пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Вибір та купівля професійного водогрійного обладнання

При виборі професійного водогрійного обладнання для кухні ресторану або кафе (водонагрівач, чаєраздатчик і кава-роздавальник) слід орієнтуватися, перш за все, на його обсяг його бака та продуктивність. Для водонагрівача кухні ресторану вона становить від 9 літрів на годину. Мінімальний об'єм бака становить від 4 літрів. Якщо Ви плануєте в майбутньому збільшити прохідність Вашого закладу, слід придбати обладнання із запасом продуктивності. Це дозволить не лише своєчасно обслуговувати всіх відвідувачів у години пікових навантажень, а й продовжить термін служби техніки, адже вона не часто працюватиме на межі своїх можливостей.

Водонагрівачі з функцією захисту від «сухого» ходу, які автоматично відключаються за відсутності води, коштують, як правило, дорожче за простіші моделі, але здатні прослужити довше.

Професійні водонагрівачі з так званим «сухим» ТЕНом, про які написано нижче, надійніше; термін їхньої експлуатації довше, ніж у звичайних моделей.

Бренди та моделі кип'ятильників (водонагрівачів)

Для кафе та їдалень з обмеженим бюджетом можна порекомендувати недорогий кип'ятильник китайського виробництва EWT INOX WB-8. Він розрахований на 8 літрів води та має вбудований терморегулятор, що підтримує задану температуру в діапазоні від 30 до 90 °С. Роздача гарячої води для чаю чи кави здійснюється через зливний кран.

В Україні представлені інші китайські кип'ятильники. В основному всі вони двох модифікацій – WB та KSY, які відрізняються формою та дизайном. Моделі KSY мають пластикову індикаторну трубку та кран із нержавіючої сталі, а моделі WB, навпаки, пластиковий кран та індикаторну трубку зі сталі. Через недовговічність пластику у перших найчастіше ламається індикаторна трубка, а в других – іноді починає підтікати кран. Якщо трубку можна прибрати та спробувати працювати без неї, як це роблять у деяких випадках, то кран потребує ремонту. Крім того, китайські виробники виконують корпус нагрівачів із дуже тонкої нержавіючої сталі, яка швидко зношується. Вона також нестійка до корозії. Тому у багатьох покупців склалася думка про недовговічність усієї китайської продукції загалом.

Добре зарекомендувало себе обладнання компанії Sybo, зокрема, модель WBR-20 (KSY-20). Зверніть увагу на турецький кип'ятильник-самовар Piramit Tiryak - його зовнішнє оформлення здатне гармонійно вписатися в інтер'єр практично будь-якого кафе. Місткість самовару становить 6 літрів. Всі акумуляційні кип'ятильники розраховані на кип'ятіння та підігрів води обсягом від 5 до 30 літрів.

Обладнання європейських виробників, як правило, коштує дорожче. Так, ціна електричного кип'ятильника Bartscher 200.054 об'ємом 10 літрів приблизно в півтора рази вища.

Закритий («сухий») ТЕН та безпека

Вагомим доказом на користь європейських виробників є те, що їхня конструкція передбачає наявність так званого «сухого» ТЕНу, що не стикається безпосередньо з водою. Він розташовується всередині металевої склянки-колби, стіни якої безпосередньо стикаються з водою, або на дні у вигляді спіралі, яка закрита від води металевою поверхнею. Можуть бути й інші варіанти розміщення «сухого» тену, оскільки ця технологія ще розвивається, і багато виробників пропонують свої рішення.

Використання закритого ТЕНу істотно підвищує електробезпеку, оскільки він безпосередньо не контактує з водою. Незважаючи на те, що сучасні ТЕНи досить надійні, і при перегоранні дроту, що нагріває, просто перестають працювати, існує деяка ймовірність удару струмом. Кип'ятильники із закритим ТЕНом перегріваються менше і служать довше. У китайських виробників окропу ТЕН також розташовується на дні бака, але він прямо контактує з водою, як звичайний побутовий окроп, тому менш довговічний.

Види та бренди чає- та кавороздатчиків

Зараз в Україні представлено не так багато виробників чаю- та кавороздавача. Серед тих, хто вже встиг завоювати популярність, можна назвати продукцію німецьких компаній водонагрівачі та чає-/кавороздавачі Bartsche r та електричні кип'ятильники Kuechenbach , чаєроздавачі URET і чаї-/кофероздавачі та електричні кип'ятильники Piramit ( Туреччина) (Італія). Ціна чаєраздатчиків визначається обсягом їхнього баку, наявністю опції підтримки напою в теплому стані та країною виробництва.

Для кухні невеликого ресторану або кафе ми рекомендуємо американський професійний чай роздавальник WEST BEND K5 гейзерного типу об'ємом 5 літрів. У його нижній частині знаходиться потужний ТЕН, куди вставляється порожня трубка, а у верхній частині розташований фільтр-ситечко з дрібними осередками, куди засипається мелена кава або чай. Після того, як ТЕН починає нагрівати воду, пара поступово піднімається вгору та заварює вміст фільтра. Чайник розрахований на приготування 36 чашок за 15 хвилин і може постійно підтримувати напій в гарячому стані, автоматично включаючись при зниженні температури до 85°С. Популярним фаст-фудам і великим ресторанам підійде чаєраздатчик Piramit P-1350 об'ємом 40 літрів, потужністю 2x1.35 кВт і двома краниками.

До дорогих професійних кавороздатчиків належать моделі під торговою маркою URET. Вони в середньому на третину дорожчі за техніку від Bartscher і Piramit при тому ж обсязі бака. Так, ціна німецького кава-роздавача Bartscher А190.161 об'ємом 9 літрів і потужністю 1, 15 кВт становить приблизно півтори тисячі гривень, тоді як турецький URET при трохи більшій потужності в 2 кВт і тому ж обсязі коштує вже 2200 грн.

Про конструкцію та види чаю- і кавороздавача ви можете дізнатися зі статті Нащадки самовару.