пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Грилі. Частина 1. Види, переваги, виробники.

grill hendi

Грилі належать до універсального теплового обладнання. Вони дозволяють готувати велику кількість найрізноманітніших страв з різними смаковими відтінками та характеристиками (температура, твердість, вміст вологи та жирів). Сімейство грилів включає такі апарати, як грилі для курей, грилі-саламандер, контактні грилі, смажені поверхні, роликові грилі, грилі з вулканічною лавою, вапо-грилі, обладнання для приготування шаурми, печі-барбекю та шашличниці.

Зміст

Переваги грилів
Види грилів
Безконтактні грилі
Можливості безконтактних грилів
Паливо для безконтактних грилів
Види безконтактних грилів
- Карусельні грилі
- Шампурні грилі
- Грилі-саламандер
- Лавовий гриль
- Гриль для плавлення сиру

Переваги грилів

Використання грилів на професійній кухні надає цілу низку можливостей, яких немає в іншого обладнання.

  • швидке приготування. Час приготування продуктів у грилі становить від 10 хвилин (залежно від їх попередньої обробки).
  • у деяких грилях можна обсмажувати одразу кілька страв. Це значно підвищує їх продуктивність.
  • у процесі смаження до продуктів можна додавати різні інгредієнти, зокрема спеції.
  • за допомогою грилів можна не лише готувати м'ясо, птицю чи рибу, але й випікати вироби із тестових напівфабрикатів, а також розігрівати готові страви.
  • грилі дозволяють перевіряти готовність страв без особливих втрат тепла.
  • грилі здатні готувати продукти різної величини та товщини.
  • рифлена поверхня контактних грилів покращує зовнішній вигляд страв (з'являється апетитна смугаста сітка)
  • грилі прості в експлуатації та дозволяють повністю контролювати процес приготування страв.
  • відносно невисока ціна грилів повністю виправдовується їх перевагами.

Види грилів

За розташуванням продукту по відношенню до нагрівальної поверхні професійні грилі бувають контактні та безконтактні. У безконтактних моделях продукт не стикається безпосередньо з поверхнею, що нагріває, а в контактних - навпаки, готується при зіткненні з нею. До безконтактних грилів відносяться карусельні та шампурні моделі, а також грилі Salamander (грилі-саламандер, грилі-саламандра). Контактні грилі діляться на грилі безпосередньої смаження (грилі-паніні), роликові грилі та смажені поверхні.

Безконтактні грилі

У безконтактних грилях продукти готуються без безпосереднього зіткнення з поверхнями для смаження. Такі грилі добре підходять для приготування курячого м'яса, курки гриль, риби, сосисок, шаурми та шашлику, і можуть використовуватись у невеликих кафе, фаст-фудах, продуктових магазинах та супермаркетах.

Можливості безконтактних грилів

- продукти не контактують із розпеченим жиром та продуктами його розпаду.
- готові продукти набувають хрумкої підсмаженої скоринки і характерного аромату.
- Страви готуються досить швидко і повністю зберігають свої корисні властивості.
- Безконтактні грилі дозволяють швидко розігрівати приготовлені продукти.

Паливо

Залежно від палива, безконтактні грилі можуть бути газовими або електричними. Ми рекомендуємо використовувати газові грилі для вуличної торгівлі, оскільки вони мають невеликі розміри і можуть працювати автономно від стаціонарного джерела живлення (газового балона). Електричні грилі часто купують для професійної кухні. Нагрів у них здійснюють або кварцові випромінювачі, або ТЕНи зі спіралями зі сплаву нікелю та хрому. Газові грилі, як правило, коштують дорожче за електричні аналоги, але витрати на газ менші, ніж на електроенергію.

