатите набагато більше за охолодження, але і, швидше за все, незабаром будете змушені ремонтувати компресор - через інтенсивну роботу він вийде з ладу набагато швидше. Втім, гірки навіть в ідеальних умовах менш економні порівняно з холодильними шафами через свою конструкцію.

Зверніть увагу, в який бік відкриваються дверцята холодильної шафи – ліворуч чи праворуч? З якого боку треба підходити до нього? Чи не ускладнить це переміщення по кухні? Часто холодильні шафи встановлюють без урахування схеми руху або, що ще гірше, не замислюються взагалі, як персонал рухатиметься кухнею. У багатьох моделей шаф ручки можна переважити, якщо потрібно, щоб двері відчинялися в інший бік.

Гарантія та обслуговування

Обслуговування холодильного обладнання – це окрема тема, але думати про нього треба вже купуючи. Рекомендуємо відразу з'ясувати, хто проводитиме гарантійне та післягарантійне обслуговування. Заощаджувати на цьому не можна – від кваліфікації майстра та регулярності техобслуговування залежить, скільки прослужить обладнання, і наскільки ефективно воно працюватиме.

Найскладнішою і найдорожчою частиною парокомпресійної холодильної машини є холодильний агрегат із компресором. Заздалегідь уточніть марку компресора та гарантійний термін агрегатного блоку – він може відрізнятися від гарантії на холодильне обладнання в цілому.

Обладнання, що було у використанні

Часто ресторатори намагаються заощадити, купуючи вживане обладнання. Як правило, експлуатаційні витрати в такому випадку виявляються значно вищими і швидко «з'їдають» економію при покупці. Основні витрати припадають на ремонт, тому якщо ви все ж таки змушені купувати вживану холодильну шафу або вітрину (що ми не рекомендуємо робити якщо є кошти на нове обладнання), то в першу чергу треба переконатися, що компресор у хорошому стані і прослужить досить довго . Втім, на довгу роботу в цьому випадку навряд чи можна розраховувати - компресор вже відпрацював значну частину свого ресурсу і, напевно, скоро вийде з ладу. Заміна його на новий коштуватиме мінімум кілька сотень доларів.

Головний показник працездатності вживаного холодильного обладнання – здатність підтримувати задекларовану температуру. Обов'язково перевірте це. Також важливо оцінити якість проведеного ремонту. Найкраще про нього свідчить стан проводки та паяння.

Корпус, конденсатор та випарник необхідно ретельно оглянути. Тріщини та пошкодження корпусу можуть порушити теплоізоляцію та збільшити паропроникність, що призведе до надмірного заіндіння випарника, перевитрати енергії, збільшить час роботи компресора та прискорить його вихід з ладу.

© Компанія "Система 4", 2012