Теплові вітрини , мости та поверхні використовують практично скрізь, де відвідувачам пропонують гарячі страви або свіжа випічка – у кафе, барах, ресторанах, фаст-фудах, піцеріях, магазинах, супермаркетах, їдальнях, на виїзних заходах чи банкетах. Список страв та продуктів, які можна зберігати у вітринах, практично необмежений – булочки, круасани, піца, чебуреки, шарики, кури гриль, хот-доги, гарячі бутерброди, попкорн, гамбургери, чіпси, м'ясні закуски тощо.
Конструкція теплових вітрин
Теплова вітрина - це обладнання для короткочасного зберігання готових до вживання кондитерських і хлібобулочних виробів, а також інших страв. Вона складається з металевого корпусу, стінок із прозорого термостійкого скла та полиць, на які викладаються продукти. Нагрів продуктів забезпечують вбудовані електронагрівачі (ТЕНи). Теплова вітрина, як правило, підтримує температуру від 30 до 90 °C.
У сучасних моделей теплових вітрин є багато додаткових опцій – локальне підсвічування кожної полиці, можливість змінювати положення полиці за висотою та нахилом, сигнальні індикатори підігріву та підсвічування, функція контролю вологості. Підтримувати певний рівень вологості важливо для зберігання кондитерських виробів, адже при підвищеній температурі вони втрачають вологу і втрачають товарний вигляд. Тому в більшості теплових вітрин є вбудований парозволожувач (ємність з водою), який підтримує оптимальний рівень вологості та захищає продукти від пересихання або обвітрювання.
Мал. Теплова вітрина Inoksan PMР 100
Види теплових вітрин
Залежно від свого призначення та особливостей конструкції всі теплові вітрини поділяються на три великі групи.
- Одно- та двоярусні вітрини. Належать до найбільш компактних моделей. Такі вітрини можуть розміщуватись на робочій поверхні прилавка або вбудовуватись у барну стійку.
Мал. Двоярусна теплова вітрина Inoksan PMH 100
- багатоярусні вітрини (вітрини-шафи, засклені з усіх боків, зі стаціонарними або полицями, що обертаються). Підходять для більш просторих приміщень. Як правило, багатоярусні вітрини виставляють у торгових залах підприємств швидкого харчування.
Мал. Триярусна вітрина для піци
- Вітрини для роздавальних ліній. Страви викладаються поштучно або в гастроємності. Доступ до них може бути відкритий як з боку кухаря, так і відвідувачів. Іноді такі вітрини вбудовують шафи для підігріву посуду, які розташовуються в нижній частині, з боку операторів.
За своїм розташуванням вітрини бувають:
- Підлогові. Мають великі розміри та місткість. Застосовуються переважно у великих закладах громадського харчування.
Мал. Підлогова теплова вітрина
- Настільні. Користуються більшим попитом, ніж підлогові, хоча їхня місткість менша.
Мал. Настільна теплова вітрина
Крім того, існують спеціальні теплові вітрини для окремих категорій продуктів, наприклад для курки гриль або піци. Теплова вітрина для курки гриль обладнана нижніми ґратами та піддонами. Вітрина для піци має обертові полички. Як показує наш досвід, ця опція завжди привертає увагу покупців, змушуючи розглядати представлений у вітрині продукт і купувати.
Мал. Теплова вітрина для курей
Переваги теплових вітрин
- Теплові вітрини зберігають готові страви теплими з моменту приготування до покупки. Їхній зовнішній вигляд, вага, смак та аромат практично не змінюються за час зберігання у вітрині.
– теплові вітрини допомагають ефектно презентувати страви відвідувачам. Відвідувачі, у свою чергу, отримують можливість з усіх боків розглянути страви та ухвалити усвідомлене рішення про покупку.
- Вітрини не займають багато місця. Компактні моделі можуть розміщуватися навіть на барній стійці або на робочій поверхні прилавка.
- усі вітрини виготовляються з надійних матеріалів – якісної харчової сталі, термостійкого скла або плексигласу.
- теплові вітрини швидко розігріваються після включення до необхідної температури.
- Точне регулювання температурного режиму дозволяє підтримувати у вітрині задану температуру протягом усього терміну зберігання готових страв.
- у багатьох теплових вітрин є спеціальне підсвічування, яке акцентує увагу відвідувачів на певних стравах, вигідно виділяючи їх.