Види безконтактних грилів

Карусельні грилі

Усі безконтактні грилі поділяються на дві групи – карусельні та шампурні. Вони різняться способом обертання рожна та закладки продукту.
Карусельні грилі складаються з робочої камери зі скляними стінками, термостата і механізму, що обертається, зі знімними сітчастими кошиками, які ще іноді називають «люльками». У верхній частині камери знаходяться ТЕНи або кварцові нагрівальні елементи, а над ними - відбивачі, які фокусують тепло на продуктах, що готуються. Робочий температурний режим карусельних грилів становить від 50 до 250°C.
Для збору киплячого жиру у професійних грилів передбачений спеціальний піддон зі зливним краном, а продукти згоряння виводяться з камери через невеликий проміжок у верхній частині корпусу. Панель управління встановлюється на передній частині апарату. У грилів економ-класу вона механічна і складається з сигнальних індикаторів, кнопки «мережа» та регуляторів інтенсивності нагріву для кожної групи випромінювачів. Більш дорогі грилі обладнані електронною системою керування та світлодіодною панеллю. Професійні грилі преміум-класу мають процесорне управління, яке дозволяє вводити на згадку комп'ютера інформацію про приготування різних страв з урахуванням початкової температури та ступеня завантаженості гриля.
Карусельні грилі призначені для приготування курки або окремих частин птиці, тому їх часто називають грилями для курей. Якщо Ви хочете купити карусельний гриль для курей або гриль для курей карусельного типу, слід звернути увагу на його місткість – вона становить від 6 до 70 тушок. Час обсмажування однієї повної завантаження гриля, наприклад, тушками курки, становить середньому 50-60 хвилин. Всі рожни у грилів - знімні, тому після приготування страв їх можна зняти і помістити в марміт разом із готовими продуктами.
Окремим різновидом карусельних грилів є планетарні. Від карусельних вони відрізняються тим, що довкола своєї осі обертається не тільки сам механізм із закріпленими на ньому кошиками, а й шампури (кошики, «люльки»), в яких знаходяться продукти. Тому продукти пропікаються більш рівномірно, а процес приготування прискорюється.

Табл. Найбільш популярні грилі для курей

Модель гриля

Виробник

Країна виробництва

Тип підключення
(Електричний, газовий)

Кількість курей, шт

Гриль для курей Alto Shaam AR-7E

Alto Shaam

США

електричний

28

Гриль для курей Pimak M 003G

Pimak

Туреччина

газовий

12

Гриль для курей Pimak M 003

електричний

Гриль для курей Pimak M 011

70

Гриль для курей Pimak M 010

40

Гриль для курей Pimak M 009

50

Гриль для курей Pimak M 007

20

Гриль для курей Pimak M 006

25

Гриль для курей Pimak M 005 G

газовий

20

Гриль для курей Pimak M 004 G

15

Гриль для курей Pimak M 002 G

9

Гриль для курей Pimak M 001 G

6

Гриль для курей Pimak M 008

електричний

25

Гриль для курей Pimak M 004

15

Гриль для курей Pimak M 002

9

Гриль для курей Bartscher P6 215.035

Bartscher

(Барчер)

Німеччина

6

Гриль для курей Bartscher P8N 215.036

8

Гриль для курей Bartscher P12N 215.037

12

Гриль для курей Roller Grill RBE 25

Roller Grill

Франція

20-25

Гриль для курей Roller Grill RBE 8

6-8

Гриль для курей Roller Grill RBE 4

2-4

Гриль для курей Roller Grill RBE 12

9-12

Гриль для курей GASTRO-TAR OGE-9

GASTRO-TAR

Польща

9

Гриль для курей GASTRO-TAR OGE-6

6

Гриль для курей GASTRO-TAR OGE-16

16

Гриль для курей GASTRO-TAR OGE-12

12

Гриль для курей Sikom МК-7.8

Sikom

Росія

8

Гриль для курей Sikom МК-3.8.1В

Гриль для курей Sikom МК-3.8.1

Гриль для курей Sikom МК-9.3

12

Гриль для курей Inoksan PCT 208

Inoksan

Туреччина

електричний

32-40

Гриль для курей Inoksan PCT 106

24-30

Гриль для курей Sofinor ITEВ8

Sofinor

Франція

48

Гриль для курей Sofinor ITEC8

Гриль для курей Sofinor ITP 8115

56-64

Гриль для курей Sofinor ITP 6115

42-44

Гриль для курей Jeju ER-268

JEJU

Тайвань

12-16

Гриль для курей Jeju ER-266

8-12

Гриль для курей КИЙ-У ГК-24

КИЙ-В

Україна

24

Гриль для курей КИЙ-У ГК-16

16

Гриль для курей КИЙ-У ГК-8

8

Гриль для курей КИЙ-У ГК-6

6

Гриль для курей КИЙ-У ГК-9М

16

Гриль для курей КИЙ-У ГК-6М

8

Гриль для курей КИЙ-У ГК-4

4

гриль для курей Orest ГЕР-6

Orest

8

гриль для курей Orest ГЕР-4

12

гриль для курей Orest ГЕР-3

9

гриль для курей Orest ГЕР-2.1

6

гриль для курей Orest ГЕР-2

6

гриль для курей Orest ГЕР-1.1

3

гриль для курей Orest ГЕР-1

3

Шампурні грилі (грилі для шаурми, шаурма обладнання)

