Як то кажуть – на смак та колір товаришів немає – але існують певні стандарти, за допомогою яких ми зможемо спростити собі життя. У цій статті Ви отримаєте відповіді на такі питання, як: Види посуду зі скла для подачі напоїв? У чому різниця між ними? Де розумно їх застосовувати? Сервірування їх на столі?
Весь посуд для напоїв характеризують трьома ознаками: призначення, місткість та форма скляного виробу.
Келихи зі скла представлені в найрізноманітніших контурах: округлі, циліндричні, довгі, короткі, вузькі, у вигляді груші та інші. Окремо також, хочемо звернути увагу, на конструкцію та розмір ніжки – для тих напоїв, які належить вживати теплими або кімнатною температурою, необхідні чаша з прямою та високою ніжкою. А ось для охолоджених напоїв – келихи з коротенькою ніжкою. Навмисно для того, щоб пальці не зігрівали пиття, застосовують потовщену ніжку.
Посуд для подачі напоїв
Келих для води
Характеризується тонкою ніжкою, як правило, прямою формою стінок. За обсягом це найбільший келих – від 200 мл. Об'єм келиха слід розраховувати так, щоб у нього можна було помістити ще трохи льоду. А ось стиль і форма вже залежатимуть від характеру заходу. Головне, щоб він поєднувався з келихами для вина або зі склянками для спиртних напоїв.
На столі: розставляються або центром, або праворуч від тарілки.


Келихи для вина
Вимоги до винних келихів:
- Келихи повинні бути виготовлені з безбарвного скла та не проходити огранювання. Це потрібно для того, щоб вино не змінювало свій колір та чистоту.
- Висока ніжка винного фужера - це для того, щоб братися за ніжку, а не за чашу, адже найменші коливання в температурі різко призведуть до зміни смаку.
- Використовуйте судини, що звужують – адже вони дозволяють по максимуму вловити весь аромат винного келиху.
Келих для червоного вина
Чаша має округлі обриси і злегка звужена догори, на довгій прямій ніжці. Об'єм посуду для вина налічує 140 – 820 мл.
Звуженість фужера сприяє вловити аромат вина, а довга ніжка попереджає різку зміну температури та нагрівання напою, що сприятливо підтримує смак. Уважно контролюйте температуру подачі винного напою, адже вона є індивідуальною.
На столі: Бокал наповнюють вином на дві третини всього об'єму і розташовують його зверху зверху по діагоналі щодо ножа. Там же знаходяться й інші келихи, розташовані вони у певній послідовності, далі за всіх стоїть той келих, який використовується перш за все інших. Щоб підкреслити гру кольору пиття, вибирайте забарвлення скатертин світлих тонів.
Келих для бургундських вин
Місткість - 100 - 125 мл, зустрічається і 700 мл. Формою схожий на яблуко, з широким обідком – це дає можливість компенсувати високу кислотність бургундського вина. Тому келих наповнюють до кінця.
Інша назва: Лафітна чарка



Келих для рожевого вина
На вигляд нагадує тюльпан – широка основа, яка звужується до середини і розширюється до верху. Довга ніжка.
Розширення обідка надає випаровування спиртів, що допомагає розкрити фруктові нотки пиття. 200 – 300 мл.
Інша назва: Гобліт, кубок.
Келих для білого вина
Витягнутий і більш прямий до країв, ніж для червоного вина, фужер, на довгій ніжці. Місткість стандартного келиха 100 - 850 мл.
Келихи для білого вина за місткістю менші, порівняно з келихами для червоного вина. Це згуртовано для того, щоб вино було постійно охолодженим і частіше подавалося. Адже найменша зміна температури вплине на смакові особливості винного напою. Ідеальне вирішення цього питання – зберігати пляшку, що містить, бажано у відерці з водою або льодом.
Келихи для шампанського
Келихи, призначені для шампанського, цілком можуть бути як ограновані, так і повністю відшліфовані. Відповідно, в гранених келихах під шампанське, буде ефектнішою подача – за рахунок заломлення та переливання, у гранях скла, іскор світла.
Для сяйва шампанського також не мало важлива форма келиха. У звужених донизу келихах буде більш швидке утворення піни, а ось в ідеально рівному - ніколи не утворюється достатньої кількості бульбашок. Тому на підставі рівних фужерів часто вирізається якийсь малюнок. Шипуче, ігристе вино наливають по стінці судини, щоб розвивати в ньому утворення піни, але так щоб попередити його витікання.
Келих Флюте
Звужений вгору або вниз, довгастий келих на високій ніжці. Вузька форма чаші для фужера сприяє тому, щоб напій не видихався та утворилося менше піни. Використовується для подачі ігристих вин, шампанського та коктейлів з ними. 160 - 300 мл.
Келих "Шампанське блюдце"
Широка чаша на довгу ніжку. Застосовують для подачі ігристих вин, шампанського та коктейлів, які містять у своєму складі вершки. 120 - 200 мл.
Коктейльна чарка
Конусно – подібний келих на високій ніжці. Призначений для подачі охолоджених коктейлів або напоїв з подрібненим льодом (подібно до приготування Фроппе). Не підходить для напоїв у чистому вигляді та із застосуванням кубиків льоду. 90 - 280 мл.
Ще одне цікаве застосування: у цих фужерах також подають шампанське - створюючи з них знамениті «піраміди», коли, наливаючи Шампань у верхній келих, заповнюються всі інші фужери.
Інша назва: Бокал для мартіні.
Келих для Маргарити
Об'єм чарки 200 – 250 мл. Використовується для подачі коктейлю Маргарита, а також коктейлів з льодом.
Келих Харрікейн
Подовжений тюльпан на короткій ніжці. Місткість 400 - 800 мл. Застосовується для подачі фруктових та тропічних коктейлів.
Коньячна чарка
Грушоподібний посуд на короткій ніжці. Така форма чарки дозволяє розмістити її в долоні, за рахунок тепла рук зігріти і розкрити смак. Належить для подачі у чистому вигляді – коньяку, бренді, кальвадосу. Келих для коньяку 200 – 350 мл, але прийнято заповнювати одну четверту і пити маленькими глоточками.
Інша назва: Бренді гласс, сніфтер, балон, коньячний келих.
Чарки для міцних напоїв підбираються за принципом: чим міцніше спиртне, тим менше має бути обсяг чарочки!
Арманіячна чарка
Чарка звуженим шийкою – це розкриває аромат. Використовують для подачі арманьяку. Келих для арманьяка місткістю 160 - 240 мл.
Рейнвейна чарка
Кольорові фужери для вина об'ємом 100-150 мл. Експлуатують для витонченої подачі сухих та напівсолодких вин. Характеризуються трохи широкою чашею на високій ніжці.


