пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Холодильні та морозильні шафи

Вибір холодильних шаф Холодильні та морозильні шафи служать для зберігання та експонування продуктів, що використовуються для приготування страв, напівфабрикатів в упаковці, а також готових страв та напоїв. Завдяки вертикально орієнтованій конструкції вони займають трохи місця, а наявність полиць забезпечує легкий доступ до великої кількості різних продуктів і страв.

Від побутових холодильників професійні холодильні та морозильні шафи відрізняються потужнішими холодильними агрегатами та їх розташуванням – агрегат-моноблок розміщується над або під холодильною камерою, тоді як у побутовому холодильнику компресор знаходиться внизу, конденсатор – біля задньої стінки, а випарник – у верхній частині камери ( морозилка).

Основні характеристики на які потрібно звернути увагу

Корпус, внутрішнє оздоблення та покриття

Корпус шафи є теплоізольованим кожухом, виконаним за принципом сендвіч-панелі: між шарами металу розташований теплоізолюючий матеріал (зазвичай пінополіуретан). Покриття корпусу виконується з нержавіючої сталі або оцинкованої сталі покритою фарбою . Моделі з корпусами з нержавіючої сталі в середньому на 40% дорожчі, але їх покриття стійке до механічних пошкоджень (подряпини та ін.) та агресивних середовищ, у тому числі підвищеної вологості. Тому шафи з нержавіючої сталі ми рекомендуємо використовувати у гарячих цехах, а шафи з оцинкованої сталі покритою фарбою – у торгових залах для зберігання продуктів в упаковці.

У дорогих моделях внутрішнє оздоблення може бути виконане з нержавіючої сталі, а в більш дешевих - із гальванізованого пластику. Дорогі моделі винних та кондитерських шаф обробляються деревом, а дешевші – фарбованим металом.

Шафа холодильна ​Обсяг

Загальний об'єм холодильної шафи може становити від 45 л. (Настільні моделі, див. Фрігобари ) до 1400 л. Найбільш поширені шафи з об'ємом камери від 700 до 1200 і від 1200 до 1400 л., часто використовуються також шафи з об'ємом камери 375 л. (300 – 500 л.).

Камера великих шаф (більше 1400 літрів) може бути суцільною або розділятися вертикальною перегородкою на дві камери.

Управління

У шафах з механічним керуванням температура регулюється диском, що обертається. Їх перевагою є мала чутливість до перепадів напруги у мережі.

В даний час зазвичай використовуються шафи з зручнішою електронною панеллю управління. Вона забезпечує більшу точність управління, особливо у сучасних моделях з мікропроцесорним блоком. Електронна панель може мати інтерфейс передачі даних відповідно до стандарту HACCP.

Полиці, грати, ємності, що охолоджуються, і додаткові аксесуари

Холодильный шкаф SAGI (Frigoriferi Roll-In E Passanti) CDRI
Гастронормований
холодильна шафа
SAGI ( Frigoriferi
Roll-In E Passanti)
CDRI

Робочі камери шаф зазвичай розраховані певні типорозміри ємностей, які охолоджуються в камері. Гастронормовані шафи розраховані на гастроємності типу GN, а негастронормовані – на кондитерські листи 600х400 мм. Об'єм гастронормованої шафи розрахований на встановлення стандартних ємностей до стандарту GN2/1 при робочій глибині до 800 мм. (Див. Типорозміри гастрономічних ємностей )

Шафи можуть бути розраховані на використання не тільки деко, а й гастроконтейнерів у вкатних візках. Крім стандартних решіток у шафах можуть встановлюватись кошики для овочів та фруктів або пластикові контейнери з перфорованими піддонами (для риби) або кронштейнами з гаками (для підвішування туш).

Напрямні дозволяють встановлювати полиці з різною частотою. У деяких моделях знімні полиці можуть встановлюватись під різними кутами.