Шампурні грилі, як і карусельні, часто використовують для приготування курки на професійній кухні. Але, як показує наша практика, шампурні грилі поширені більше за карусельні, оскільки час приготування у них менший.

Підготовлені тушки птиці насаджуються на горизонтальні шампури, що розташовуються або один над одним, або в шаховому порядку. Шампури безперервно обертаються навколо своєї осі поруч із нагрівальними елементами.
На кришці гриля є спеціальний зазор, через який усі продукти згоряння потрапляють у патрубок на кришці гриля та виводяться у вентиляцію. Тому скло гриля не покривається зсередини нагаром.
Різновидом шампурних грилів є шаурма-грилі або грилі для шаурми (gyros grill, гірос гриль). Від інших шампурних апаратів вони відрізняються тим, що у них встановлений вертикальний шампур (вертоль), на який насаджують підготовлене м'ясо.
Як і інші грилі, апарати для шаурми бувають газовими та електричними. Газові грилі користуються більшим попитом, ніж електричні, оскільки можуть працювати автономно від балонного газу (пропан, бутан). У корпус газових грилів вбудовуються блоки газових пальників, а навпроти них обертається рожен із м'ясом. Штуцер для підведення газу з балона розташовується на бічній поверхні гриля. Там знаходиться і панель управління.