- теплові вітрини з пароувлажнителем підтримують оптимальний рівень вологості для зберігання кондитерських виробів.
- наскрізні теплові вітрини, в яких доступ до страв відкритий і з боку покупців, і з боку оператора забезпечують швидку передачу готових страв у кухні, а також хороший огляд страв з боку відвідувачів.
- Широкий асортимент представлених нами вітрин дозволяє підібрати модель для будь-якого закладу - від невеликого бару або фаст-фуду до солідного ресторану.
Теплові мости: конструкція, функції, виробники
Тепловий міст (кварцовий тепловипромінюючий міст, thermal bridge) – це інфрачервоний підігрівач із нержавіючої сталі, призначений для підігріву готових страв на професійній кухні. Нагрів забезпечують дві, три або кілька ламп, розташованих на спеціальному утримувачі. Лампи можуть мати різні перемикачі. Утримувач встановлюється над стравами на ніжках-стійках (по дві з кожного боку) або підвішується з них. Діапазон робочих температур теплових мостів лежить від 30 до 90 °C.
Як правило, тепловий міст ставлять над готовими стравами у тарілці, гастроємності чи марміті. Марміт підігріває продукти знизу, а тепловий міст зверху. Таким чином, продукти прогріваються у всьому обсязі, постійно залишаючись гарячими. Деякі теплові мости комплектуються гастроємностями (звичайними чи перфорованими). Вони містять продукти для підігріву.
Теплові мости можуть мати різну довжину. Велика довжина мосту дозволяє встановити під ним більшу кількість страв (кілька тарілок), а менша – лише дві-три тарілки або одну гастроємність невеликого розміру.
Мал. Тепловий міст Bartscher 114.004
Функції та можливості теплового мосту:
- Підігрів готових страв (від моменту приготування до подачі до столу)
- розігрів продуктів (можливість розігрівати готові вироби)
- Підігрів тарілок (тепловий міст може підігрівати і страви, і тарілки для них)
- доведення до готовності деяких страв
Переваги теплових мостів
- тепловий міст – багатофункціональне обладнання, яке буде корисним на будь-якій професійній кухні.
- тепловий міст зберігає готові страви теплими, дозволяючи постійно тішити відвідувачів свіжою продукцією.
- тепловий міст підтримує оптимальну для кожної страви температуру, що особливо важливо для закладів, що дотримуються температурних стандартів.
- Зони підігріву можуть включатися окремо. Не обов'язково включати повністю весь міст, щоб розігріти або підігріти одну-дві страви.
- всі теплові мости виготовляються за європейськими стандартами і мають високу якість.
- ціна теплових мостів невисока та повністю виправдовується їх функціональними можливостями.
Теплові поверхні: конструкція, використання та переваги
Теплова поверхня (warming tray) – вид теплового обладнання для підігріву готових страв (піца, рибні та м'ясні котлети, стейки, овочі, млинці, пиріжки, булочки, креветки, картопля фрі) та напоїв (чай, кава). Зовні теплова поверхня нагадує подовжену підставку для гарячих продуктів. Вона складається з металевого корпусу, двох ручок, термостата та терморегулятора, що регулює процес нагрівання, вбудованих електронагрівачів (ТЕНів) та перемикача. Деякі моделі мають світловий індикатор роботи та функцію захисту від перегріву. Робочий діапазон температури всіх теплових поверхонь становить від 0 до 100°С.
На відміну від теплового моста, що ставиться чи підвішується над продуктами, теплові поверхні нагрівають їх знизу. На поверхню ставиться продукт у тарілці або гастрономічній ємності, потім апарат вмикається та починає підігрівати страву. Час нагріву страви до заданої температури зазвичай не перевищує 10 хвилин, а час підтримки його в нагрітому стані – не більше 60 хвилин і більше.
Мал. Теплова поверхня Sirman PIASTRA SCALDAPIZZA Inox
Переваги теплових поверхонь
- теплові поверхні можуть застосовуватися практично у будь-якому закладі швидкого харчування – кафе, ресторані, фаст-фуді, піцерії, барі, їдальні, на виїзних заходах чи ярмарках.
- На відміну від марміту, де готові страви підігріваються в гастроємностях, теплова поверхня підігріває їх прямо в тарілках. Це дуже зручно і для кухарів, і для офіціантів.
- плавне регулювання температури нагрівання поверхонь дозволяє рівномірно нагрівати продукти. Процес нагрівання поверхні контролюється терморегулятором.