Шафи для зберігання мають глухі металеві двері з автодоводчиком для автоматичного закривання, якщо кут відкриття менше 45º. При куті 90º двері залишаються відчиненими для зручності завантаження та вивантаження продуктів. Замок , що захищає від несанкціонованого доступу, у професійних шафах зазвичай встановлений заздалегідь або як опція.

У морозильних (низькотемпературних) шафах, щоб уникнути примерзання дверей до корпусу, дверний проріз забезпечений дротяним обігрівачем у спеціальному пазу корпусу.

Розміщення агрегату

Шафи з верхнім розміщенням агрегату виділяють тепло у верхній шар повітря приміщень, тому їх краще використовувати у гарячих цехах для комфорту персоналу. Циркуляція повітря, необхідна для роботи таких шаф, забезпечується навіть при розміщенні їх впритул до стін. Шафи з нижнім розміщенням агрегату , навпаки, повинні розміщувати біля стіни. Відстань до неї повинна бути не менше 10 см. Крім того, таку шафу не рекомендується встановлювати в підвальному приміщенні де можуть бути гризуни - вони можуть пошкодити агрегат. Під шафою з нижнім розташуванням холодильного агрегату необхідно регулярно підмітати так як під ним накопичується пил і бруд , ускладнюючи циркуляцію повітря. За дотримання таких умов така шафа працюватиме ефективніше. Варто додати, що нижнє розташування агрегату краще щодо захисту від перегріву.

Регулювання температури камери

При зберіганні гастрономічної продукції без упакування є ризик завітрювання, тому для такої мети застосовується статичне охолодження шафи. Конвекційне (динамічний) охолодження застосовується для ефективного та рівномірного охолодження продуктів у всьому обсязі шафи. В цьому випадку вентилятори перемішують повітря у камері.

Температура всередині камери контролюється термобалонами термометра та термолегулятра на задній стінці.

Контроль температури в «ланцюзі холоду»

Передові ресторани розвинених країн прагнуть інтегрувати свій виробничий процес у т.зв. «ланцюг холоду» - систему підтримки заданих температур зберігання продуктів у повному виробничому циклі «від ферми до тарілки». Для цього в холодильних і морозильних шафах застосовуються різні термометри і датчики, що дозволяють реєструвати і контролювати температуру внутрішнього об'єму та продуктів, що зберігаються для забезпечення їх якості та харчової безпеки. На жаль, у нашій країні ідея «ланцюга холоду» лише починає завойовувати сегменти рітейлу та громадського харчування. Вважається, що продукти, з яких готується їжа, доставляються на склади та кухні замороженими чи охолодженими належним чином. Насправді немає жодних гарантій того, що температурний режим під час їхнього транспортування та зберігання завжди витримувався правильно. Тому хоча контроль температурного режиму при зберіганні продуктів повинен бути забезпечений установкою в шафах термометрів, не менш важливо, щоб постачальники також дотримувалися його.

Холодильні та морозильні шафи: виробники, ціни, енергоефективність

На нашу думку, з точки зору ціни найбільш привабливими є шафи виробництва країн СНД, зокрема, таких торгових марок як Технохолод (Україна) або Polair (Росія).

Досвід компанії «Система 4» показує, що найменше нарікань викликають шафи преміум-сегменту – Liebherr (Австрія) та Sagi (Італія). До середньоцінового сегменту відносяться шафи польських виробників Cold та Teffcold (Данія). Ці холодильники також досить надійні.

Табл. Порівняння вартості різних брендів холодильних та морозильних шаф порівнянного об'єму (600-700 л) Дані компанії та «Система 4»

Бренд

Вартість холодильних
шаф, тис. грн.

Вартість морозильних
шаф, тис. грн.

Технохолод

До 9

До 12

Polair

9

12-13

Teffcold

16

18

Liebherr

20-22

13 - 28

Sagi

22

27

Енергоспоживання

Енергоекономність стає все більш затребуваною опцією при виборі холодильного обладнання. З огляду на це провідні світові виробники прагнуть зробити своє обладнання економним. При виборі холодильної та морозильної шафи енергоекономність часто називається серед переваг тієї чи іншої моделі. Але лише небагато виробників по-справжньому спеціалізуються на енергоекономному устаткуванні. Серед них можна назвати компанію Liebherr , італійські Sagi і Tecfrigo .