Табл. Найбільш популярне обладнання для приготування шаурми

Модель

Вироб-
дитель

Країна
виробництва

Тип підключення
(газовий, електричний

вага, кг

Гриль шаурма-шашличниця Atesy 3

Atesy

Росія

газовий

25,3

Гриль шаурма-шашличниця Atesy 2

19,5

Гриль-шаурма Atesy ЕЛ 3

електричний

35

Гриль-шаурма Atesy ЕЛ 2

27,6

Гриль для шаурми Roller Grill GR 60 E

Roller Grill

Франція

31

Гриль для шаурми Roller Grill GR 40 E

27

Гриль для шаурми FIMAR GYR80M

Fimar

Італія

газовий

32

Гриль для шаурми FIMAR GYR60M

26

Гриль для шаурми FIMAR GYR80

електричний

31

Гриль для шаурми FIMAR GYR60

26

Гриль шаурма Sikom МК-2.3Г

Sikom

Росія

газовий

25

Гриль для шаурми Sikom МК-2.2Г

15

Гриль для шаурми Sikom МК-2.2ЕП

електричний

18

Гриль для шаурми Sikom МК-2.2Е

Гриль для шаурми Inoksan PDG 103

Inoksan

Туреччина

газовий

20

Гриль для шаурми Inoksan PDG 102 М

21

Гриль для шаурми Inoksan PDG 102

18

Гриль шаурма Inoksan PDE 503 Е

електричний

41

Гриль шаурма Inoksan PDE 503

51

Гриль шаурма Inoksan PDE 400

36

Гриль шаурма Inoksan PDE 300

31

Гриль шаурма Inoksan PDE 403 Е

34

Гриль шаурма Inoksan PDE 403

46

Гриль шаурма Inoksan PDE 303 Е

40

Гриль шаурма Inoksan PDE 303

40

Апарат для шаурми КІЙ-У ШЕ-30П

КИЙ-В

Україна

25

Апарат для шаурми КІЙ-У ШЕ-20П

20

Апарат для шаурми КІЙ-У ШЕ-20

19

Гриль для шаурми JEJU JPE-1

JEJU

Тайвань

електричний

25

Гриль для шаурми Piramit EDN-203

Piramit

Туреччина

н/д

Гриль для шаурми Piramit EDN-202

Гриль для шаурми Piramit EDN-M203

Гриль для шаурми Piramit EDN-M202

Гриль для шаурми Piramit ADE-5

Гриль для шаурми Piramit ADE-4

Гриль для шаурми Piramit ADE-3

Гриль для шаурми Piramit ADE-5 MP

Гриль для шаурми Piramit ADE-4 MP

Гриль для шаурми Piramit ADE-3 MP

Гриль для шаурми Pimak M 076

Pimak

Туреччина

газовий

18

Гриль для шаурми Pimak M 077

електричний

19

Гриль шаурма Pimak M 075

газовий

14

Гриль шаурма Pimak M 073

12

Грилі-саламандер (грилі-саламандри, гриль Salamander , гриль salamandra )

Грилі-саламандер є окремим різновидом безконтактних грилів. Ці апарати – професійне грильне обладнання, малогабаритний варіант грилів, розрахований на роботу у важких умовах. Як правило, вони мають розміри від 25 до 33 см завглибшки і від 58 до 70 см завширшки. Невеликі габарити дозволяють помістити їх на робочий стіл або встановити кухонну плиту.
Гриль-саламандер складається з двох частин – рухомої верхньої частини з нагрівальними елементами та нерухомої нижньої, на якій знаходяться продукти. Між ними встановлюються грати із продуктами. Інтенсивність нагріву продуктів регулюють, збільшуючи чи, навпаки, зменшуючи відстань між частинами грилю. У простіших моделей нагрівальні елементи зафіксовані, а грати з продуктами має кілька основних положень, в яких вона може встановлюватися.
Гриль-саламандра може готувати широкий асортимент страв, включаючи кускові продукти (риба, птиця), гарячі відкриті бутерброди, жульєн, шашлик, люля-кебаб, овочі, підсмажувати м'ясо та розігрівати готові страви. Овочі, приготовлені в саламандер-грилі, повністю зберігають свою первісну консистенцію і виходять набагато ароматніше відварених, з чітким присмаком запеченого овочевого соку. Їх можна використовувати як окрему страву чи як інгредієнт для салату. М'ясні страви, наприклад, шашлик і люля-кебаб після обробки в саламандер-грилі, набувають специфічного приємного аромату та смаку. Особливо зручно готувати на такому грилі жульєн у спеціальних ємностях (кокотницях). Так можна приготувати одну або дві порції, що особливо зручно для професійної кухні ресторану, де деякі страви готуються на замовлення.
Гриль-саламандра може бути газовим чи електричним. Газовий гриль-саламандр має від однієї до шести інфрачервоних пальників, а їх потужність становить від 8,8 до 19,3 кВт. Електричні грилі менш потужні – від 5,2 до 7 квт. У нашій компанії часто замовляють грилі з інфрачервоним підігрівом. Вони швидко прогріваються (приблизно за 90 секунд), а повітря на кухні не нагрівається так сильно, як це буває з іншими грилями.
Невеликі заклади та продуктові магазини зазвичай віддають перевагу електричним грилям, а великим торговим точкам ми радимо купити газовий гриль-саламандер як більш економічну в експлуатації техніку. Найдорожчий варіант виконання – гриль-саламандра з керамічними інфрачервоними пальниками. Смак курки, приготовленої на такому грилі, анітрохи не гірший ніж у приготованої на вугіллі. Гриль-тостер із металевими елементами розжарювання, за рахунок нагрівання яких готуються продукти, коштує дешевше.

Inoksan PSE 200

Мал. Гриль-саламандер Inoksan PSE 200

Табл. Найбільш популярні моделі грилів-саламандер

Модель гриля

Виробник

Країна виробництва

Підключення

(одно-, трифазне, газовий)

Гриль-саламандер Bartscher А151.5001

Bartscher

(Барчер)