- Теплові поверхні компактні, тому можуть розміститися навіть на найменшій кухні.
- теплові поверхні виконують демонстраційну функцію, даючи відвідувачам можливість розглянути готові страви з усіх боків.
- Для роботи з тепловими поверхнями не потрібні спеціальні навички. Вони дуже прості в управлінні.
- всі теплові поверхні виготовляються відповідно до європейських стандартів якості.
Виробники теплових вітрин, мостів та поверхонь
Теплові вітрини, мости та поверхні виробляють компанії, що лідирують у сфері теплового обладнання – Bartscher (Барчер, Німеччина), Altezoro (Альтезоро, Китай), FlameMax (Китай), Beckers (Бекерс, Італія), Bolarus (Польща), GASTRO-TAR ( Польща), Inoksan (Іноксан, Туреччина), JEJU (Тайвань), Karma (Карма, Тайвань), Orest (Україна), Roller Grill (Роллер Гриль, Франція), Sirman (Сірман, Італія), Smeg (Італія), Sybo ( Китай), КІЙ-В (Україна), Tecfrigo (Італія).
Табл. Найбільш популярні теплові вітрини
Модель теплової вітрини | Виробник | Країна | Діапазон робітників | Кількість |
Altezoro | Китай | до 85 | 2 | |
Bartscher (Барчер) | Німеччина | 30°C - 90°C | 3 | |
+30 °C +95 °C | 1 | |||
+30 °C +110 °C | 3 | |||
+30 °C +95 °C | 2 | |||
+30 °C +90 °C | 3 | |||
30°C - 95°C | 2 | |||
30°C - 90°C | 1 | |||
3 | ||||
2 | ||||
3 | ||||
Beckers | Італія | 4 | ||
1 | ||||
3 | ||||
2 | ||||
+50 +110°C | 3 | |||
+30+90°C | 2 | |||
4 | ||||
+50 +110°C | 3 | |||
+30 +90°C | 2 | |||
Bolarus | Польща | |||
FlameMax | Китай | н/д | 3 | |
GASTRO-TAR | Польща | 30-80 ° C | ||
Inoksan | Туреччина | 0 - 90 ° C | 4 | |
3 | ||||
н/д | 2 | |||
0 - 90 ° C | 1 | |||
н/д | ||||
JEJU | Тайвань | 20-80 ° C | 4 | |
2 | ||||
Karma | до 80 ° C | 5 | ||
20-80°C | ||||
Orest | Україна | 35-90°C | 3 | |
Piramit | Туреччина | н/д | 1 | |
Roller Grill | Франція | 20-91 °C | ||
SGS | Туреччина | 30°C - 90°C | 2 | |
Sirman | Італія | 0-90°C | 3 | |
+8 - +50 ° C | 1 | |||
до 70 ° C | 3 | |||
2 | ||||
до 40 ° C | 2 | |||
2 | ||||
до 70 ° C | 2 | |||
1 | ||||
до 40 ° C | 1 | |||
0-90°C | 3 | |||
Smeg | Італія | до 90 ° C | 2 | |
3 | ||||
1 | ||||
Sybo | Китай | н/д | 3 | |
1 | ||||
30-85 ° C | 2 | |||
Від 20 до 80 ° C | 4 | |||
Tecfrigo | Італія | +35°..+70°C | 2 | |
+30° +65°C | 2 | |||
2 | ||||
2 | ||||
Unis Cool | +30 ° ... + 90 ° С | 3 | ||
КИЙ-В | Україна | +35...+85 °С | 3 | |
3 | ||||
3 | ||||
+50...+300 °С | 2 |
Табл. Найбільш популярні теплові мости
Модель теплового мосту | Виробник | Країна | Діапазон робітників | Кількість |
Bartscher | Німеччина | 30°C - 85°C | ||
до 70 °С | 1 | |||
н/д | ||||
30°C - 90°C | ||||
Roller Grill | Франція | н/д |
Табл. Найбільш популярні теплові поверхні
Модель теплової вітрини | Виробник | Країна | Діапазон робітників | Кількість |
Bartscher | Німеччина | н/д | 1 | |
до 100 ° С | ||||
35-95°С | ||||
30-95°С | ||||
Sirman | Італія | від 0 до 90 °C | ||
від +8 ° до +70 ° C | ||||
0-60°C | ||||
Огляд підготовлений компанією «Система 4»