Мадерна чарка
Оптимальний обсяг 75-100 мл. Використовується для подачі десертних та кріплених вин, а також вермутів. Келих звужений догори на середній ніжці.
Інша назва: Шеррі, порт голос.
Чарка для хересу
Канонічний келих із фігурною ніжкою. Трикутна форма сприяє у випаровуванні алкоголю. Використовується для задоволення вином – Херес. Келих прийнято прикрашати вишнею. 60 - 80 мл.
Лікерна чарка
Чарка об'ємом 80 – 120 мл призначена для шаруватих коктейлів з доповненням лікеру, а об'єм 25 – 60 мл підійде строго для вживання лікерів у концентрованому вигляді. Стандартом вважається стопочка для лікеру 40 мл.
Інша назва: Поні, кордіал.
Горілчана чарка
Стопка на короткій ніжці для подачі горілки, настоянок та наливок. Такі напої є прийнятними для подачі як до холодних, так і до гарячих страв. 35 - 50 мл.



Келихи для коктейлів
При виборі склянок приймайте до уваги конфігурацію коктейлів! Для високошарових коктейлів підійде прямий, гладкий келих на ніжці, а ось для фруктових - стаканчик, який трохи розширений догори і має товсте денце. У високих склянках прийнято подавати той напій, який п'ють трубочки.
Чарка для шаруватих коктейлів
Чарка конічної форми для складних коктейлів. Коктейлі Сауер.



Склянки
Коллінз
Довга склянка, обов'язково із прямими стінками. Використовується для подачі студених напоїв – long drink – Мохіто, Піна – колади, джину, віскі, содової, а також соку та столової мінералки. Місткість 230 - 340 мл.
Хайбол
Трохи ширше і нижче Коллінза, але все ж таки досить височену склянку. Підійде для безалкогольних напоїв, крюшонів, пуншів – напоїв із вмістом льоду. Об'єм – 270 мл.
Тумблер
Середня склянка із грубим дном. Незамінний для безалкогольних напоїв, фліп та коктейлів на аперитивах. 260 – 320 мл.

Для віскі та горілки зумовлені невеликі склянки з прямими бортиками та без ніжки. Спеціально для віскі застосовують склянку, у якої замість ніжки фігурує масивне дно і часто безбарвне. Це створює відчуття нескінченності – здається, що віскі в склянці багато. Як правило, віскі п'ють із додаванням кубиків льоду або содової.
Олд – фешн
Низький товсто – донний стаканчик, стінки якого прямі. У ньому подають міцні напої із кубиками льоду – віскі, ром, бренді. 180 мл.
Інша назва: віскі склянку, Рокс.
Стопка
Застосовують для високо-градусних напоїв: горілки, шотів, які п'ють залпом. Стопки для горілки місткістю 40 – 100 мл, а ось шоти – 45 мл.
Склянка Айріш або келих Irish Coffee
Термостійка склянка, конусо або тюльпанно подібної форми на маленькій ніжці. Келих для кави може йти з ручкою або без. Подають гаряче питво: каву по-ірландськи, грог, глінтвейн. 180 - 200 мл.
Склянка для латте
Звужений донизу келих, виготовлений з жароміцного скла, без ручки або з нею, як скляний кухоль. Склянка для латте 150 – 300 мл. Подають кавові напої на основі молока – латте, макіато та інші.
Склянка для Фраппе
Склянка на ніжці, яка своєю формою нагадує тюльпан. Підійде для кавових коктейлів на основі дробленого льоду. 160 - 250 мл.
Склянка для пива
Пивну склянку легко відрізнити від склянок для інших напоїв, тому що вона нагадує невелику барило. Інша річ, келих для пива , своєю формою нагадує високий фужер – із середньою ніжкою та рівними стінками. Пристосовані для пляшкового пива та пивних коктейлів. 220 - 1000 мл.
Пивний кухоль
Представлена в наступних об'ємах – 0,33 л, 0,5 л, 1 л та 2 літри. Такі гуртки обов'язково постачають мірниками. Кухоль для пива призначений для бочкового пива.
Кружка для пуншу
За своєю формою дуже нагадує звичайну чайну чашку, але зроблена зі скла. Стінки можуть бути різьбленими або гладкими. У таких чашках подають пунш, чай. Об'єм 100 – 180 мл.


Армуди
Скляна чарка для чаю. Родом із Азербайджану, але на даний момент, за рахунок своєї краси та функціональності, досягла популярності по всій території СНД. Призначена для подачі холодного і гарячого чаю. Чай – у нижній частині склянки остигає повільніше, ніж у верхній.
















