Німеччина

220В/1Ф

Гриль-саламандер Bartscher 151.511

Гриль-саламандер Bartscher 151.510

Гриль-саламандер Bartscher 100.542

Гриль-саламандер Bartscher HLS 3110 101.580

380В/3Ф

Гриль-саламандер Bartscher 101.544

Гриль-саламандер Bartscher 101.542

220В/1Ф

Гриль-саламандер швидкісного розігріву Bartscher ЕСО 100.548

Гриль-саламандер Bartscher S70 100.528

380В/3Ф

Гриль-саламандер Bartscher S70 100.527/380v

Гриль-саламандер Bartscher S40 100.524

220В/1Ф

Гриль-саламандер Bartscher "Premium" 100.547

380В/3Ф

Гриль-саламандер Bartscher S70 100.528

Гриль-саламандер Bartscher S70 100.527/220v

220В/1Ф

Гриль-саламандер Bartscher S40 100.524

Гриль-саламандер Bartscher 101.555

Гриль-саламандер Bartscher 100.544

380В/3Ф

Гриль-саламандер Bartscher 100.540

Гриль-саламандер Bartscher 100.546

Гриль-саламандер Inoksan PSE 200

Inoksan

Туреччина

220В/1Ф

Гриль-саламандер Inoksan PSE 100

Гриль-саламандер Sirman FISSA

Sirman

Італія

Гриль-саламандер Sirman MOBILE PRO 1/1G

Гриль-саламандер Sirman MOBILE PRO 1/2G

Гриль-саламандер Sirman BASIC

Гриль-саламандер Beckers SA 936

Beckers

Гриль-саламандер Beckers SA 600

Гриль-саламандер BECKERS SA450

Гриль-саламандер Jeju JB-800

JEJU

Тайвань

Гриль-саламандер Jeju JB-600

Гриль-саламандер EXPLOIT Tecnoinox QSE60

Tecnoinox

Італія

220В/1Ф, 380В/3Ф

Гриль-саламандер EXPLOIT Tecnoinox QSE40

220В/1Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SEF2/2

Гриль-саламандер Tecnoinox SEF2/0

380В/3Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SEF1/0

220В/1Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SG/0

газовий

Гриль-саламандер Tecnoinox SEL2/2

220В/1Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SEL2/0

380В/3Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SEL1/0

220В/1Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SCP/0

380В/3Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SE80/0

Гриль-саламандер Tecnoinox SE60/4

Гриль-саламандер Tecnoinox SE60/0

220В/1Ф

Гриль-саламандер Tecnoinox SE40/0

Гриль-саламандер Fiamma SEF 600P

Fiamma

Португалія

380В/3Ф

Гриль-саламандер Fiamma SEF 650 I

220В/1Ф

Гриль-саламандер Fiamma SEF 650

Гриль-саламандер Fiamma SEF 450 I

Гриль-саламандер Fiamma SEF 450

Гриль-саламандер Modular SE-GN 2/3

MODULAR

Італія

Гриль-саламандер Modular SE-GN 1/1

Гриль-саламандер Modular SG-GN 1/1

газовий

Гриль-саламандер FIMAR SAL600MB

Fimar

380В/3Ф

Гриль-саламандер FIMAR RS70

220В/1Ф

Гриль-саламандер FIMAR RS40

Гриль-саламандер Orest

Orest

Україна

220В/1Ф, 380В/3Ф

Гриль-саламандер для риби GASTRO-TAR OGE-12R

GASTRO-TAR

Польща

220В/1Ф

Гриль-саламандер Ozti OS200

Ozti

Туреччина

380В/3Ф

Гриль-саламандер HENDI 264 706

Hendi

Нідерланди

220В/1Ф

Гриль-саламандер HENDI 264607

Гриль-саламандер Roller Grill SEM 60

Roller Grill

Франція

Лавовий гриль

Лавовий гриль (лава-гриль, гриль з вулканічною лавою, гриль лавовий, гриль з лавовим каменем, lava grill) - це гриль-апарат, в якому для приготування продуктів використовуються лавові камені (вулканічна лава). Лавовий гриль складається з металевого корпусу, терморегулятора, панелі керування, нагрівальних елементів та опорної решітки та решітки для продуктів, розташованої зверху.
Продукти кладуть на спеціальну решітку, під якою розташовуються лавові камені на опорній решітці. Знизу їх нагрівають ТЕНи або газові пальники, і каміння віддають тепло, порівнянне з теплом від розпеченого вугілля, продуктам, що готуються. За рахунок цього тепла та готуються страви.

