пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Овочерізки

Овощерезка

Нарізка овочів та інших продуктів – одна з найбільш монотонних та трудомістких операцій на кухні. Спроби механізувати її робилися давно. Прообраз ручної овочерізки з'явився ще наприкінці 16 століття – саме до цього часу відноситься зображення невеликої дошки для нарізки овочів із лезом в ілюстрованій кулінарній книзі, написаній Варфоломієм Скаппі, шеф-кухарем римського папи Пія VI. Ручна овочерізка неодноразово вдосконалювалася. Зокрема, наприкінці XIX століття було запатентовано пристрій, що оберігає руки під час роботи на ручній овочерізці. Подібні пристрої використовуються і зараз, але, як правило, у домашніх кухнях, де не потрібно нарізати багато овочів.

Радикально підвищити продуктивність та якість нарізки овочів стало можливо з появою електричних овочерізок у середині XX століття. Вони знайшли широке застосування там, де необхідно щодня готувати велику кількість овочів та інших продуктів для подальшого використання – у закладах громадського харчування та на харчових підприємствах. Електричні овочерізки застосовуються і в побуті, але побутові моделі не розраховані на постійну роботу і тому мають конструктивні особливості, що дозволяють здешевити їх виробництво, зокрема електродвигуни зі щітками без вентиляції, які швидко гріються. Деякі ресторатори, прагнучи заощадити на придбанні професійного обладнання, використовують побутові овочерізки, але робити це має сенс тільки якщо подібного обладнання не доводиться працювати постійно. В іншому випадку воно швидко виходить з ладу.

Професійні овочерізки розраховані на різну інтенсивність використання, мають різну продуктивність і кількість ножів, кожен з яких призначений для нарізки певної форми. Деякі моделі овочерізок R obot C oupe також можуть використовуватися для протирання. Для цієї мети слугують спеціальні протирочні комплекти, що складаються з кількох дисків – диска-протирки з отворами, лопаті для протирання, диска-скидача.

Товар Характеристики, на які варто звернути увагу при виборі овочерізки

Продуктивність

Підбирається з урахуванням середньої прохідності на день. Правильний підбір продуктивності важливий для ефективності роботи та мінімізації зносу овочерізки та дисків. У специфікації вказується середня продуктивність, реальна залежить від жорсткості продукту і параметрів обраного диска – наприклад, терка з отворами діаметром 2 мм третя повільніше терки з отворами діаметром 7 мм.

За продуктивністю овочерізки діляться на малі, середні та великі. Малі здатні переробляти до 60 кілограмів овочів на годину. Вони зазвичай комплектуються двома десятками дисків, швидкість обертання диска 1500 об/хв. Вони не дозволяють нарізати кубики та картопля фрі, працюю тільки з сирими овочами. Використовують у кафе, ресторанах із прохідністю від 20 до 80 осіб на день.

Середні переробляють від 80 до 250 кг/год, завдяки нижчій швидкості нарізування – 375 об/хв. Вони переробляють як сирі так і варені овочі і здатні виробляти нарізку кубиками і прямими скибочками для картоплі фрі. Такі моделі мають комплект близько 40 ножів і можуть бути виконані у варіанті на 380 В, якщо потрібна стійкість до високого навантаження. Моделі, розраховані на 380, можна використовувати для тривалої роботи.

Великі овочерізки мають продуктивність 300-900 кг/годину та використовуються у великих ресторанах, на комбінатах харчування та ін. Вони мають 2 швидкості – 375 об/хв. для акуратної нарізки варених овочів та 750 об/хв. Для більшої продуктивності.

Комплектація

Залежить від різноманітності необхідних форм нарізки. Важливо, щоб овочерізки пропонувалося багато видів дисків – тоді можна буде підібрати під конкретні потреби, коли вони з'являться. Але якщо овочерізка купується для виконання 1-2 операцій, то купівля комплекту дисків недоцільна - частина дисків не використовуватиметься.

  • Овочерізки зазвичай мають 2 отвори - велике (зазвичай напівкругле) і мале - для довгих овочів. Великий бункер дозволить не розрізати овочі перед завантаженням.
  • Чим більша висота приймального отвору над рівнем столу, тим більшу приймальну ємність можна використовувати і, відповідно, рідше її спорожняти.
  • Функція " автопуск " підвищує безпеку та швидкість роботи - при відкритті бункера машина зупиняється, а при завантаженні - сама запускається, що позбавляє необхідності натискати на кнопки "пуск" і "стоп".
  • Важливо, щоб машину можна було легко мити , тому рекомендуємо моделі, в яких можна повністю зняти бункер і робочий відсік.
  • У деяких моделях передбачена комплектація як ручною , так і автоматичною завантажувальною воронкою , якщо потрібно збільшити обсяг овочів, що одночасно завантажуються.

Ріжучі диски

Основний робочий інструмент овочерізки - ріжучі диски з нержавіючої сталі з лезами. Зазвичай леза мають подвійне заточування. Слайсерні диски призначені для нарізки продукту кільцями та кружальцями завтовшки 1-14 мм. Є також диски для нарізування соломкою.