У порівнянні зі звичайними моделями енергоекономні коштують вдвічі-втричі дорожче, але й споживають енергії в рази менше (див. табл.).

Табл. Енергоспоживання різних моделей холодильних шаф порівнянного об'єму (650-700 л) Дані компанії та «Система 4»

Модель, країна виробництва

Фото

Потужність, кВт/добу

Об'єм, л

Tefcold RK710 (Данія)

4,7

650

Bolarus S-711 Vent 1D (Польща)

4,5

700

Mawi SCH 600 (Польща)

4,0

600

Polair ШХ-0,7 (Росія)

4,0

700

Liebherr GKV 6410 (Австрія)

1,3

663

Зменшити споживання енергії допомагають такі конструктивні особливості як дводверне виконання. Дводверні моделі дорожчі (приблизно на 100 Євро), але завдяки нижчому теплообміну при відкриванні невеликих дверей знижують споживання енергії на відновлення температури після відкриття.

Реальне споживання енергії може відрізнятися залежно від умов, режиму експлуатації та догляду за шафою. У кухні температура зазвичай вища, ніж у залі або підсобному приміщенні, тому шафа, що стоїть на кухні, споживатиме більше енергії. Чим частіше нові продукти або страви завантажуються в шафу, тим більше енергії витрачається на їхнє охолодження. Шафа, яка експлуатується правильно, витрачає менше енергії, ніж та, догляд за якою не виконується належним чином. Щоб знизити споживання енергії досить регулярно протирати решітку конденсатора, звільняючи її від пилу, що накопичується, і холодильний агрегат (у шафах з нижнім розташуванням агрегату).


Конструктивні особливості професійних холодильних та морозильних шаф

Конструкція шаф залежить від:

  1. Підтримуваної всередині камери температури:
    1. середньотемпературні (від 0 до +8ºС)
    2. універсальні (від -5 до +5ºС) охолоджені продукти, які дістали з морозилки
    3. низькотемпературні або морозильні (від -12 до -22ºС)
    4. комбіновані
  2. Призначення та місце розміщення
    1. демонстраційні холодильні шафи-вітрини з прозорими дверима для розміщення в залі
    • гастрономічні холодильні шафи-вітрини
    • кондитерські холодильні та морозильні шафи
    • демонстраційні шафи для напоїв
    • винні шафи
    • та ін.
    1. холодильні шафи для зберігання товарів на складі чи кухні
    • холодильні шафи з глухими дверима
    • морозильні шафи з глухими дверима
    • шафи для риби та морепродуктів з пластиковими кошиками та діапазоном підтримуваних температур від -5 до +5ºС
    • комбіновані шафи
    • та ін.
  3. Розміщення агрегату
    1. над холодильною камерою
    2. під холодильною камерою
    3. агрегат встановлений окремо (виносний агрегат)
  4. Матеріалу обробки корпусу
    1. оцинкована сталь, покрита фарбою
    2. нержавіюча сталь із легуючими добавками (в ідеалі – хромонікілева сталь марки 18/10)
  5. Типом охолодження
    1. статичне - для продуктів, які можуть завітритися
    2. динамічний - для упакованих та стійких до завітрювання продуктів
  6. Конструкцією дверей
    1. глухі розстібні – у шафах для зберігання продуктів, які розміщуються на кухні ресторану
    2. прозорі розсувні (купе) чи прозорі розстібні – біля демонстраційних шаф у залах ресторанів та магазинів
  7. Кліматичного класу (температурі навколишнього повітря, при якій шафа може ефективно працювати). Більшість шаф відносяться до наступних класів:
    1. третій – до 25ºС
    2. четвертий – до 35ºС
    3. п'ята (тропічне виконання, для гарячих цехів) – до 43ºС (при вологості до 80%)

© Компанія "Система 4", 2012