lava grill
Мал. Приготування сьомги на лавовому грилі

Переваги та можливості лавового грилю

  • готові продукти набувають смаку та аромату страв, приготованих на відкритому вогні (ефект барбекю). Такого ефекту не можна досягти інших грилях.
  • вулканічна лава добре розподіляє тепло, тому страви не підгоряють і набувають піджаристої золотистої скоринки.
  • у готових стравах повністю зберігаються всі вітаміни та мікроелементи, що дуже важливо для здорового способу життя. Приготування продуктів не вимагає додавання олії – вони запікаються у власному соку.
  • не потрібно щоразу посипати нову страву спеціями. Достатньо посипати ними один раз каміння – і всі страви просочаться цим ароматом.
  • лава-гриль дозволяє смажити поперемінно рибу, м'ясо, сосиски та інші продукти без змішування смаків та запахів.
  • лавовий камінь вбирає сік та жир, що стікає з продуктів, і при цьому практично не димить.
  • грилі легко розбираються, їх легко чистити та мити. Вулканічну лаву та грати можна мити в посудомийній машині.

Табл. Найбільш популярні моделі лавових грилів

Модель гриля

Виробник

Країна виробництва

Кількість робітників
поверхонь, шт

Підключення (газовий,
електричний)

Гриль з вулканічною лавою настільний Bartscher 200.6601

Bartscher (Барчер)

Німеччина

2

Газовий

Гриль з вулканічною лавою настільний Bartscher 200.6301

1

Гриль з вулканічною лавою з нейтральним елементом Bartscher 295.4601

Гриль з вулканічною лавою з нейтральним елементом Bartscher 295.4501

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 200.6551

2

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 200.6581

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 200.6571

1

Гриль з вулканічною лавою з нейтральним елементом Bartscher 285.6301

Гриль з вулканічною лавою з нейтральним елементом Bartscher 285.6201

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 131.7003

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 115.1493

2

Гриль з вулканічною лавою Bartscher 115.1483

1

Гриль лавовий Bertos PLG80M

BERTO'S SPA

Італія

2

Гриль лавовий Bertos PLG80B

Гриль лавовий Bertos PLG80ME

Гриль лавовий Bertos PLG80BE

Гриль лавовий Bertos PLG40M

1

Гриль лавовий Bertos PLG40B

газовий

Гриль лавовий Bertos PLG40ME

Гриль лавовий Bertos PLG40BE

Гриль лавовий FIMAR B/115

Fimar

Італія

2

Гриль лавовий FIMAR B/80

1

Гриль лавовий FIMAR B/50

Гриль лавовий FIMAR GL/70

2

Гриль лавовий FIMAR GL/40

1

Гриль на лавовому камені INOKSAN 7LG 200

Inoksan

Туреччина

Гриль на лавовому камені INOKSAN 7LG 100

Гриль лавовый Modular 70/70 GRL

MODULAR

Італія

2

Гриль лавовый Modular 70/40 GRL

1

Гриль лавовый Modular 65/70 GRL

2

Гриль лавовый Modular 65/40 GRL

1

Гриль на лавовом камне Pimak M064-G

Pimak

Туреччина

Гриль на лавовом камне Pimak M064-B

Гриль с вулканической лавой Roller Grill 140

Roller Grill

Франція

електричний

Гриль с вулканической лавой RollerGrill140D

2

Гриль лавовый Tecnoinox GR70G/0 130080

газовий

Гриль для плавления сыра

Гриль для плавления сыра (cheese melter) – аппарат для плавления сыра, который используется в блюдах итальянской и мексиканской кухни. Кроме своей основной функции, грили для плавления сыра могут выполнять и другие второстепенные задачи – подрумянивать готовящиеся блюда, а также варить продукты на медленном огне. По своему расположению они могут быть как напольными, так и настольными.
Ширина грилей для плавления сыра составляет от 60 см. Продукт помещается на решетку, которая может регулироваться по высоте (три положения). Обычно у грилей всего одна решетка, хотя при необходимости можно смонтировать несколько дополнительных решеток.
Как и другие профессиональные грили, аппараты для плавления сыра могут использовать энергию газа или электричества. Наибольшее распространение получили инфракрасные грили, поскольку они очень быстро прогреваются – в течение всего двух минут.

cheese melter
Мал. Портативный гриль для плавления сыра

Читайте также: Грили. Частина 2.

Огляд підготовлений фахівцями компанії «Система 4»