Слайсерный диск

Мал. Слайсерний диск

Диск для нарезки соломкой

Мал. Диск для нарізки соломкою

Нарізку кубиком здійснюють за допомогою комплекту зі слайсера (підрізного диска) та решітки (пуансонного диска). Спочатку продукт проходить через ґрати пуансонного диска, потім підрізається підрізним диском. В результаті виходить кубик, розмір якого визначається розмірами осередків решітки та виступу підрізного диска, які мають бути однакові.

комплект для нарізки кубиком: слайсер 10мм + решітка 10/10мм

Протерочні диски служить для протирання продукту через невеликі (до 5 мм) отвори. Протерочні диски застосовуються тільки для варених овочів і фруктів, добре провареного м'яса та печінки.

Протерочные диски

Мал. Протерочні диски

Набор дисков для модели ROBOT-COUPE CL 30

Мал. Набір дисків ROBOT-COUPE CL 30

Вибір огвощерізок

Табл. Овочерізки, які пропонує компанія «Система 4»

Ціновий сегмент

Продуктивність

До 100

100-300

300-500

Понад 500

преміум

ROBOT-COUPE CL 30 BISTRO
ROBOT-COUPE CL 30
ROBOT-COUPE CL 25
ROBOT-COUPE CL 20
Fimar FNT

Fimar FNT2V
ROBOT-COUPE CL 50 ultra
ROBOT-COUPE CL 50
INOKSAN SD 200

ROBOT-COUPE CL 52

ROBOT-COUPE CL 60 Auto
ROBOT-COUPE CL 60 з важелем
ROBOT-COUPE CL 55 з важелем
ROBOT-COUPE CL 55 Auto

середній

EWT INOX VCM65
JeJu VS06
Bartscher 120.320

YAZICILAR SD 200E
GAM VPM 2V , Fimar 2500
Fimar 3000 , Celme CHEF 400 CE MN
Fimar 2000R La Romagnola
Fimar 2000R La Romagnola
Celme CHEF 400 CE TR

Mateka SD-7150
Fimar 4000 L'ortolana

економ

Торгмаш МПО-1-03
Торгмаш МПО-1
Торгмаш МПО-1-02
Торгмаш МПР-350М-02
Торгмаш МПР-350М

Торгмаш МПО-1-01
Торгмаш МПР-350М-01

Табл. Найбільш популярні овочерізки

Модель овочерізки

Виробник/Країна виробництва

Наявність дисків у комплекті

Підключення

Овочерізка Altezoro NRI-300 A1

Altezoro (Альтезоро, Китай)

так

220В/1Ф

Овочерізка GAM VPM 2V

GAM (Італія)

ні

380В/3Ф

Овочерізка Sirman TM TG Mn

Sirman (Сірман, Італія)

220В/1Ф

Овочерізка Sirman TM TG Tf

380В/3Ф

Овочерізка Sirman TM All Tf

Овочерізка Sirman TM All Mn

220В/1Ф

Овочерізка Sirman TM inox Tf

380В/3Ф

Овочерізка Sirman TM inox Mn

220В/1Ф

Овочерізка Angelo Po STV

Angelo Po (Анджело По, Італія)

ні

Машина для нарізування картоплі фрі Hendi 630.402

Hendi (Хенді, Нідерланди)

-

механічна

Тертка Hendi MANDOLINA 222.652

Овочерізка YAZICILAR SD 200E

YAZICILAR (Туреччина)

ні

220В/1Ф

Овочерізка Bartscher 120.325

Bartscher (Барчер, Німеччина)

так

Овочерізка Bartscher 120.320

ні

Овочерізка механічна Bartscher 500.391

так

механічна

Овочерізка INOKSAN SD 200

Inoksan (Іноксан, Туреччина)

220В/1Ф

Овочерізка Торгмаш МПО-1-03

Торгмаш (Білорусь)

Овочерізка Торгмаш МПО-1-02

380В/3Ф

Овочерізка Торгмаш МПО-1-01

Овочерізка Торгмаш МПО-1

Овочерізка Торгмаш МПР-350М-02

Овочерізка Торгмаш МПР-350М-01

Овочерізка Торгмаш МПР-350М

Овочерізка Celme CHEF 400 CE MN

Celme (Італія)

ні

220В/1Ф

Овочерізка Celme CHEF 400 CE TR

380В/3Ф

Овочерізка JeJu VS06

JeJu (Тайвань)

так

220В/1Ф

Овочерізка EWT INOX VCM65

EWT INOX (Китай)

Овочерізка Mateka SD-7150

Mateka (Туреччина)

так

Овочерізка механічна Fimar TVM

Fimar (Фімар, Італія)

механічна

Овочерізка Fimar TV4000 L'ortolana

ні

220В/1Ф

Овочерізка Fimar TV3000

Овочерізка Fimar TV2500

Овочерізка Fimar TV2000R La Romagnola

Овочерізка Fimar TV2000R La Romagnola

380В/3Ф

Овочерізка Fimar FNT2V

Овочерізка Fimar FNT

Овочерізка Fimar FNT

220В/1Ф

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 30 BISTRO

Robot-Coupe (Франція)

ні

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 30

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 50

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 25

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 52

380В/3Ф

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 50 ultra

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 40

так

220В/1Ф

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 60 з важелем

ні

380В/3Ф

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 60 Auto

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 55 з важелем

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 55 з важелем

Овочерізка ROBOT-COUPE CL 20

220В/1Ф

Огляд підготовлений спеціалістами компанії "Система 4".